Tyrannousaurus Rex'lerin neredeyse insanlarla aynı hızda yürüdüğü anlaşıldı

Bilim insanları, Tyrannosaurus Rex olarak bilinen dev dinozorla ilgili ilginç bir araştırmaya imza attı. Daha önceki araştırmalarda dinozorun ortalama yürüme hızını 7,2 ila 10,8 kilometre/saat olarak belirleyen bilim insanları, bu kez T-rex'in kuyruğunu da hesaba kattı. Bu kez ise şaşırtıcı bir sonuca ulaşıldı. Dinozorun saatte 4,6 kilometre hızla yürüdüğü tespit edildi.

Bilim insanları, Tyrannosaurus Rex'in tahmin edilenden çok daha yavaş, hatta ortalama olarak insanlarla aynı hızda yürüdüğünü ortaya koydu.

Independent Türkçe'nin Royal Society Open Science dergisinden aktardığı habere göre, söz konusu çalışma Hollanda'da yer alan Amsterdam Vrije Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından gerçekleştirildi.

Çalışmada, Leiden şehrindeki Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi'nde bulunan 12 metrelik T-rex fosilinden yola çıkan araştırmacılar, T-rex'in kuyruğunu kullanarak bir bilgisayar modeli üzerinden dinozorun adım ritimlerini hesapladı.

Daha sonra adım ritimlerini T-rex'in fosilleşmiş ayak izlerinin ölçüleriyle çarpan bilim insanları, bu dev dinozorun temel referans olarak normal yürüme hızının saatte 4,6 kilometre olduğunu tespit etti.

Önceki bilimsel araştırmalardan ayrı olarak bu çalışmada T-rex'in kuyruğunun da hesaplamalarda göz önünde bulundurulması sonuçları daha ilginç hale getirdi.

Araştırmanın başyazarı Pasha van Bijlert, T-rex'in normal yürüme hızının şu anda hayatta olan birçok farklı canlıyla benzerlik taşıdığını belirtti.

Bijlert, dev dinozorun yürüyüş hızının "insan, devekuşu, at, fil, zürafa, Afrika antilobu ve ceylanların tercih ettiği hızlarla önemli derecede benzer bir dağılım içinde yer aldığını (3,5 ila 4,9 kilometre/saat arası)" ifade etti.

Önceki araştırmalardaysa T-rex'in kalça ve bacak uzunluklarından yola çıkan bilim insanları, dinozorun ortalama yürüme hızını 7,2 ila 10,8 kilometre/saat olarak belirlemişti.