Amip nedir, nasıl ürer? Beyin yiyen amip nedir, Naegleria fowleri bulaşıcı mı?

ABD'nin Florida eyaletinde, bir ''beyin yiyen amip'' vakasına rastlandı. Florida Sağlık Dairesi (DOH), Hillsborough'da yaşayan bir kişinin ''Naegleria fowleri'' kaptığını duyurdu. Haberi görenler amiplerle ilgili araştırma yapmaya başladı. Beyin yiyen amip ve amipler ile ilgili bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Beyin yiyen amip, gündemde en çok konuşulan konular arasında yerini aldı. ABD'nin Florida eyaletinde, bir "beyin yiyen amip" vakası görüldü. Florida Sağlık Dairesi (DOH), Hillsborough'da yaşayan bir kişinin "Naegleria fowleri" kaptığını açıkladı. Haberi gören vatandaşlar beyin yiyen amip hastalığı ve amiplerin ne olduğuna ilişkin arama yapmaya başladı. İşte merak edilen detaylar...

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria fowleri olarak da bilinen beyin yiyen amip, menenjite neden olan bir amiptir. Ortamın sıcaklığına göre yaşam döngüsünde 3 farklı şekli görülür: Kist Trofozoit Kamçılı amop formu Kamçılı halde iken bölünerek çoğalamazlar. Ancak kamçılarını kaybederlerse bölünme geçirebilirler.

Koku alma kanalına giren amipler, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri (nervus olfactorius) yolu ile beyin-omurilik sıvısı (BOS) ve beyine yerleşirler. Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olurlar. Burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları belirtileri görülür. Kısa sürede şuur bulanıklığı ve koma ile ölüm meydana gelir.

HASTALIĞI BULAŞICI MI?

Naegleria fowleri, sadece burun yoluyla bulaşıyor ve insandan insana geçmiyor.

AMİP NEDİR, NASIL ÜRER?

Amipler, ekosistemdeki birçok canlı türünden sadece biridir. Gözle görülemeyecek kadar küçük; ancak mikroskop ortamında görülmesi mümkün olan ve ekosistem üzerinde birçok görevi olan canlılardan biri de amiptir. Canlıların çoğunda çok fazla hücre bulunur ancak; amipler tek hücreli canlılar olarak yaşarlar. Çok basit olan amip, tek hücreli canlı örneği olarak en çok bilinen ve mikroskobik olarak görülebilen bir canlıdır.

Amipler; eşeysiz üreme ile ürerler. yani ikiye bölünerek çoğalırlar.