İstanbul'da çeşitli işlerde yöneticilik yapan 7 kadın, istifa edip, İzmir’in Seferihisar İlçesi’ndeki Beyler Köyü’nde organik tarımsal üretim yapıyor. Onarıcı tarım hedefiyle yola çıkan 7 kadın, şehirde kazandıkları birikim ile köyde yüksek katma değerli organik tarımsal üretime katkıda bulunuyor. Süreç içerisinde üretimlerini artıran kadınlar, güç birliği yapıp ‘Sınırlı Sorumlu Seferihisar Kadın Üretim Girişim ve İşletme Kooperatifi’ni kurdu. Kooperatifin başkanı Tuba Karahanoğlu, İstanbul’da 22 yıl özel sektörde üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra istifa edip eşi ve çocuğuyla Seferihisar Beyler Köyü’ne yerleştiğini anlattı.
SIFIR ATIKLA ÇALIŞIYORUZ
Karahanoğlu, şunları söyledi: “Önce bölgede arazimizi aldık ve onarıcı tarım yapmak hedefiyle yerel tohum üreten üreticilerle çalışmaya başladık. Üç üreticiyle başlayan üretimimiz, bugün toplam 24 üreticiyle devam ediyor. 3 yıllık deneyimimiz sonucunda ticari ve insani ilişkilerimiz oldukça gelişti. Son olarak geçen ay kooperatifimizi onarıcı tarım hedefiyle yola çıkmış arkadaşlarımızla kurduk. Kozmetikten uçucu yağlara, ilikli kemik suyundan işlenmiş sebze ve meyve konservelerine kadar geniş bir yelpazede üretim yaptıklarını anlatan Tuba Karahanoğlu, sıfır atık bilinciyle çalıştıklarını ve her ürünün atığının bir başka ürünün hammaddesine dönüştüğünü söyledi.
ÜRÜNLER DÖNÜŞÜYOR
iNGiLTERE’DEKi iŞiNi BIRAKTI ŞiMDi KEMiK SUYU ÜRETiYOR
KÖYLÜLERE EK GELİR SAĞLADILAR
FISTIK EZMESİNE AHLAT MEYVESİ
Katma değerli üretim yapmak için çeşitli inovatif geliştirme çalışmalarında bulunduklarını ifade eden Karahanoğlu, şöyle konuştu: “Ahlat meyvesi vardır. Biz bu meyveyi toplamaya başladık. Daha sonra bu meyvenin ununu satmaya başladım. Kooperatiften Berrin fıstık ezmesi üretiyordu. Berrin, artık ahlatlı fıstık ezmesi üretiyor. Sağlıklı barlar yapıyordu, artık ahlatlı barlar yapmaya başladı.”