Bedelli askerlik sevk başlangıç tarihi nedir?

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bedelli askerlik yükümlüsü olan vatandaşların 21 gün temel askerlik yapacakları birlik bilgileri, yoklama durumları ve sevk evrakını alabilecekleri tarihlerin ''www.turkiye.gov.tr'' adresinden ilan edildiği belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bedelli askerlik yükümlüsü olan vatandaşların 21 gün temel askerlik yapacakları birlik bilgileri,  yoklama durumları ve sevk evrakını alabilecekleri tarihlerin "www.turkiye.gov.tr"  adresinden ilan edildiği belirtildi.

Yükümlülerin durumlarına ait bilgileri, askerlik şubelerinden de  öğrenebilecekleri vurgulanan açıklamada, temel eğitime sevk edilecek  yükümlülerden yoklaması olmayanların yoklamalarını sevkleri öncesinde yapması  gerektiği, yoklamasını yaptırmış olsalar bile rahatsızlığını beyan eden  yükümlülerin muayene için tekrar askerlik şubelerine müracaat edebilecekleri  kaydedildi.

Açıklamada, birliklerine planlanan zamanda katılmayan yükümlülere  Askerlik Kanunu'nun 47'nci maddesinde belirtilen hususlar haricinde işlem tesis  edilmeyeceği ve bu yükümlülerin kapsam dışı kalabilecekleri ifade edildi.

SEVK BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ NEDİR?

Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder.

Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yaştaki Türk vatandaşı yükümlüler gibi yaparlar. Bunlardan gelmiş oldukları ülkelerde askerlik yaptıklarını veya askerlik hizmetini yerine getirmiş sayıldıklarını belgeleyenler ile vatandaşlığa alındıkları yıl yirmi iki yaşında olanlar askerlik yapmış sayılırlar. Bunların askerlikleri, istekleri hâlinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemelerinin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler. Bunlar, seferberlik hâlinde ihtiyaca göre askere sevk edilebilirler.