Bayramda mezar ziyaretleri yasak mı? Kurban Bayramı'nda mezarlığa gitme yasağı olan iller nelerdir?

Kurban Bayramı 31 Temmuz-3 Ağustos tarihlerinde idrak edilecek. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda koronavirüs salgını nedeniyle mezar ziyaretleri yasaklanmıştı. Söz konusu yasakla vatandaşların sosyal mesafe kuralını ihlal etmelerinin önüne geçmek amaçlandı. Kurban Bayramı için ise bazı illerde mezarlığa gitme yasağı uygulanacak.

31 Temmuz Cuma günü Kurban Bayramı'nın birinci günü olacak. 4 gün sürecek olan bayram için mezarlık ziyaretleri için de planlamalar yapılacak. Fakat geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda mezar ziyaretlerine kısıtlama getirilmişti. Koronavirüs salgını dolayısıyla uygulanan kısıtlama ile vatandaşların sosyal mesafe kurallarını ihlal etmelerinin önüne geçilmiş oldu. Kurban Bayramı'nda bazı illerde yine mezarlığa gitme yasağı uygulanacak.

BAYRAMDA MEZAR ZİYARETİ YASAĞI OLAN İLLER

  1. Zonguldak
  2. Gaziantep
  3. Bartın
  4. Karabük

VALİLİKLERDEN AÇIKLAMA GELDİ

Zonguldak'ta bayramda yapılacak olan mezarlık ziyaretleri için 5 maddelik karar alındı. Söz konusu karara göre il genelinde Kurban Bayramı arefesi ve bayram boyunca toplu olarak yapılacak olan mezarlık ziyaretleri kısıtlandı. Bireysel yapılacak olan ziyaretler için ise mezarlık giriş ve çıkışları ayrı noktalardan gerçekleştirilecek. Bayramda kalabalık şekilde bayramlaşma ve yemek organizasyonlarına da yasak getirildi.

Gaziantep'te mezarlık ziyaretleri 3 gün olacak şekilde yasaklandı. Gaziantep Valisi Davut Gül konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

"Salgın hastalıktan dolayı Gaziantep'te perşembe, cuma, cumartesi mezarlık ziyareti yasaklanmıştır. Düğünler azami 2 saatle sınırlandırılmış olup, ayrıca kına, çeyiz gibi törenler yapılmayacaktır. Düğün salonlarının kameralarından da kurallara uyulup uyulmadığı denetlenecektir."

Karabük ve Bartın Valiliklerinden de konuya ilişkin açıklamalar geldi.

Karabük Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, İl Hıfzıssıhha Meclis Kurulu tarafından Kurban Bayramı'nda, arife günü yapılacak mezarlık ziyaretlerinin toplu olarak yapılmamasına, mezarlık ziyaretlerinde sosyal mesafe kuralına riayet edilmesine, mutlaka maske takılmasına ve mezarlıklarda herhangi bir ikramda bulunulmamasına karar verildiği belirtildi.

Bartın Valiliği İl Hıfzıhsıhha Meclisi de alınan kararları kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, bayram arefesi be bayram boyunca mezarlık ziyaretleri yasaklandı. Bireysel olarak yapılacak mezar ziyaretlerinde oluşabilecek yoğunluğu azaltmak için, mezarlık giriş ve çıkışlarının ayrı noktalardan yapılmasına karar verildi. Özellikle köylerde gelenek haline gelen köy ve mahalleler arası toplu olarak yapılan bayram ziyaretleri ile toplu yemek organizasyonlarına da yasak getirildi. Ayrıca bayramlarda yapılan güreş ve futbol gibi turnuvalar da iptal edildi. Alınan kararlara uyulmaması durumunda, kişilere 392 lira, işletmelere ise 3 bin 180 lira para cezası uygulanacağı açıklandı.