Ev yapımı kolay baklava yapılışı ve püf noktaları Baklava tarifi nasıl yapılır?

Baklava tarifi nasıl yapılır sorusu araştırılıyor. Ev yapımı kolay baklava yapılışı püf noktaları nelerdir? Bayram, eş-dost ve akrabayı, hastaları, garipleri, kimsesizleri, mazlumları ziyaret edip hâl-hatır sorma, gönül alma, mâtemlerin civârında dolaşma, mü'minlerin dertleriyle dertlenme, velhâsıl din kardeşliğini cemiyet plânında yaşama mevsimidir. İslam dininde Ramazan ve Kurban olmak üzere iki bayram vardır. Müslümanlar bu bayramlarda akrabalarıyla, dostlarıyla bir araya gelirler. En güzel yemeklerin yapıldığı bayramlarda en çok tercih edilen tatlılar arasında baklava da yer alıyor. Cevizli, fıstıklı baklavalar sofraların en özel lezzetleri arasında bulunuyor. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Birçok ulusun mutfağında yer etmiş baklava birçok ulus tarafından da sahiplenilir. Baklavanın gelişim tarihi tutulmadığından bu konu belirsiz olsa da bulunan kanıtlar onun Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. Baklava yapımının püf noktalarına ve detaylara haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

Baklavanın tarifi merak edilen konular arasında yer alıyor. Ev yapımı kolay fıstıklı cevizli baklava tarifi nasıl yapılır? İslam dininde Ramazan ve Kurban olmak üzere iki bayram vardır. Müslümanlar bu bayramlarda akrabalarıyla, dostlarıyla bir araya gelirler. En güzel yemeklerin yapıldığı bayramlarda en çok tercih edilen tatlılar arasında baklava da yer alıyor. Cevizli, fıstıklı baklavalar sofraların en özel lezzetleri arasında bulunuyor.  Hazır yufkadan ve el açması yufkadan yapabileceğiniz iki farklı baklava tarifine haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Günümüzde çok azımız mutfağa girip baklava açacak zamana sahibiz. Son derece pratik lezzet derseniz son derece güzel ve hafif… Avantajlı istediğiniz içi koyabilir, misafirlerinize çok makul fiyata elde ettiğiniz ev yapımı baklava ikram edebilir, tadını tamamen damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz.  Baklavanızı yaparken yufkalar dikdörtgen olduğundan dikdörtgen bir fırın tepsisi kullanmanızı öneriyoruz. Birçok ulusun mutfağında yer etmiş baklava birçok ulus tarafından da sahiplenilir. Baklavanın gelişim tarihi tutulmadığından bu konu belirsiz olsa da bulunan kanıtlar onun Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. Osmanlı tarihi ile ilgili kayıtlara, her yıl Ramazan ayının 15'inde Osmanlı Sultanları’nın yeniçerilere tepsiler halinde baklavalar sunduğu ve bu törene Baklava Alayı dendiği de geçmiştir. Türkiye'de baklava denince akla Gaziantep şehri gelir. Gaziantep baklavasında kullanılan malzeme antep fıstığıdır.

EV BAKLAVASININ MALZEMELERİ

5 su bardağı un

3 adet yumurta

1 su bardağı süt

1 su bardağı ayçiçek yağı

1 paket kabartma tozu

Yarım çay kaşığı tuz

BAKLAVANIN ARA KATLARI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

1,5 su bardağı mısır nişastası

250 gram eritilmiş tereyağı

3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

BAKLAVA ŞERBETİ NASIL YAPILIR?

3,5 su bardağı toz şeker

3,5 su bardağı su

Yarım tatlı kaşığı limon suyu

BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Karıştırmak için hazırlanmış olan derin bir kap içerisine unu boşaltın ve diğer malzemelerin iyi karışabilmesi için havuz şeklinde bir çukur oluşturun. Oluşturduğunuz havuza yumurta, süt, ayçiçek yağı, kabartma tozu ve tuzu ekleyin.

Malzemelerin tamamını una yedirerek karıştırma başlayan ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerini kapatarak 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlenmesini ve kabarmasını bekleyin. Hazır hale gelen hamuru göz kararıyla 20 eşit parçaya bölün ve oklava ile tabak büyüklüğüne gelecek kadar açın.

Aralarına mısır nişastası eklediğiniz bezeleri birer birer oklava yardımı ile büyütün ve incecik hale gelene kadar açın. Yufka katlarının aralarını yağlamak için tereyağını küçük bir tencerede kısık ateşte eritin.

Önceden dibi yağlanmış olan tepsiye açtığınız yufkaları dizmeye başlayın ve 10 adetin aralarında tereyağı olmasına özen gösterin. İnce çekilmiş ceviz içini baklavanın orta katına eşit olarak dağıtın.

Kalan yufkaları da aynı şekilde aralarını tereyağı ile yağlayarak üst üste dizin ve baklavanın ikinci katını oluşturun. Yufkaların kenarlarını bıçak ucu yardımıyla tepsinin alt tarafına doğru ittirin.

Baklavayı dikdörtgen dilimler haline getirin ve kalan eritilmiş tereyağını bir yumurta fırçası yardımıyla baklavanın üzerine sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yufkaların üzerini sık sık kontrol ederek pişirin. Ortalama 50 dakikalık bir pişme süresinin ardından yufkalar tamamen kızarmış olacak.

Baklavanın şerbetini hazırlamak için; toz şekeri, suyla derin bir tencerede karıştırdıktan sonra orta ateşte yaklaşık 25 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave ettikten sonra ocaktan alın.

Fırından çıkarttığınız sıcak baklavanın üzerine bir kepçe yardımıyla sıcak şerbeti azar azar ilave ederek içine çekmesini bekleyin. Şerbetini çeken baklavayı dilediğiniz gibi serpiştirip servis edin.

HAZIR YUFKADAN BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

1 paket baklavalık yufka

250 gr eritilmiş tereyağ

1,5 su bardağı öğütülmüş ceviz (1 1/2 cup)

Şerbeti:

5 su bardağı şeker (5 cup)

5 su bardağı su (5 cup)

1/4 limon kabuğu ile

Hazır yufkadan baklava nasıl yapılır?

Tereyağımızı köpük köpük oluncaya kadar eritiyoruz. Kararmamasına dikkat etmeliyiz. Elimize eldiven giyip, tepsinin her yerini iyice yağlıyoruz. Baklavalık yufkaları sayı olarak tam iki eşit parçaya ayırıyoruz. Bir adet baklavalık yufka alıp üzerine elimizle kuru yer kalmayacak şekilde tereyağı sürüyoruz. Üzerine ikinci yufkayı koyup onun üzerinede tereyağı sürüyoruz. Yufkaların yarısını tamamlayıncaya kadar işlemi tekrar ediyoruz.

Adet olarak tam yarısının aralarına tereyağı sürüp üst üste koyduğumuz baklava yufkalarının üzerine boşluk kalmayacak şekilde ceviz içini yayıyoruz.

Yufkaların kalan kısmının aralarına tereyağ sürerek işlemi tekrar ediyoruz. Kalan tereyağı en üste iyice sürüyoruz ki baklavamız nar gibi kızarabilsin.  Yufkalar bitince baklavamızı arzu ettiğimiz şekilde kesiyoruz.

Dilimlediğimiz baklavamızı 200 derecede önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Öneri:  Limonu şerbet kaynamaya başladıktan sonra kabuğu ile şerbetin içerisine atın. Biz baklavayı önce pişirip tamamen soğuttuktan sonra ılık şerbeti üzerine döktük. Şerbet sıcağa yakın ılık olmalı.  Çok kaynar olur ise baklavanız hamurlaşacak çok ılık olursa da baklava şerbeti emmeyecekt

ARTAN BAKLAVA YUFKASINDAN NELER YAPILABİLİR?

İşte baklava yufkasıyla yapabileceğiniz lezzetlerden bazıları...

Gözleme

Peynirli, patatesli ya da ıspanaklı isteğinize göre bir iç harç hazırlayın. Baklavalık yufkanızı sıvı yağ ile yumuşatıp arasına harçtan ince bir katman halinde koyun. Zarf şeklinde katlayarak az yağlı tavada kızartın.

Kıymalı Kol Böreği

Yapımı oldukça zahmetli olan kıymalı kol böreği, baklavalık hazır yufka ile oldukça pratik hale geliyor. Öncelikle soğan, kıyma, dolmalık fıstık, karabiber ve tuzdan oluşan bir harç hazırlayın. Bu harcı tavada çok kurutmayacak biçimde kavurun. Harç pişerken, baklavalık yufkanızı açın. Erittiğiniz tereyağı ile suyu karıştırarak yufkanızı ıslatın. Arasına harcı doldurarak silindir biçiminde sarın. Tereyağı-su karışımını en üste sürerek 180 derecelik fırında üstü kızarıncaya dek pişirin.

Peynirli Sufle

Peynirli suflenin yapımı için baklavalık yufkanızı muffin kalıplarına 2 kat halinde sererek fırınlayın. Çok fazla kızarmadan hafif pembeleşmesi yeterli olacaktır. Bu arada bir kapta yumurta, rendelenmiş eski kaşar, ezine, tulum peynirleri ile maydanozdan oluşan bir harç hazırlayın. Hafifçe pişmiş baklavalık yufkalarınızın içerisine harcı yerleştirin. En son bir parça baklavalık yufka ile üzerini örterek kızarıncaya dek tekrar fırınlayın.

Kater

Baklavalık yufkanızı açarak üzerini tereyağı-su karışımı ile ıslatın. Arasına parça kaymak, şeker ve çekilmiş Antep fıstığı içinden oluşan harcı koyun ve zarf biçiminde katlayın. Az yağlı tavada iki yüzünü de kızartarak pişirin.

Elmalı Pasta

Elmaları soyup rendeleyin. İçine ceviz, tarçın ve kuru üzüm ekleyerek suyunu çekene dek iyice pişirin. Baklava yufkanızı açarak arasını sıvı yağ ile yağlayın. İçine soğuttuğunuz elmalı harcı doldurup sarın. Parmak büyüklüğünde parçalar keserek fırınlayın. Pudra şekeri serperek servis edin.

Tahinli Kurabiye

Baklavalık yufkanızı şeritler halinde kesin. Arasına ceviz, tahin ve şeker serperek çok sıkı olmayacak biçimde sarın. Parmak boyutlarında keserek üstü kızarıncaya dek fırınlayın. Pudra şekeri serperek servis edin.