Bahçe hortumu ile damar yaptı! 'Alkız'ını ölüme terk etmedi

Boynu kesilen atı kurtardı! Hortumdan şah damarı. Şaha kalktığı sırada boynu kesilen atın hayatını sahibi kurtardı. Alkız'ın kopan damarının yerine 25 santimetrelik hortumla ‘by-pass' yapan Kılıç, “‘Ölür, uğraşma' dediler, Alkız'ım hâlâ yanımda” dedi.

Kastamonu Daday'da at çiftliği sahibi Mehmet Kılıç'ın atı 'Alkız', 20 gün önce şaha kalktığı sırada çatı sacına boynu isabet etti. Kanlar içinde kalan atının yanına giden Kılıç, boynunda damarın kesildiğini fark etti. Aradığı veterinerlerin bir kısmı işi olduğu için, kimi de "ölür, uğraşma" deyip gelmeyince Kılıç, ata kendisi müdahale etti. İlaçlar sayesinde atı uyuşturan Kılıç, kesilen damara önce serum hortumu taktı. Atın kafasındaki damarların şiştiğini fark eden Kılıç, daha sonra bahçede sulamada kullandığı hortumdan 25 santimetrelik bir kısmı keserek, iki damarı birbirine bağladı. Kendi imkanlarıyla atını hayatta tutmayı başaran Kılıç, 11 yaşındaki "Alkız"ın 9 senedir kendisinde olduğunu söyledi. 10 atı daha olduğunu belirten Kılıç, şunları söyledi:

YARASI KÜÇÜLÜYOR

"Borunun ata ne kadar zararı olur onu bilmiyoruz. 'Sen by-pass yapmışsın' diyenler oluyor. Bunu profesyonel bir ekibin yapması lazım ama ben o süreç içinde kimseyi bulamadığım için bunu yaptım. Çok şükür atımız kurtuldu. Yara her geçen gün küçülüyor. Boruyu da dışarıdan görebiliyoruz. Hortum yaklaşık 25 santimetre uzunluğunda. Çünkü her iki damardan çıkmaması lazım."