Babaanne ile torun arasına Yargıtay girdi

İzmir'de yaşayan bir kadının oğlu ile gelini 2015'te boşandı. Eski gelin, iddiaya göre hiçbir somut delil olmadan babaanne ile torun arasındaki ilişkiyi koparmak için eski kayınvalidesi hakkında koruma kararları aldırdı. Babaanne, torunu ile kişisel ilişki kurulması için dava açtı.

AKŞAM

NESLİHAN KESKİN

İzmir'de yaşayan bir kadının oğlu ile gelini 2015'te boşandı. Mahkeme, çocuğun velayetini anneye verirken, baba ile de kişisel ilişki tesisi kurulmasına hükmetti. Eski gelin, iddiaya göre hiçbir somut delil olmadan babaanne ile torun arasındaki ilişkiyi koparmak için eski kayınvalidesi hakkında koruma kararları aldırdı. Babaanne, torunu ile haftada en az bir kez ve yılda 2 kez olmak üzere kişisel ilişki kurulması için dava açtı.

BABASIYLA GÖREBİLİR

İzmir 11. Aile Mahkemesi davayı reddetti. Mahkeme kararında baba ile çocuk arasındaki görüş günlerinde babaannenin de torununu görebileceği, bu sebeple açılan davanın ispatlanamadığı anlatıldı. Karara itiraz eden kayınvalide, dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Babaanne, oğlu ile küs olduklarını, ayrı illerde yaşadıklarını ve torununu göremediğini ifade etti. Kararını açıklayan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, babaanneye torunu ile kişisel ilişki hakkı tanınması için olağanüstü bir halin olması gerektiği gerekçesiyle davacının itirazını reddetti. Yargıtay kararında, "Babaanne ile oğlunun ayrı illerde yaşamaları ve küs olmaları olağanüstü hal kavramı içine girmez" denildi. Avukat Dilek Yüksel, "Karar doğrudur. Hem baba hem de babaanne ile kişisel ilişki kurulması çocuğun anneden uzak kalmasına sebep olacak ve kişisel ilişkisine zarar verecektir" dedi.

Avukat İlker Başer ise, "Yargıtay, babayla ilişki günlerine ek olarak büyükanne ve büyükbabaya tekrar ilişki günü atamayarak doğru bir karar vermiştir" diye konuştu.