Ayva hangi mevsimde yenmeli? Ayvanın faydaları nelerdir?

Ayva, lif kaynağı ve besin değeri yüksek bir meyvedir. Kilo vermek isteyen kişilerin sıklıkla tükettiği meyvelerden olan ayva, vitamin ve mineral deposudur. Birçok faydası bulunan ayvanın yaprakları kurutulup çay yapılmaktadır.

Ayva, besin değeri açısından yüksek kalitede bir meyve türüdür. Büyük oranda lif içermesi sebebi ile diyet yapan kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir. İçeriğinde bulunan bakır ve çinko mineralleri sayesinde cildin genç kalmasına yardımcı oluyor. Mucizevi besin ayvanın faydaları...

AYVA HANGİ MEVSİMDE TÜKETİLMELİDİR?

Ayva kış mevsiminde tüketilmesi gereken meyve çeşitlerinden biridir. Gülgiller ailesinin bir üyesi olan, boyu 4-5 metreye kadar uzayabilen, gövdesi kahverengi olan ve kış mevsiminde yetişen meyve ağacına ayva denmektedir.

AYVANIN FAYDALARI NELERDİR?

KİLO VERMEYE KATKI SAĞLIYOR

Ayva glisemik indeksi düşük bir meyve, yani kan şekerinizi çok hızlı yükseltmiyor. Dolayısıyla diyabetiniz varsa veya diyet yapıyorsanız ayvayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ayva ayrıca öğünlerde tercih ettiğinizde lifli yapısı sayesinde tokluk sürenizi uzatarak zayıflamanıza yardımcı oluyor. Diyette tatlı alternatifi arıyorsanız ayvayı haşlayıp ya da buharda pişirerek lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Ayvanın porsiyonu, yaklaşık büyük boy bir ayvanın yarısı kadardır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Ayvanın içeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlıyor. Ayva günlük C vitamini ihtiyacınızın 4'te 1’ini karşılayarak patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı vücudunuzu koruyor. Gün içinde tercih edeceğiniz 2 veya 3 porsiyon ( ihtiyacınıza göre değişiyor) meyvenin birini ayvadan yana kullanabilirsiniz.

SAÇLARIN UZAMASINA YARDIMCI OLUYOR

Demir, bakır ve çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan ayva artan kan dolaşımı ile saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı olarak saçları güçlendirmesinin yanı sıra uzamasına da yardımcı oluyor.

CİLDİN GENÇ KALMASINA YARDIM EDİYOR

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan demir, bakır ve çinko mineralleri ayvada iyi oranlarda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan ayva tüketimiyle birlikte kırmızı kan hücrelerin üretimi arttırdığında dolaşımda taşınan oksijen miktarının yükseldiğini belirterek, “Dokulara daha çok oksijen gitmesi de daha sağlıklı, daha genç bir cilt anlamına geliyor” diyor.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine, ölmesine veya kontrolsüz çoğalmasına sebep olarak kanser riskini arttırıyor. Antioksidan içeriği yüksek olan ayva, polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kanser riskini azaltıyor.

KALP- DAMAR SAĞLIĞINI KORUYOR

Yüksek oranda potasyum içermesi sayesinde kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili oluyor. Ayrıca çözünebilir bir lif olan pektinin ayvada yüksek olarak bulunması kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller sayesinde kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerine olumlu etkiler sağlıyor.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUYOR

Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor. Ayvayı özellikle kaynatılmış olarak tercih etmenizde fayda var.

BAĞIRSAK HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIYOR

Ayva içerdiği liflerle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan liflerin sindirim sistemi kanalında olumlu etkileri sayesinde, ayva tüketiminin inflamatuar bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini azalttığına dikkat çekiyor. Ayrıca lifin içindeki kateşin ve epikateşinler de kolonda kanser yapıcı toksinlerin bağlanmasına ve zararının önlemesine yardımcı oluyor.

KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR

Ayvadaki yüksek demir içeriği sayesinde kan hücrelerinin üretimi artıyor. Anemi problemi yaşıyorsanız ayva demir tüketimini arttırmak adına iyi bir alternatif olabiliyor.

KÖTÜ NEFES KOKUSUNU ÖNLÜYOR

Ayva anti-bakteriyel özelliği sayesinde birçok mikroorganizmanın vücutta çoğalmasına engel oluyor. Ağızdaki bakterileri yok ederek kötü nefes kokusunu hafifletici etki gösteriyor.