Aydın bayram namazı 2020 saat kaçta? sorusu yoğun olarak araştırılıyor. Bayram namazı vakti merak ediliyor. 3 gün sürecek olan Ramazan Bayramı 24 Mayıs Pazar günü başlayacak 26 Mayıs Salı günü sona erecek. Bayramlar kalp derinliklerini kardeşlerine açmak, lokmayı bölüşmek, huzuru paylaşmaktır. Koronavirüs salgını dolayısıyla bayram namazı cemaatle kılınamayacak. Diyanet yaptığı açıklamada bayram namazı yerine duha namazı kılınabileceğini duyurdu. Bayram namazı saatinden sonra kılınacak olan duha namazı merak ediliyor. Haberimizin içerisinden Diyanet Aydın bayram namazı ve duha vaktine ulaşabilirsiniz. İşte detaylar…
AYDIN BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?
Aydın bayram namazı 06:25’de kılınacak.
DİYANET BAYRAM NAMAZI VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
İL İL RAMAZAN VAKİTLERİ
Ramazan Bayramı vakitleri Ankara’da 06:00, İstanbul’da 06:13, İzmir’de 06:26’da kılınacak.
DUHA (KUŞLUK) NAMAZI KILINIŞI (İLK REKAT)
-"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Duha namazı kılmaya" diye niyet edilir.
-"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.
-Sübhaneke'yi okunur.
-Euzü-besmele çekilir.
-Fatiha Suresini okunur.
-Kur'an'dan bir sure okunur.
-Rüku'ya gidilir.
-Secdeye gidilir. Doğrulunur, ardında tekrar secdeye gidilir.
DUHA (KUŞLUK) NAMAZI KILINIŞI (İKİNCİ REKAT)
-Ayağa kalkarak kıyama durulur.
-Besmele çekilir.
-Fatiha Suresi okunur.
-Kur'an'dan bir sure okunur.
-Rükuya gidilir.
-Secdeye gidilir. Doğrulunur ve ardından tekrar secdeye gidilir.
-Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.
-"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz tekrarlanır.
DİYANET'İN BAYRAM NAMAZI AÇIKLAMASI
"Hanefi mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekat olarak duha/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehaptır.
Şafii mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir."
BAYRAM ÂDÂBI NEDİR?
Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri temizleyerek misvaklamak, güzel kokular sürünmek, elbiselerin en temiz ve güzelini giyinmek, Hak Teâlâ'nın nimetlerine şükür için sevinçli görünmek, rastladığı din kardeşlerine karşı güler yüzlü olmak, mümkün mertebe çok sadaka vermek, Bayram gecelerini ibâdetle ihyâ etmek bayram âdâbındandır.
Bayram günlerinde Müslümanların birbirlerini tebrik etmeleri, birbirleriyle müsafahada bulunarak hayır ve mağfiret duaları yapmaları yine bayram edebleri arasındadır. Ayrıca bayram hürmetine dargınlar barışmalı, birbirlerinde hakları olanlar o hakları birbirlerine helâl etmeli, dost ve akraba ziyaretleri yapılmalı, ailenin küçükleri ailenin büyüklerinin ziyaretine giderek ellerini öpüp hayır dualarını almalı, gönüllerini hoş etmelidir.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
BAYRAM NAMAZI KILINIŞI (İLK REKAT)
-Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
-Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce “Sübhaneke duası”nı okur, sonra fasılalar halinde;
-Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
-Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
-Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
-İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
-Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.
BAYRAM NAMAZI KILINIŞI (İKİNCİ REKAT)
-İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim” okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
-Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
-Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
-Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
-Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
-Rüku ve secdenin ardından oturulur, “Tahiyyat, Salli-Barik duaları” okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
-Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.