Bugün Aşure Günü mü? Aşure Günü ne zaman, bugün mü?

Muharrem ayının 10. Günü idrak edilen Aşure Günü için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Tüm vatandaşlar Aşure Günü ne zaman, bugün mü? gibi soruların yanıtlarını yoğun bir şekilde araştırıyorlar. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti. Aşure Günü'ne dair merak edilenlerin tümünü sizler için derledik..

Aşure Günü ya da Aşura Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü idrak ediliyor. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. Heyecanla beklenen bu özel gün hakkında araştırmalar hız kazandı. Aşure Günü ne zaman, bugün mü? gibi soruların yanıtları da merak konusu oldu. İşte tüm detaylar..

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN, BUGÜN MÜ?

Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem faziletli olduğunu bildirdiği Aşure (Aşura) günü, Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayında idrak ediliyor.

Bu yıl, 1443 Hicri yılının ilk ayı, Muharrem ayının ilk günü Ağustos ayının 9'una denk geldi. Aşure (aşura) günü de Muharrem ayının onunda yani 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü yani bugün idrak edilecek.

Aşure Günü gerçekleşen 7 önemli hadise ne? Aşure Günü ne olmuştur, önemi ve fazileti nedir?

AŞURE (AŞURA) NEDİR?

Aşure (Aşura), kamerî takvime göre Muharrem ayının onuncu günüdür. Bu günde tutulması tavsiye edilen oruca "Aşure orucu" denir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyuruyor:

"Ramazan orucu dışında en fazîletli oruç, Allâh'ın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Müslim, Sıyâm 202, 203; Nesâî, Kıyâmu'l-leyl, 6)

Muharrem ayına "Şehrullah" adı verilir. Bu da, bu ayın kıymetini ifade etmek için "Şehrullah, Allâh'ın ayı" ifadesi kullanılır. Bilhassa 10 Muharrem de aşr/10, Âşûre günü oruç tutmanın en fazîletli olduğu bir gündür.

Hz. Adem'in tövbe duası nedir? Aşure Günü'nde nasıl tövbe edilir?

Yine 10 Muharrem günü, fazla erzak almanın bereketiyle alâkalı, Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

"Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun (o kişinin) rızkına bolluk ihsân eder." (Taberânî, Evsat, IX, 121, Kebîr, X, 77; Beyhakî, Şuab, III, 366)

Aşure Günü eve ne alınmalı? Aşure Günü alışveriş yapmak bereket artırır mı, erzak almanın önemi nedir?

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR?

Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşurenin bu mecazî anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; "farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları", "birlik" gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın sembolünü tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.