Aşure ayı başladı mı?

Geçtiğimiz yıl eylül ayında idrak edilen aşure günü bu yıl ağustos ayına denk geliyor. Aşure günü Muharrem ayının en kıymetli gecesi olarak kabul ediliyor.

Diyanet dini günler takviminde aşure günü için tarih belirtmişti. Muharrem ayı, Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. Bu ay içerisinde yer alan aşure günü en kıymetli gece olarak kabul edilmiştir. Geçtiğimiz yıl eylül ayına denk gelen aşure ayı, bu yıl ağustosta kutlanacak.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure ayı bu yıl ağustos ayında idrak edilecek; aşure günü ise 29 Ağustos tarihine denk geliyor.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Müslümanlık açısından birçok önemli olayın yaşandığı Muharrem ayında gerçekleşen ve bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açılmasını sağladı. Hz. Ömer'in halife olduğu dönemde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayıldı. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görüldü.

İslam dünyasında dönüm noktası sayılan hicret; Allah'a ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi ve hakka, hakikate, ilme, medeniyete yapılan yolculuk şeklinde ifade edilir. Hicret, Allah yolunda fedakarlığının ve kardeşliğin nüksettiği gündür.