Aşure ayı 2020 ne zaman, hangi gün?

Aşure ayı, Müslüman Türkler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Evlerde yapılan aşureler eşe, dosta ve komşulara dağıtılacak. Hazreti Nuh zamanından yaşan tufan zamanından ona inanlar gemiye binmiş ve burada yemek ihtiyacı olarak aşure alı tüketmeleri sebebiyle o zamandan bugüne gelenek haline gelmiştir. Lezzetli ve her damağa hitap eden aşure tarifi sizlerle...

Birçok bakliyatın karışımı ile yapılan aşure, Muharrem ayının gelmesiyle beraber sevinçle kutlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı hazırladığı dini günler takviminde aşure ayı hakkında bilgi verdi. Muharrem ayının onuncu gün yapılan aşureler komşulara, eşe veya dosta dağıtılarak yardımlaşma bilinci oluşturulur. Aşure ayı geçtiğimiz sene eylül ayından idrak edilmişti.

AŞURE AYI NE ZAMAN?

Aşure ayı bu yıl ağustos ayında idrak edilecek; aşure günü ise 29 Ağustos tarihine denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ NE YAPILIR?

Aşure günü oruç tutmanın faziletine ilişkin sahih hadisler bulunmasına karşılık, o günde hububat karşımı aş (aşûre) pişirmek, sadaka vermek, mescitleri ziyaret etmek ve kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih habere rastlanmamaktadır.

Bununla birlikte, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı zamanda Muharremin onuncu günü başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, “aşûre testisi” adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır.

AŞURE MALZEMELERİ

  1. 500 gram buğday
  2. 1 su bardağı kuru fasulye
  3. 1/2 su bardağı nohut
  4. 1 çay bardağı kuru üzüm
  5. 10 adet kuru kayısı
  6. 10 adet kuru incir
  7.  1 paket vanilya
  8. 1/2 su bardağı fındık
  9. 1 adet orta boy elma
  10.  4 adet karanfil
  11. 1,5 su bardağı toz şeker
  12. 5 su bardağı sıcak su
  13. 1 su bardağı süt
  14. 1 adet nar
  15. 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
  16. 1 yemek kaşığı tarçın

AŞURE TARİFİ

Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin. Ertesi gün buğdaylara sıcak su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın, suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.

İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin. Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın. Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin.

Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin. Aşureyi iyice karıştırıp ve son 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak olarak kaselere paylaştırın. Ilındıktan sonra üstlerini süsleyip ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz.