Asırlık dede 80 senedir mısır öğütüyor

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde su değirmeni işleten 102 yaşındaki Tomak, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini 80 senedir sürdürüyor.

Giresun'da, 80 yıldır su değirmeninde mısır öğüten 102 yaşındaki Mustafa Kemal Tomak, ilerleyen yaşına rağmen babasıyla başladığı mesleğine sahip çıkıyor.

Yağlıdere ilçesine bağlı Güllüce köyünde yaşayan 7 çocuk babası Tomak, küçük yaşlarda babasıyla su değirmeni kurdu. Babasının vefatının ardından mesleğine tek başına devam eden Tomak, mısırı öğüterek un haline getiriyor.

Yörede "Değirmenci Kemal" olarak tanınan Tomak, değirmenin yayla güzergahında olması nedeniyle müşteri sıkıntısı çekmiyor.

Özellikle Yağlıdere ve Espiye ilçelerine bağlı köylerden gelenler, yaylaya çıkarken mısırlarını değirmene teslim ediyor. Vatandaşlar, yayladan köye dönerken ise öğütülmüş mısır ununu alıyor.

"Değirmen taşını babamla yaptık"


AA muhabirine açıklama yapan Tomak, su değirmenini babasıyla yaklaşık 80 sene önce kurduklarını belirterek Tomak, şöyle devam etti:

"Babamla beraber bu işe başladım. O zamanlarda değirmeni ağaçtan yapıyla kurduk. Tabii ki o günkü şartlarla yaptığımız değirmen çok da verimli değildi. Daha sonra betondan bir yapı yaptık. Şimdi bu değirmen çok şahane ve güzel bir şekilde işliyor. Herkesin işini bu değirmende görüyoruz. Bu değirmenden çok şükür herkes memnun."

Değirmenin her yerinde emeği olduğunu ifade eden Mustafa Kemal dede, "Değirmeni kendim yaptırdım. Çoğu bölümünü ustalara emanet ettim ve onlar yaptı. Rahmetli babamla değirmen taşını birlikte yaptık." diye konuştu.

"Eskisi gibi değirmen yok"

Tomak, çok müşterisi olduğunu ve yıllardır bilinen bir değirmeni işlettiğini anlatarak şunları söyledi:

"Espiye, Yağlıdere, Tirebolu, Giresun merkez gibi yerlerden buraya geliyorlar. Mısırlarını burada öğütüyorlar. Buranın sayesinde herkesin işini yapmaya çalışıyoruz. Bu değirmencilik burada kolay değil ama Allah'ıma şükür olsun. Bu tarz değirmen çok lezzetli un öğütür. Ununun güzel olması ve unundan yapılan ekmeğin tatlı olması memlekette değirmenin ününü çoğalttı. Memlekette daha değirmenci yok. Giresun'dan bu yana herkesin mısırı burada öğütülüyor. Daha derelerde eskisi gibi değirmen yok."

Bir günde 20 çuvaldan fazla mısır öğüttüğünü aktaran Tomak, gün içerisinde sürekli çuvallarla mısır geldiğini ve hızlı olmak zorunda olduklarını vurguladı.

Tomak, nakliyat işiyle geçimini sağlayan oğlunun da kendisine yardımcı olduğuna işaret ederek "Ustaların yanı sıra oğlum da buranın yapımında bana yardımcı oldu. Değirmenin bina yapımında tuğla, çimento, demir gibi malzemeleri oğlum buraya taşıdı. 7 çocuğum var. Hem kendi işleri hem de değirmen sayesinde yuvalarını kurduk. Geçim anlamında buranın bize katkısı büyük." dedi.

"Babam bana bıraktı bu işi, ben de oğluma bırakıyorum"

Tomak, mesleğini kendisinden sonra oğlunun sürdüreceğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Mesleğime benden sonra oğlum sahip çıkacak, ona bırakacağım. Babam bana bıraktı bu işi, ben de oğluma bırakıyorum. Ailemizde babamdan önce yapan yoktu. Babamla beraber bu işe başladık. Ondan sonra ben devam ettirdim. Babam öldü, yine ben devam ettim. Babamdan sonra bu işin katkısıyla beş katlı ev yaptım."

Tomak'ın 58 yaşındaki oğlu Lokman Tomak ise nakliye işiyle uğraştığını ancak boş zamanlarında babasına değirmende yardımcı olduğunu anlattı.

Unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği sürdürdükleri için mutlu olduklarını belirten Tomak, şunları kaydetti:

"Babamdan sonra mecbur devam ettireceğiz. Burayı kapatamayız çünkü başka değirmen kalmadı. Aslında kolay bir meslek değil, zorlukları var. Bu işin tatili olmuyor, bir yere gidemiyorsun. Buraya bağlanıp kalıyorsun. Babamın mesleğini sürdüreceğim. Zaten hep ben kendisine yardımcı oluyorum." (AA)