Aşçılığı okulda öğreniyorlar! Meslek liseli ''masterchef''ler

Meslek liselerindeki aşçılık ve mutfak sanatları bölümlerinde talep patlaması yaşanıyor. Siyavuşpaşa Kız Mesleki Lisesi, okulda öğrenip staj programlarında bilgilerini pekiştiren öğrencilere profesyonel iş imkânı sağlıyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

Mesleki teknik liselerde son yıllarda en çok rağbet gören bölümlerden biri aşçılık. İstanbul Bahçelievler Siyavuşpaşa Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü, kapılarını AKŞAM'a açtı. Okulda eğitim sistemi tam zamanlı yürütülüyor. Öğrenciler haftada iki gün mutfak atölyelerinde, üç gün ise kültür derslerinde eğitim alıyor. Turizm formatında öğrenciler 6 ay okula devam edip 6 ay staj yapıyor. Kız meslek formatında ise öğrenciler Eylül'den Haziran'a kadar üç gün staj, iki gün okula devam ediyor. Stajlar, 4 ve 5 yıldızlı oteller ile kaliteli restoranlarda yapılıyor.

'KONYETJAN DOLUYOR'

Öğretmen Ali Arıç, televizyon programlarının okula olan ilgiyi artırdığını belirterek, "Yiyecek ve İçecek Hizmetleri bölümüne talep patlaması yaşadık. Kontenjanlar hemen doluyor. Uzak Doğu mutfağından Fransız mutfağına kadar pek çok örneği uygulamalı olarak öğretiyoruz. Pasta ve sıcak mutfak alanlarında da öğrenciler ilgi alanlarına göre gelişiyor. İstanbul çevresindeki otellerde staj yapan öğrencilerimiz sektörü yerinde öğreniyor. Bu mezuniyet sonrası iş bulmalarını kolaylaştırıyor" dedi.

Ali Arıç, öğrencileriyle özel ilgileniyor.

'BURAYA AİT HİSSEDİYORUM'

Sümeyye Arslan, "Babam Gaziantep'te kebapçıydı, mutfağa yatkınlığım oradan geliyor. Sıcak mutfağı seviyorum ve kendimi oraya ait hissediyorum" diye konuştu. Emine Kızılkaya ise şunları söyledi: "Pastacılık alanında ilerlemek istiyorum. Bu meslek severek yapılmalı. Sadece para için yapılacak bir iş değil; özen ve emek istiyor."

'YEMEĞE MERAKLIYIM'

Meslek lisesini bilerek seçtiğini belirten Melike Kıvanç, "Gastronomiyi seviyorum. MasterChef gibi programlar beni motive etti. Sıcak yemekleri seviyorum. Bu meslek benim için para değil, sevgi ve emek işi" dedi. Ayşe Ecrin Canciğer ise "Küçüklüğümden beri yemeğe meraklıyım. Ailemde aşçılar var ve onlardan ilham aldım. Mezun olunca kendi yerimi açmak istiyorum" diyerek hedeflerini anlattı.