Diyanet kurban kesim vakti ne zaman başlar? Arefe günü kurban kesilir mi?

Kurban Bayramı için geri sayım sürüyor. Bugün arefe günü idrak ediliyor. Kurban Bayramı'nda kurban kesecek vatandaşlar için, kurban kesimi için en uygun vaktin hangi vakit olduğu da önem taşıyor. Kurban kesim yerlerinde yoğunluklar yaşanabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurban kesim için uygun vakitlerin hangileri olduğu açıklandı.

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurban kesim vaktinin ne zaman başladığı ve ne zaman sona erdiği açıklandı.  

DİYANETE GÖRE KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

AREFE GÜNÜ KURBAN KESİLİR Mİ?

Arefe günü kurban kesilmiyor. Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlıyor.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre, Allah’ın rızasına ermek maksadıyla kesilen kurbanın, belirli şartları taşıyan hayvanın usulüne göre kesilmesi uygun görülmüştür. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

Arefe günü ibadetleri nelerdir? Bayram arefesi okunacak dualar hangileri?

Arefe günü oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Kurban Bayramı arefesinde oruç tutulur mu?

Arefe Günü çekilecek tesbihler neler? Arefe Günü zikirleri ve tesbihleri hangileri?