Bu yıl Arefe (Arife) ne zaman, hangi gün? Arefe gününün anlam ve önemi nedir?

Arefe, İslam aleminde bir bayramdan önce idrak edilen gündür. Ramazan Bayramı'nın son 10 gününe girmemizle beraber arefe gününün tarihi merak edilmeye başlandı. Hz.Muhammed bugün için ''En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır'' buyurmuştur. Arefe (Arife) ne zaman, hangi gün? Arefe gününün anlam ve önemi nedir?

Arefe günü hakkında aramalar hızlandı. Müslümanlar bugünde oruçlarını tutacak ve ibadetlerini yerine getirecek. Kurban ve Ramazan Bayramı'nda bir gün önce idrak edilmiştir. Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçmektedir. Mübarek ayın bitmesine kısa bir süre kala Arefe (Arife) ne zaman, hangi gün? Arefe gününün anlam ve önemi nedir? soruları yanıtı arananlar arasında yer aldı.

AREFE (ARİFE) NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Ramazan Bayramı arefesi bu yıl 12 Mayıs Çarşamba günü idrak edilecek. Arife günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra herhangi bir şeyden önceki gün anlamında da kullanılır.

AREFE GÜNÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Arefe gününde göz haramdan uzak tutulmalı, dedikodu edilmemeli, laf taşınmamalı ve kötü söz söylenmemeli. Bu ve bunun gibi davranışlara önem veren kişiler arefe gününü değerlendirmiş kabul edilir. Günahtan kaçınılmalı, yoksula yardım edilmeli, insanlarla iyi geçinilmelidir. Küs olunan kişilerle barışılmalı, gönülleri alınmalıdır. "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc, 246)

Ramazan'ın son 10 günü okunacak dualar neler? Ramazan ayının son 10 gününde çekilecek zikirler ve tesbihler hangileri?

AREFE GÜNÜ NELER YAPILMALIDIR?

1. Arefe günü sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilir.Teşrik tekbiri "Allâhüekber, Allâhüekber, Lâilâhe illallâhü vallâhüekber, Allâhüekber ve lillâhi'l-hamd" demektir.Arefe günü sabah namazından başlayıp, Bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakitte, farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirmek vâciptir.

2. Arefe günü oruç tutulmalıdır.

3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.

4.Arefe günü çokça dua ve istiğfar edilmelidir.

5. Arefe günü çokça ihlas suresi okunmalıdır.