Arçelik İkinci Kez Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde

Arçelik, bir kez daha, Türkiye’den Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nin Gelişmekte olan Piyasalar kategorisinde yer alan tek sanayi şirketi oldu.

Sürdürülebilirlik alanında küresel ölçekte öncü çalışmalar yürüten Arçelik, geçen senenin ardından bu yıl da Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne (DJSI) giren tek Türk sanayi şirketi oldu. Sürdürülebilirlik konusunda en prestijli platformlardan biri olan DJSI’da dünyanın en büyük firmalarının çalışmaları değerlendiriliyor.

 

Şirketler yönetim, finansman faaliyetleri, etik konular, değer zincirindeki çevresel ve sosyal performans, risk yönetimi, iklim değişikliği önlemleri, şeffaflık, tedarik zinciri ile insan ve çalışan hakları gibi başlıklar altında değerlendiriliyor. DJSI’a bu alanda lider şirketler giriyor. Arçelik geçen yılın ardından bu yıl da endekste yer alan tek Türk sanayi şirketi oldu. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde bu yıl dünyanın en büyükleri arasında yer alan 1000’e yakın şirket değerlendirildi. DJSI, her yıl yenilenen metodolojisiyle, yeni risk ve fırsatları dikkate alarak güncellenen soruları ve zorlaşan kriterleri ile kurumsal sürdürülebilirliğin altın standardını temsil ediyor.

 

“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonu kapsamında tüm paydaşları için değer yaratmaya devam ettiklerini vurgulayan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Arçelik olarak küresel bir şirket olmanın sorumluluğuyla sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl 10’uncusunu yayımladığımız Sürdürülebilirlik Raporumuzda da belirttiğimiz gibi hem gelecek nesiller hem de rekabet gücümüzü korumak için kaynakların verimli kullanımına ve döngüsel ekonomiye odaklanıyor, sera gazı salımlarımızı en düşük seviyeye indiriyoruz. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda sürdürülebilirlik odaklı kurumların performanslarını küresel olarak takip eden Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nin Gelişmekte Olan Piyasalar Kategorisi’ne geçtiğimiz yıldan sonra ikinci kez girmenin gururunu yaşıyoruz. Sürdürülebilir uygulamaları hayata geçirme konusundaki istikrarımızı tescil eden ve şirketimizin uluslararası itibarına katkı yapacak bu önemli başarıyı önümüzdeki yıllarda da sürdürmek önceliklerimiz arasında yer alıyor” dedi.

 

Arçelik Sürdürülebilirlik Raporu’na Ödül

Arçelik 10’uncu Sürdürülebilirlik Raporu ile Amerikan İletişimciler Derneği (LACP- League of American Communications Professionals) tarafından Golden Awards-Altın Ödül’e layık görüldü. Şirket, Sürdürülebilirlik Raporu’nda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda güncellediği hedeflerine ve bu alandaki başarılarına yer verdi. Rapora göre Türkiye operasyonlarında üretimden kaynaklı sera gazı emisyonları baz yıl kabul edilen 2010’a göre yüzde 50 oranında azaltıldı. Dünyanın en büyük iklim değişikliğiyle mücadele girişimi olan CDP’nin (Carbon Disclosure Project) İklim ve Su Programlarında Global A Listesi’nde yer alarak dünyadaki 25 şirket arasına giren Arçelik, Türkiye’den bu başarıyı elde eden tek şirket oldu.

 

3 yılda 19 milyon hanenin günlük elektrik tüketimine eşdeğer tasarruf sağlandı

2017 yılında 235 enerji verimliliği projesi ile yıllık 112.306 GJ enerji tasarrufu sağlanırken, sera gazı salımı 10.892 ton CO2e azaltıldı. Türkiye, Romanya, Rusya ve Çin operasyonlarında 2012 baz yılına göre ürün başına su çekimi %36, ürün başına enerji tüketimi ise 2010 baz yılına göre %40,7 oranında azaldı. Arçelik, eski teknoloji ürünlerin çevre dostu yeni teknoloji ürünlerle değiştirilmesiyle, 2014-2017 yılları arasında 19 milyon hanenin günlük elektrik tüketimine ve 3,4 milyon hanenin günlük su tüketimine eşdeğer miktarda tasarruf sağlandı. Böylece 75.000 tCO2e sera gazı azaltılmış oldu.

 

Toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda önemli adımlar

Arçelik’in Sürdürülebilirlik Raporu’nda kadınlarla ilgili yaptığı çalışmalar da ön plana çıktı. Arçelik, 2017 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi İlkeleri’ni (WEP’s - Women Empowerment Principles ) imzaladı.  Türkiye’deki istihdamında her 3 işe alımdan birinin kadın olmasını hedefleyen şirket, kadın işe alım oranını yüzde 31’den yüzde 39’a yükseltti.  Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanması konusunda öncü rol oynayan Arçelik, 2017 yılında yüzde 16,5 olan kadın yönetici oranını 2020 yılında yüzde 24’e çıkartmayı hedefliyor. Şirket toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak için bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılan “Eşit Sözlük” uygulamasını geliştirdi. Dildeki cinsiyetçi ifade kullanımlarında uyararak alternatif söylem öneren “Eşit Sözlük” kısa sürede 15 bin kullanıcıya ulaştı.