Anzer balı, bu yıl rekor kırdı

Her yıl, fiyatı ve mucizevi şifası nedeniyle ‘rekor’ haberlerine konu olan Anzer balı, bu yıl üretim rekoru kırdı. Bilinçli üreticilerin koruma çabaları sonuç verdi ve bu yıl hem hava şartları hem de yaylaya getirilen hayvan otlatma yasağı sayesinde rekor üretim geldi ve uzun yıllardır ilk kez fiyatı aynı kaldı.

Rize'nin İkizdere İlçesi'ne bağlı Anzer Yaylası, tüm Karadeniz yaylaları gibi bir doğa harikası ancak hepsinden farklı olarak 500’den fazla ve birçoğu endemik yani sadece bu bölgede yetişen çiçeklere ev sahipliği yapıyor. Burada geleneksel yöntemlerle ve sıkı kurallarla üretilen ballar da ekmeğe sürülüp yenecek değil, şifa niyetine ilaç gibi kullanılan ve oldukça pahalı olsa da bu fiyatı hak eden bir sağlık iksiri oluyor. Şeker veya herhangi bir katkı maddesi olmadan üretilip ısıl işlem görmeden sağılan Anzer balı ve poleni bu yıl rekoltedeki artış nedeniyle geçen yılki fiyatından satılacak. Üreticilerin oluşturduğu kooperatif ve üniversite işbirliğiyle analiz edilip fiyatı belirlenen bal 900, polen de 1.000 liradan satılıyor. Satış için sıraya giren tüketiciler de durumdan memnun. Büyük çoğunluğu Arap ülkelerinden olmak üzere yurtdışından da çok talep gören Anzer balı, Amerika dahil dünyanın her yerine gönderiliyor.  

Bir süredir elverişsiz hava şartları nedeniyle çok kısıtlı miktarda üretilen Anzer balındaki rekolte artışını değerlendiren üretici Selahattin Deniz, “Anzer balı ve poleni yaklaşık 10 yıldır çok az üretiliyor ve müşterilerin talebi karşılanamıyordu. Bu yıl havaların iyi gitmesi arıcıların yüzünü güldürdü. Anzer'de bal rekoltesinde bu yıl, geçmiş yılların rekorunu kırdık.  Bu yıl tüm talepleri karşılayabileceğiz. Ayrıca fiyat da değişmedi. Geçen yılki fiyattan satacağız” dedi.

Sadece Anzer değil, yine bölgenin meşhur kestane balı ve çiçek ballarını da üreten Selahattin Deniz, piyasadaki sahte ballara dikkat çekerek tüketicilerin bal alırken ürünün diastaz ve prolin değerlerinin yüksek olmasına dikkat etmeleri gerektiği uyarısını yaptı.