Antalya Havalimanı'nda hortum alarmı!

Antalya Havalimanı'nda meydana gelen hortum nedeniyle; iki otobüs, bir minibüs, iki merdiven devrildi. İki uçak ve bir polis helikopterinde de hasar meydana geldi. Hortum nedeniyle yaşanan kazada 12 kişi yaralandı. Yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor.

Antalya Havalimanı'nda meydana gelen hortum nedeniyle; iki otobüs, bir minibüs, iki merdiven devrildi. İki uçak ve bir polis helikopterinde de hasar meydana geldi. Hortum nedeniyle yaşanan kazada 12 kişi yaralandı. Yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya'da yaşamı felç eden fırtınayla ilgili şu bilgileri paylaştı.

"Biz de şu anda havaalanındayız. Sabah 11 sıralarında oluşan hortum nedeniyle, iki otobüs, bir minibüs, iki merdiven devrilmesi meydana geldi. İki uçakta hasar var, bir polis helikopterimizin pervanesinde hasar var. Şu ana kadar 12 yaralımız hastaneye sevk edildi. Hayati tehlikeleri yok. Şu anda havaalanı, hava trafiğine açık. Havaalanındaki hasarları hızlı bir şekilde gidermeye çalışıyoruz. Direkler yıkıldı, buradaki araç gereçte hasarımız var.

VALİ UYARDI

Tekrar vatandaşımızı uyarmış olalım. Bugün ve yarın bölgede yağışlar azalarak devam edecek. Bütün vatandaşlarımızın uyarıları dikkate almasını rica ediyorum.

Zaruri olmadıkça dışarı çıkılmaması, özellikle dere yatakları bölgelerine yaklaşmamaları; özellikle hortum olma riski olan bölgelerde veya hortum gördüklerinde durup onu çekmek yerine, kendilerini muhafazalı bölgelere almaları yönünde vatandaşlarımızı uyarıyoruz.

BUSE ACAR BULUNDU MU?

Buse'yi arama çalışmamız devam ediyor. Şu ana kadar bulabilmiş değiliz. Hem helikopterle, hem dalgıçla aramamız devam ediyor. Hortum nehre değil de karada başka bir yere taşıdı mı endişesi de oluştu. Arama tarama çalışmalarına başladık. Kızımızın eşyalarına ulaşmamız olmamıza rağmen, kızımıza ulaşamadık.

Antalya merkezden Antalya'nın doğusundaki ilçelere kaydı yağış. Ama yarın da sağanak yağışların bölgede devam edeceğiyle ilgili Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzün uyarısı var. Biz de vatandaşlarımıza iletiyoruz. Hepimiz, milletimize geçmiş olsun."

ANTALYA’DA HORTUM ALARMI

Kumluca ilçesinin Salur Mahallesi'nde bugün saat 07.30 sıralarında şiddetli yağış sonrası hortum çıktı. Bölgedeki seralar ve tarım alanlarını vuran hortum, maddi zarara yol açtı. Hortum, tarım işçisi Suriyeli anne ve babayla 3 çocuğunun bulunduğu konteyneri de savurdu. İhbar üzerine bölgeye sağlık ekipleri yönlendirildi. Yaralanan 5 kişilik aile, sağlık ekiplerinin yaptığı müdahalenin ardından Kumluca Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Antalya’da kıyının yaklaşık 1 kilometre açığında çıkan hortum cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesindeki Balıkçı Barınağı açıklarında sabah saatlerinde dev bir hortum oluştu. Kıyıdan yaklaşık 1 kilometre açıkta oluştuğu görülen hortum kısa sürede büyüyüp, ilerlemeye devam etti. Deniz yüzeyinde suları savurarak yoluna devam eden hortumu barınaktaki balıkçılar cep telefonlarıyla görüntüledi.

Denizden gökyüzüne kadar uzanan devasa hortum görüntülerde anbean yer aldı. Hızla ilerleyen hortumun daha sonra gözden kaybolduğu görüntülere yansıdı.

METEOROLOJİ'DEN FIRTINA VE KAR UYARISI

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Antalya'nın doğu ilçelerinin yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışının etkili olacağı bildirildi. Bugün saat 06.00 sıralarında başlayan yağışın, 27 Ocak Pazar günü saat 06.00'ya kadar devam edeceği kaydedildi. Kent merkezi ve batı ilçelerinde kuvvetli yağmurla birlikte fırtınanın etkili olacağı kaydedilen açıklamada, rüzgarın güney yönünden saatte 70 ila 100 kilometre hızla eseceği vurgulandı. Açıklamada vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, soba zehirlenmesi ve çatı uçmalarına karşı dikkatli olmaları istendi.

DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU

Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde oluşan hortumlar, yerleşim yerleri ile tarım ve sera alanlarına zarar verdi. Hortum nedeni ile evin çatısından uçan parçanın isabet ettiği 13 yaşındaki genç kız hayatını kaybetti. Bir kişi ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 

Antalya’nın Finike ve Kumluca ilçelerinde bugün öğle saatlerinde denizden oluşup içeriye doğru yayılan hortum hayatı felç etti. Hortum nedeni ile her iki ilçede de bulunan yüzlerce araç zarar gördü. Hortum özellikle Kumluca ilçesinin Kum, Karşıyaka, Narenciye ve Kasapçayırı Mahallerinde etkili oldu. Hortum sırasında Karşıkaya Mahallesinde evin bahçesinde bulunan 13 yaşındaki Berivan Karakeçi’ye bir evin çatısından uçan parça isabet etti. Ağır yaralanan genç kız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Bir başka kişinin ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı ve tedavisinin devam ettiği öğrenildi. 

Hortum nedeni ile mahallerde bulunan 4 ev yıkıldı. Bazı evlerin çatısı uçtu. Seraların üzerinde bulunan demirler eğilirken, onlarca dönüm alan maddi zarar gördü. Seraların üzerinde bulunan naylonlar dağıldı. Cam alanların ise camları kırılırken demirleri çöktü. Hortum nedeni ile yüzlerce araç zarar gördü. Kumluca Belediyesi Spor Kompleksi’nin çatısı uçtu. Karşıyaka Mahallesinin camisinin minaresi ise yıkıldı. Kasapçayı İlk ve Ortaokulunun çatısı uçtu. Öte yandan, Finike Sahil Kent’te ise hortum sırasında seyir halinde olan otomobillerin birbirine çarpması ile çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi. Bazı arabalar ise yan yattı. Yaşanan gelişmelerin ardından olay yerine çok sayıda Polis, Jandarma, 112, UMKE, AFAD ekibi görevlendirildi.

HORTUM NASIL OLUŞUR?

Hava olaylarının oluşumları ne kadar karışık gözükse de, aslında hepsinin oluşumu birbirleri ile benzer şekildedir. Hortum gibi ekstrem hava olayının oluşmasındaki tek fark; yukarı seviyelere taşınan suyun (konveksiyon) çok daha fazla olması ve sürekli hızlı bir şekilde yükselmesidir. Buna basit bir örnek olarak kaynayan suyu örnek gösterebiliriz. Isındıkça yükselen hava, yukarı seviyedeki soğuk havadan dolayı içindeki su yoğuşarak milyarlarca su partiküllerini açığa çıkarır. Bu milyarlarca mikro su partikülleri yukarıda birleşerek bulut diye adlandırdığımız şekilleri oluştururlar ki, bulutların büyüklükleri de taşınan havanın hızına bağlı olarak değişir. Çok hızlı bir şekilde yükselen sıcak ve nemli hava, yükselen havaya oranla çok daha soğuk olan hava tarafından emilmeye başlar. Bu esnada hava çok kararsızdır ve bu kararsızlığın tepkimesi olarak bulutun altında spiral bir şekil oluşur. Yer seviyesinden hızlıca yükselen hava, basıncı ve sıcaklığı düşürür. Bu esnada rüzgar şiddetini arttırır ve su buharı yoğunlaşmaya başlar. Yoğunlaşan su buharı, bulutun altında belirmeye başlayan spiral şeklin daha belirgin, havanın ise daha kararsız hale gelmesine neden olarak hortumun gücünün artmasına neden olur. Olgunlaşmaya başlayan spiral şekil alttan emdiği havayı hızla soğutarak yoğuşturur ve şiddetli akıma, şimşeklerle birlikte dolu ve yağmur sağanakları da katılır.

Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum, yerden emdiği sular ile bir "Su hortumu" oluşturur. Havanın mevsimsel değişimine göre kar hortumu ve alev hortumlarıda oluşabilmektedir.