Ankara'da patlama! Çok sayıda ölü ve yaralılar var...

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Ankara'daki patlama hakkında ortak basın toplantısı düzenlediler. Bakan Müezzinoğlu korkunç tabloyu açıkladı: Patlamada 95 vatandaşımız öldü, 48'i ağır 246 kişi yaralandı.

1

Ankara'da tren garına giden köprü altında patlama meydana geldi. Tren garının bulunduğu bölgede nedeni henüz belirlenemeyen büyük bir patlama meydana geldi.

İçişleri Bakanlığı'ndan en son gelen bilgilere göre  95 vatandaşımız hayatını kaybetti, 48'i ağır 246 kişi yaralandı.

Patlamanın olduğu bölgeye, sağlık ekipleri ve itfaiye gönderildi.

Sıhhiye Meydanı'nda bugün "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecekti. Mitingin toplanma yeri tren garı olarak belirlenmişti. 

Tarihi tren garının da büyük hasar aldığı öğrenildi.

İşte Selami Altınok'un konuşmasından satırbaşları;

10:04'te Ankara'da tren garının bulunduğu alanda terör eylemi meydana gelmiştir. Bu terör eylemi TC'ye yapılmış bir eylemdir, lanetliyoruz. ÖÇlenlere rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. 1 Ekim itibariyle Emek Platformu diye adlandırdığımız platform Ankara'da eylem yapmak için izin istemiş ve verilmişti. Menfur saldırının olduğu alanda önlemler alınmıştı. Sıhiye'de bariyerleme yapılmış ve alana girişte gerekli aramalar yapılacaktı.

Mehmet Müezzinoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

İlk olay anında barış mitingi dolayısıyla olay yerinde zaten bizim 4 ambulansımız görevliydi. O ambulanslar ilk andan itibaren olaya müdahale etti.

OLAY YERİNDE 62 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞTİR

Eylemin büyüklüğü, iki ayrı noktada patlamanın olması ve olay yerinde panik ortamının olması hem kayıplarımızın çoğalması hem de yaralılarımızın hızla hastaneye ulaşmasında bazı aksamalar olabilir. Olay yerinde hayatını kaybeden vaka sayımız 62, toplamda 86 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 186 yaralı da tedavi altında.

Kenan İpek'in konuşmasından satırbaşları;

Toplantıdan önce bana verilen bilgiye göre 1 saatlik bir çalışma kalmıştı olay yeriyle ilgili. En kısa zamanda cenazalerin otopsi işlemleri tamamlanacak. 16 Cumhuriyet Savcısı olayı araştırmak için görevlendirildi.

>>> HASTANELERDEKİ YARALILARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENMEYE BAŞLANDI

Ankara'daki barış mitinginde meydana gelen patlamanın protesto edildiği eylemde ölenlerin 5'inin Adana'dan gittiği açıklandı.

Mersin'in Tarsus İlçesi'nden giden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yönetim kurulu üyesinin de ölenler arasında olduğu bildirildi.

Eğitim-Sen üyeleri ile HDP'liler Ankara'da meydana gelen patlamayı protesto etmek için İnönü Parkı önünde bir ardaya geldi. Bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de destek verdiği eylemde konuşma yapan Seyhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güven Boğa, Ankara'daki patlamada Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri makinist Bilgen Parlak, makinist Yılmaz Elmascan ve 1 yıl önce evlendiği eşi öğretmen Gülhan Karlı Elmascan, Emek Partisi üyesi Şebnem Yurtman ve HDP üyesi Hacı Mehmet Şah'ın hayatını kaybettiğini açıkladı. Konuşmaların ardından eylemciler, yürümek isteyince bunu izin vermeyen polislerle aralarında kısa süreli gerginlik yaşandı.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ DE ÖLDÜ

Öte yandan Mersin'in Tarsus İlçesi'nden giden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yönetim kurulu üyesi 3 çocuk babası Metin Peşmen'in de Ankara'daki patlamada hayatını kaybettiği bildirildi.

Derneğin Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçel, mitinge birlikte gittikleri arkadaşı Metin Peşmen'in hayatını kaybettiğini, cenazesini almak için Ulus Devlet Hastanesi'nde beklediklerini söyledi.

İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakanlığınca Ankara'da meydana gelen patlama sonucunda ilk belirlemelere göre 30 kişinin hayatını kaybettiği, 126 kişinin yaralandığı bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 12.00-16.00 saatlerinde, Ankara Tren Garı'ndan Sıhhiye meydanına kadar toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacağı bildiriminde bulunulduğu belirtilmişti.

Açıklamaya göre, KESK, DİSK, TMMOB, Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum örgütlerinin katılımı ile saat 09.30 itibarıyla Ankara Tren Garı önünde toplanmaların başladığı ve katılımın devam ettiği sırada, saat 10.04 civarında henüz sebebi belirlenemeyen iki ayrı patlama meydana geldi.

Demokrasi ve ülkenin huzurunu hedef alan menfur saldırının lanetle kınandığı açıklamada, "Olayla ilgili bütün birimlerimiz çalışmalarını sürdürmekte olup, gelişmeler hakkında kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz" ifadelerine yer verildi.

TARİHİ TREN GARI BÜYÜK HASAR GÖRDÜ

Patlamada, tarihi tren garının da büyük hasar aldığı öğrenildi. Öte yandan AFAD ekipleri de bölgeye sevk edildi.  

Sıhhiye Meydanı'nda bugün "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecekti. Mitingin toplanma yeri tren garı olarak belirlenmişti. 

3. VE 4. BOMBA İHTİMALİNE KARŞI ANONSLAR YAPILDI

Garın bulunduğu bölgede meydana gelen patlama sonrası, alanda yeni bomba ihtimaline ilişkin anonslar yapıldı. 

Bomba, "Emek, Barış Demokrasi" mitingine katılmak üzere Başkent'e gelenlerin toplanma yeri olan gar önünde patladı. Garın önünde buluşanlar, Sıhhiye Köprüsü altındaki arama-kontrol noktasından geçip mitinge katılacaklardı.

Patlamanın yaşandığı alanda, 3'üncü ve 4'üncü bomba ihtimaline karşı güvenlik güçleri sürekli anonslarla vatandaşları uyarıyor. Alanda bulunan bazı siyasi parti araçları üzerinden, düzenin sağlanması ve yaralılara kan verilmesi için anonslar yapılıyor. Bölgeye sevk edilen cenaze araçlarıyla hayatını kaybedenlerin cenazeleri, adli tıpa götürülüyor. Bölgeye gelen olay yeri inceleme ekipleri de çalışmalarını sürdürüyor. 

Garın içinde gazete bayiliği yapan Ramazan Arı, patlama anını AA muhabirine anlattı. Arı, birinci bombadan sonra ikinci bombanın 2-3 saniye sonra patladığını ve garın camlarının kırıldığını söyledi.

Garda bulunan lokantada aşçı olan Sezgin Kaya da patlamanın peş peşe gerçekleştiğini, gar ile Ankara Spor Salonu'nun ortasında bulunan alanda patlamanın gerçekleştiğini düşündüğünü kaydetti. Patlama sonrası hemen içeriye kaçtıklarını anlatan Kaya, "İçeriye kaçtık, bazı yaralılar bize doğru geldi. Onlara su verdik, yardım etmeye çalıştık. Patlamanın olduğu bölgeyle aramızda 40 metre var" dedi.

Bazı siyasi partilerden milletvekilerinin olay yerine geldiği, olay yerinde bombanın tesirini artırmak için kullanılan demir bilyelerin bulunduğu görüldü. 

Öte yandan TCDD Genel Müdürlüğü, yaşanan olay nedeniyle Ankara'dan kalkacak seferlerde gecikmelerin yaşanacağını yolculara mesaj yoluyla bildirdi.