AKS ne demek? AKS ne işe yarar, neden kırılır?

AKS hakkından detaylı bilgi öğrenmek isteyen kişiler aramalarını hızlandırdı. Ünlü şarkıcı Alişan'ın kazasından AKS'nin kırılmış olması sonrası vatandaşlar AKS neden kırılır, ne işe yarar? sorusuna yanıt arıyor.AKS hakkında detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz.

Arabalarda bulunan AKS'nin ne olduğu merak konusu oldu. Şarkıcı Alişan ve ailesi İzmir-İstanbul otoyolunda arabanın sağ arka aksının kırılması sonucu kaza yaptı. Olay sonrası konuyu yakından takip eden vatandaşlar, AKS nedir, nasıl kırılır sorularına yanıt arıyor. AKS diğer bir adıyla dingil hakkından detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz.

AKS NEDİR?

AKS diğer bir adıyla bilinen dingil, motorlu araçlarda diferansiyel sisteminden çıkan dönme hareketini tekerleklere ileten çelik mildir. Başka bir ifadeyle motorun sağladığı gücü ve torku tekerleğe aktaran parçadır.

AKS NE İŞE YARAR?

AKS yolcular da dahil olmak üzere aracın tüm yükünü üstlenmektedir. Ayrıca araç hızlanırken, viraj girişlerinde, viraj çıkışlarında ya da frene basıldığında güvenliği ve konforu sağlamakla yükümlüdür.

Diferansiyelde sol ve sağ tarafta olmak kaydıyla iki tane aks yer alır. Aksları oluşturan genel aksamlar keçe, rulman ve körüklerdir. Aksların merkezlenmesini sağlayan aks rulmanları, aks kovanında yer alır. Aks keçeleri, aks kovanına monte edilir ve aks kovanı ile aks mili arasındaki yağın sızmasını engeller. Aks körükleri ise aksın iç ve dış bölümünde yer alır. Dışarıdan gelebilecek yabancı maddelerin  girmemesini sağlar.

AKS NASIL KIRILIR?

AKS bozulmasında belirli etkenler nulunmkatadır. İşte AKS neden kırılır sorusunun yanıtı;

-Rulman bozulması

Genellikle dışarıdan alınan darbeler sonucunda oluşur.

-Aşırı yük

Her aracın yük taşıma kapasitesi bellidir. Bilgiler ruhsatlarda da yer alır.

-Aks keçesi deformesi

Yağ kaçaklarına sebep olabileceğinden frenlerin düzgün çalışmamasına neden olabilir.

-Darbe

Aracı sürerken tekerleklerin döndüğü bölgede aksların hizasına darbe yapabilecek taş, odun ya da farklı cisimlere vurmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü bu tür darbeler aksların kırılmasına yol açabilir.