Akika Kurbanı nedir, ne zaman kesilir? Akika Kurban eti yenir mi?

Akika Kurbanı merak edilen konu başlıklarından oldu. Birçok vatandaş bu sebeple aramalarında Akika Kurbanı nedir, ne zaman kesilir? Akika Kurban etini yenir mi? gibi sorulara cevap aramaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, konu hakkında merak edilen detayları resmi internet sitesinde verdi.

Akika Kurbanı hakkında yoğun bir şekilde araştırmalar yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı konu hakkında detayları resmi internet sitesi üzerinden paylaşıyor. Bu kurban kesilirken anne ve babanın dua etmesi gerekir. Akika Kurbanı nedir, ne zaman kesilir? Akika Kurban etini yenir mi?

AKİKA KURBANI NEDİR, NE ZAMAN KESİLİR?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana "akika" adı verilir. Hz. Peygamber torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 21; Nesâî, Akîka, 1), bir hadisinde de "Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir." (Ebû Dâvûd, Dahaya, 21) buyurmuştur.

Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir.

Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâye, I, 463-464).

AKİKA KURBAN ETİNİ KİMLER YİYEMEZ?

Akika Kurban etini kimler yiyebileceği Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Akika kurbanının etinden anne-baba dahil herkes yiyebilir.