Akdeniz istilacı balıklarla doldu

Küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz'den gelip Akdeniz'i istila eden balık türü sayısının, 2 türün daha katılımıyla 65'e yükseldi. Balon balıkları da bunlardan biriydi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'ndaki genişletme daraltma çalışmalarıyla Kızıldeniz'deki balık popülasyonundan bazı türlerin Akdeniz'e geçiş yaptığını söyledi. Gökoğlu, türler arasında balon ve aslan balığının da yerel balık türleri üzerinde baskı kurduğunu, yavrularını avladığını hatırlatarak "Zehirli olanlar arasında aslan balıkları, denizkestanesi türü de var. Antalya Körfezi'nde tespit ettiğimiz, göç ederek gelen balık türü 65 oldu. Sularımızı işgal edip baskın tür oldular" dedi.

Balon balıkların en çok ahtapotları avlayarak sayılarını bir hayli düşürdüğü biliniyor.

DAHA ÇOK SAYIDA OLABİLİR

Son dalışında, mağara balığı olarak bilinen pemperis sürüsünü görüntülediklerini anlatan Gökoğlu, "Bu türler bizim tespit edebildiklerimiz. Bu türler yerel su altı yaşamını da tehdit ediyor. Özellikle balon balıkları ahtapotları henüz yavruyken avlıyor. Su altında ahtapotlar yok denilecek kadar azaldı. Aslan balıkları da aynı şekilde kayalık bölgeleri ev olarak bilen lagos ve orfozu avlıyor tüketiyor" dedi.