Koronavirüs salgını nedeniyle adliyeler faaliyetlerini kısıtlı şekilde devam ettiriyorlardı. Acil durum olmadıkça duruşmalar ertelenmişti. Normalleşme süreciyle birlikte adliyeler de 16 Haziran itibariyle yeniden hizmet vermeye başladı. Diğer yandan adli tatil tarihleri geldi. Adli tatil konusunda ise herhangi bir iptal yapılmadı. Adli tatil 20 Temmuz'da başladı.
Adli tatil tarihleri 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Adli tatil süresi” başlıklı 102. maddesine göre her yıl 20 Temmuz'da başladı, 31 Ağustos'ta ise sona eriyor.
Bu yıl korona virüsü salgını nedeniyle adli işlemlerin ertelenmesi ve sekteye uğramasından dolayı adli tatilin de iptal olabileceği ihtimali göz önünde bulunduruluyordu. Fakat takvimde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek.
Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtayda nöbetçi heyetler görev yapacak.
Danıştayda görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayacak.
Yargıtayda da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.
Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmiyor.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin kimi davaların görülmesine adli tatilde de devam ediyor.