ABD'nin en büyük petrol boru hattına saldırmışlardı! Siber fidyecilere 5 milyon dolar

Siber saldırıya sonucu sistemleri felç olan ABD'nin en büyük petrol boru hatlarından Colonial Pipeline'nin yeniden faaliyete başlayabilmesi için bilgisayar korsanlarına 5 milyon dolar ödendi.

ABD'nin en büyük petrol boru hatlarından Colonial Pipeline, 7 Mayıs'ta DarkSide adlı grubun siber saldırısına uğradı. Şirket faaliyetine ara verince bazı eyaletlerde benzin sıkıntısı yaşandı. Benzin fiyatı 7 yıl sonra ilk kez galon başına 3 doların üzerine çıktı. İddiaya göre şirketin faliyetine başlaması için fidye yazılımı saldırısından saatler sonra bilgisayar korsanlarına 5 milyon dolar ödendi.

KRİPTO PARAYLA ÖDEME

Ödeme takip edilemeyen bir kripto para kullanılarak gerçekleşti. Bilgisayar korsanlarının ödeme sonrası devre dışı bırakılan bilgisayar ağının yeniden kurulması için kripto çözme kodu gönderdiği öğrenildi. Colonial Pipeline boru hattı Houston'dan New York Limanı'na günlük 100 milyon galondan fazla yakıt taşıyor.

WASHINGTON EMNİYETİ'NİN AĞINA DA SIZDILAR

Amerika'da Washington DC polis departmanının bilgisayar ağına sızan korsanlar, Kongre binası baskını da dahil olmak üzere önemli istihbarat belgeleri içeren bilgiler yayınladı. Korsanların tanık belgelerini yayınlamasından endişe ediliyor.

HACKER SALDIRILARI 2021'DE %58 ARTTI

Dünyaca ünlü data şirketi Coveware'nin Fidye Yazılım Raporu'na göre 2021'in ilk çeyreğinde fidye yazılımı saldırıları yüzde 58 arttı. Yine bu saldırılardan yüzde 77'si verilerin sızdırılması tehdidini içerdi. Ortalama fidye ödemesi 2020'nin 4. çeyreğinde 150 bin dolardan yüzde 43 artışla 20 bin doları üzerine çıktı. İlk çeyrekte fidye yazılımı saldırılarından en çok etkilenen sektörlerin başında hukuk firmaları geldi.