Akşam Gazetesi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da yayılmaya başlayan maymun çiçeği (mpox) virüsü salgınını uluslararası düzeyde endişe yaratan bir halk sağlığı durumu olması nedeniyle acil durum ilan etti. Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ve ortak şirketlerin etkilenen bölgelere 215 bin doz aşı bağışladığını duyurdu. Virüs kaynaklı şu ana kadar 14 bin vaka ve 524 ölümün yaşandığını açıklayan DSÖ, geçtiğimiz kasım ayında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) virüsün cinsel yolla bulaştığını ilk kez doğrulamış, Afrikalı bilim insanları ise bu durumun hastalığın kontrol altına alınmasını zorlaştırabileceği uyarısında bulunmuştu.
10 MİLYON DOZ AŞI GEREKİYOR
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise salgının kontrol altına alınması için 10 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Afrika'da Mpox salgını sağlık açısından acil bir durumdur. Kontrol altına almak için 10 milyon aşıya ihtiyaç vardır. Etkilenen ülkelere bağışlanmak üzere 215 bin aşı dozunu güvence altına aldık" diye konuştu.
KISITLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL
Türkiye'de henüz vakaya rastlanmadığını belirten Sağlık Bakanlığı, henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını açıkladı. Bakanlığın, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir" denildi.
VİRÜS TESPİT KİTİ HAZIR
Yakın Doğu Üniversitesi, maymun çiçeği hastalığını kısa sürede tespit edebilen tanı kitinin kullanıma hazır olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, "Dolayısıyla hem kamu kurumlarına hem de sağlık çalışanlarına enfekte kişileri hızlı bir şekilde izole ederek tedaviye başlama olanağı sunuyor" dedi.
ÜLKEMİZ İÇİN TEHDİT DEĞİL
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu virüsün Türkiye için bir tehdit olmadığını belirterek şunları söyledi: "Hayvandan insana; ısırma, tırmalama, lezyonlu bölgeye temas etme, vücut sıvılarına doğrudan ya da dolaylı yoldan temas etme gibi yollarla bulaşma gerçekleşebilmektedir. İnsandan insana ise vücut sıvıları ve hastalık kaynaklı döküntülere (ciltteki lezyonlara) temas etme başlıca bulaşma sebebidir. İlk belirtiler genellikle ateş, halsizlik ve baş ağrısıdır. Bir bölümünün gelişimi sonrasında lenf bezlerinde şişme olur ve aynı zamanda veya birkaç gün sonra kaşınan ve/veya ağrı veren kızarıklıklar oluşur. Kızarıklık keseciğe dönüşür, kabuk oluşur ve daha sonra kuruyarak dökülür."
'50 YAŞ ALTI İÇİN RİSK YÜKSEK'
Prof. Dr. Mustafa Sünbül ise şunları söyledi: "Kuluçka süresi genellikle 5-21 gün arasındadır. Döküntü ateşten 1-3 gün sonra başlar. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" dedi.