8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedir?

Ülkemizde ve dünyadaki Romanlar için kutlanan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü ulusal bir farkındalık günüdür. Her yıl 8 Nisan tarihinde kutlanan Romanlar Günü Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara karşı farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gündür.

8 Nisan her yıl Uluslararası Romanlar Günü olarak kutlanır. Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara karşı farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gün olan Romanlar Günü ülkemizde de yaşayan birçok Roman vatandaş tarafından paylaşılır.

8 NİSAN DÜNYA ROMANLAR GÜNÜ

Dünya Romanlar Günü ya da Uluslararası Roman Günü, Roman kültürünün kutlandığı ve Roman halkının karşılaştığı sorunlara karşı farkındalığın artırılmaya çalışıldığı bir gündür. 8 Nisan'da kutlanır.

Papa 2. John Paul, takipçilerine Romanlara karşı şefkat ve saygıyla davranmalarını söylemiştir.

2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'ndan Adam Ereli, Romanların karşılaştığı insan hakları ihlâlleri hakkında konuştu ve Avrupa hükûmetlerinden Romanlara karşı hoşgörüyü teşvik etmelerini istedi.

2006 yılında, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio, büyüyen antiziganizm konusundaki endişelerini dile getirdi ve Avrupa'daki Roman nüfusunun, uzun süredir devam eden kötü yaşam koşullarını iyileştirmeye teşvik etti.[

2009 yılında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD'nin Avrupa'daki Roman halkının insan haklarını koruma ve teşvik etme taahhüdünden bahsetti.