Dünya kadınlar günü nedir neden kutlanır

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kutlanan ve çeşitli etkinliklere sahne olan özel bir gündür. Google 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü unutmadı. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması yolunda verdiği savaşın temsili başlangıcı 8 mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir.

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan özel bir gündür. Peki Dünya Kadınlar Günü nedir, neden kutlanır? Google 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü unutmadı. Dünya Kadınlar Günü 2017 başlıklı Google Doodle büyük beğeni kazandı. Google’ın Dünya Kadınlar Günü için hazırladığı Doodle’da birçok güzel görsel bulunuyor. Kadın haklarının kazanılmasında, nerelerden başlanıldığını ve bu günlere nasıl gelindiğinin hatırlanması bağlamında bu gün özel bir gündür.  26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarkanın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi v

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ÜNLÜLERDEN MESAJLAR İÇİN TIKLAYINIZ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ HEDİYELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Google’ın Dünya Kadınlar Günü doodle’ındaki Türk kadını kim?

HALET ÇAMBEL KİMDİR?

Hattuşaş’ın bulunduğu Boğazköy’de, stajyer olarak başladığı kazıları hayatı boyunca sürdüren Halet Çambel, bilim dünyası tarafından “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak tanınan Karatepe-Arslantaş Höyüğü’nde, Türkiye'nin ilk açık hava müzesini kurmuştur. Karatepe kalıntılarının ortaya çıkarılmasına ve Hitit dilinin çözülmesine katkısı büyüktür. Türkiye'yi eskrim dalında temsil ederek Suat Fetgeri Aşeni ile birlikte “Olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporcu” unvanını kazanmıştır. Akyaka evlerinin mimarı olmakla ünlü Nail Çakırhan’ın eşidir.

DOODLE’DA YER ALAN DİĞER KADINLAR

Ida Wells: Amerikan gazeteci

Lotfia El Nadi: İlk mısırlı kadın pilot

Frida Kahlo: Meksikalı ressam ve aktivist

Lina Bo Bardi: İtalya doğumlu Brazilyalı mimar

Olga Skorokhodova: Sağır ve körlerin iletişimi hakkında araştırmalar yapmış olan Sovyet araştırmacı.

Miriam Makeba: Güney Afrikalı şarkıcı ve aktivist

Sally Ride: Amerikan astronot ve uzaya çıkan ilk Amerikan kadın

Ada Lovelace: İngiliz matematikçi, yazar ve bilgisayar programcısı

Rukmini Devi: Hindistanlı dansçı

Cecilla Grierson: Arjantinli fizikçi

Lee Tai-young: Koreli avukat ve aktivist

Suzanne Lenglen: Fransız tenisçi

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDİR NEDEN 8 MART’TA KUTLANIYOR?

8 Mart 1857 tarihinde ABDnin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarkanın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskovada gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti. Birleşmiş Milletlerin sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New Yorkta ölen işçilerin anısına yapıldığının yazılmamıştır.

TÜM DÜNYADA KUTLANIYOR

Her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Kadınlar Günü aslında Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştı.

Her yıl 8 Mart tarihi "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak geçiyor. Uluslararası bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmıştır. Dünyada 1910’larda, Türkiye’de ise ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Hem dünyada hem de ülkemizde kutlama olarak geçen bu özel tarihin “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün” kökeni acı bir tarihe dayanıyor. Peki, Kadınlar Günü hangi olay neticesinde ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor? İşte, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında birçok kişinin bilmediği gerçekler!