8 gölde kuraklık riski... Bakanlık ‘Acil Eylem Planı' hazırlayacak

Türkiye su stresi altında olan ülkeler arasına girdi. Bakanlık, kuraklık riskindeki 8 göl için, acil eylem planları hazırlanacağını bildirdi.

AKŞAM GAZETESİ

Türkiye, yılda 1308 metreküp kişi başı kullanılabilir su miktarıyla, su stresi altındaki bölgeler arasında yer alıyor. 2030'dan itibaren de su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alması bekleniyor. Kuraklık riski taşıyan göllerde su seviyesi düşüşleri ve canlı türlerinde azalma görülerken Tarım ve Orman Bakanlığı da harekete geçti. 24 Aralık 2024'te düzenlenen Ulusal Su Kurulu toplantısında, Türkiye'de kuraklık riski taşıyan göllerin tespiti, bu göllerin eylem planlarının hazırlanmasına yönelik süreç başlatıldı. Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı yayımlandı, 112 eylem belirlendi. Ayrıca Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda "Kuraklık Riski Altındaki Göller Çalıştayı" düzenlendi.

İLK EĞİRDİR'DE BAŞLADI

Kuraklık riski altındaki Eber, Akşehir, Bafa, Beyşehir, Burdur, İznik, Sapanca ve Seyfe göllerine yönelik çalışmalar ele alındı. Değerlendirmelere göre, kuraklık öncesinde çiftçiler ile ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli uyarıların yapılabilmesi için "Kuraklık Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi" kurulacak. İlk defa Eğirdir Gölü için hazırlanan Eylem Planı'nın devamı niteliğinde 8 göl için, acil eylem planları hazırlanıp uygulanacak.