Şevval orucu ne zaman, nasıl niyet edilir? 6 günler orucu ne zaman tutulur 2021?

Ramazan ayında 30 gün boyunca oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar şimdi Şevval orucu ile ilgili arama yapmaya başladı. Şevval ayı, kamerî yılın ramazandan sonra gelen onuncu ayı olarak kabul edilmiştir. Şevval, sözlükte ''yukarı kalkmak, yükselmek; kaldırmak'' anlamlarındaki şevl kökünden türemiş kameri yılın ramazandan sonra ve zilkadeden önce gelen onuncu ayının adıdır. Peki, 6 günler orucu ne zaman tutulur 2021? Şevval orucu ne zaman?

Ramazan ayının geride kalması ile birlikte Şevval ayına giriyoruz. Şevval ayında tutulan oruç ile ilgili aramalar yoğunlaştı. Bayramın ilk günü Şevval ayının da 1. günü oluyor. Peki, 6 günler orucu ne zaman tutulur 2021? Şevval orucu ne zaman? İşte merak edilen detaylar...

ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN, KAÇ GÜN TUTULUR?

Ramazan Bayramı'nın birinci günü olan Şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır. Şevval aynı zamanda hac aylarının ilkidir. Ramazan ayı ve bayramından sonra Şevval ayı içinde "altı gün orucu" adıyla bilinen orucu tutmak müstehaptır. Ramazan'dan sonra gelen 30 günlük Şevval ayı içinde, istediğiniz zamanlarda toplam 6 gün olan Şevval ayı orucunu tutabilirsiniz. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir.

Şevval ayı önemi ve fazileti nedir? Şevval ayı ibadetleri, namazı ve duaları!

ŞEVVAL AYI ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.