6 dalda rekora engelsiz kulaç

Prematüre doğan ve tesadüfen görme engeli fark edilen Yaman Rüzgar, 3 yıl önce tanıştığı havuzda 6 dalda rekor kırdı. Altın madalya kazanan 12 yaşındaki Yaman Rüzgar, “Hedefim Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil etmek” dedi.

Erzurum'da sağlık çalışanı Nergiz-Halit Kızılet çiftinin tek çocukları olan Yaman Rüzgar (12), 890 gram olarak prematüre dünyaya geldi. Yaklaşık 2 ay hastanede tedavi gören Yaman Rüzgar'ın görme engeli, 3 yaşındayken, bir uçak yolculuğu sırasında, görevli hostes tarafından fark edildi.

HOSTES FARK ETTİ

Hostesin 'Dokunarak yürüyor' uyarısı üzerine ailesi Yaman Rüzgar'ı götürdükleri hastanede, yüzde 80 görme engelli olduğunu öğrendi. Doktorlar çocuğun spora başlamasını önerdi. Kızılet çifti, çocuklarını 9 yaşındayken yüzmeye başlattı. Antrenör Mehmet Karyağdı, başarısını görünce Yaman Rüzgar'ı, önce performans, daha sonra da yarış gruplarına dahil etti. 25 Ağustos'ta Türkiye Görme Engelliler Yüzme Şampiyonası'na katılan Yaman Rüzgar, 50 metre kelebekte 45.33, 50 metre serbestte 39.64, 50 metre sırtüstü 42.93, 100 metre sırtüstü 1.37, 50 metre kurbağalama 51.82, 100 metre kurbağalama 1.51 saniyelik dereceleriyle Türkiye rekorları kırdı ve altın madalyanın sahibi oldu. Rakip tanımayan Yaman Rüzgar, "Hedefim milli takım, sonra olimpiyatlarda Türkiye'yi temsim etmek" diye konuştu.