Dünyaya gözlerini açar açmaz ‘su ve kasık fıtığı’ teşhisi konuldu. Doktoru, ameliyat için ileri bir tarih belirledi, ancak küçük Muhammed Ali, evde sürekli kusmaya başlayınca annesi bu durumdan şüphelendi ve bebeğini hastaneye götürdüğünde gerçekte ortaya çıktı. Yapılan ultrasonda minik bebeğin karın boşluğunda kist görüldü. Muhammed Ali, ameliyata alındı ve karın boşluğundan da 10 santimetre uzunluğunda tam 300 gram ağırlığında kist çıkartıldı.
SONER KAN / MERSİN
Mersin’de dünyaya gelen ve henüz 45 günlük olan Muhammed Ali Adakoğlu, sürekli kusunca annesi bu durumdan şüphelendi ve bebeğini hastaneye götürdü. Yapılan ultrasonda bebekte çocuk cerrahisinde ender görülen bir kiste rastlandı. Minik Muhammed Ali, hemen ameliyata alındı ve karın boşluğundan da 10 santimetre uzunluğunda ve tam 300 gram ağırlığında kist çıkartıldı. Yeniden sağlığına kavuşan bebek, bir günde taburcu edildi.
SU VE KASIK FITIĞI
Mersin’in merkez ilçesi Mezitli’de yaşayan Belkız ve Umut Adakoğlu çifti, 1 Temmuz’da üçüncü çocuklarının sevincini yaşadı. Çift, bebeklerine ‘Muhammet Ali’ adını verdi. Medical Park Tarsus Hastanesi’nde dünyaya gelen bebeğin muayenesini yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu, minik Muhammed Ali’de ‘su ve kasık fıtığı’ belirledi. Babaoğlu, ameliyat için de ileri bir tarih belirledi.
SIRADIŞI BİR DURUM
Yaklaşık bir ay sonra bebek, sık kıs kusmaya başlayınca anne Belkız Adakoğlu, bu durumdan şüphelendi ve çocuğunu hastaneye götürdü. Muhammed Ali’yi yeniden muayene eden Uzm. Dr. Hatice Kaleli Babaoğlu sıra dışı bir durum olduğunu anlayınca ultrason çektirdi. Ultrason sonuçlarında, bebeğin karın boşluğunda hızla bir kistin geliştiği görüldü. Bunun üzerine bebeğin ameliyata alınması kararlaştırıldı.
300 GRAMLIK KİST ÇIKTI
Minik Muhammed Ali, henüz 45 günlükken Çocuk Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cemal Parlakgümüş tarafından ameliyata alındı. Laparoskopik yöntemle (kapalı) yapılan ameliyatla bebeğin karın boşluğundan 10 cm uzunluğunda, kola kutusu büyüklüğünde tam 300 gram ağırlığındaki kist çıkarıldı. Yine aynı ameliyatta minik çocuğun su fıtığı ve kasık fıtığı ameliyatları da yapıldı.
TÜMÖRE DÖNÜŞEBİLİR
Ameliyatı değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Cemal Parlakgümüş, “Bu türden bir kist, çocuk cerrahisinde nadir görülen bir durumdur. Mezenter adı verilen barsakların kan ve lenf damarlarını barındıran yağlı bir dokunun içinde bulundukları için mezenter kisti adı verilmektedir. Bu kistler genellikle gerilemezler, büyüme gösterebilirler. Barsak tıkanıklıklarına yol açabilirler. Kötü huylu tümörlere de dönüşebilirler. Tanı konulduktan sonra çıkarılmaları gerekir. Bu hastada biz bebeğin göbek bölgesinden 1 cm delik açarak laparoskopik yöntemle kisti çıkardık ve bir günde taburcu ettik” dedi.