300 bin kedi FİP'ten öldü! Güney Kıbrıs'ta Endemi alarmı

Güney Kıbrıs'ta ocak ayından bu yana 300 bin kedi FİP hastalığı nedeniyle öldü. Kediler arasında yayılan virüsün, koronanın mutasyon geçirmiş hali olduğu belirtildi.

Güney Kıbrıs'ta son 7 ayda 300 bin kedinin, FİP hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. FİP hastalığı kedilerde ateş, karında su toplaması, arka ayakların tutmaması, iştah kaybı, su içmeme gibi bazı semptomlarla kendini belli ediyor. Son aylarda da Güney Kıbrıs'ın yanı sıra hastalığın Türkiye, İsrail ve Lübnan'a da yayıldığı belirtildi.

Veteriner Hekim Tamer Dodurka, yaşanan FİP endemisinin yayılmasında çevresel faktörlere dikkat çekerek şunları söyledi: "Karaciğere, bağırsaklara, karın boşluğuna yayılabiliyor. Bildiğimiz koronavirüsün kedi bünyesinde mutasyon geçirerek FİP'e dönüşmüş hali. Yabancı madde gibi algılayıp aşırı bağışıklık göstererek vücudun kendine zarar vermesi seklinde özetlenebilir. Şöyle ki bu oluşan aşırı reaksiyon aşırı sitokin salgılanması, aşırı iltihap yayılıp damar iltihapları yapar. Damarın da bütünlüğü bozulduğu için karın boşluğuna kanı atabilir. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bir hastalık."