30 Ağustos 2016 bugün resmi tatil mi?

30 Ağustos 2016 resmi tatil mi? Zafer Bayramı, Mustafa Kemal Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için her yıl 30 Ağustos'ta kutlanan ulusal bayramdır.

30 Ağustos günü banklar ve resmi daireler tatil mi? Zafer Bayramı hangi güne denk geliyor? Zafer bayramı dolayısı ile de bazı kurumlar tatildir kararı alınmıştır ve bu yıllardır böyledir. Her yıl 30 Ağustos tatil ilan edilmektedir. Atatürk'ün biz Türk Milletine armağan etmiş olduğu güzel günlerden biri de 30 Ağustos Zafer Bayramıdır. Zafer Bayramı için kapsamlı kutlamalar 1960'lı yıllardan itibaren başlamıştır. 30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuştur


30 AĞUSTOS RESMİ TATİL Mİ?

İlk kez 1924 yılında, 30 Ağustos günü Dumlupınar Çal Köyü'nde kutlanan Zafer Bayramı, 'Başkumandan Zaferi' adı altında tarihe geçmiştir. 1926 yılından itibaren ismi değişmiş ve ve bugünkü adıyla Zafer Bayramı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kanunlarda da geçen Zafer Bayramı, her yıl dönümünde kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanılacak şekilde belirtilmiştir.

Zafer Bayramı için kapsamlı kutlamalar 1960'lı yıllardan itibaren başlamıştır. 30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuştur; ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır. Bu bayram günü resmi tatil olarak kabul edilmiştir.

Zafer Bayramı’nda başkent Ankara'da ve Ankara dışında gerçekleştirilen kutlama ve törenler, “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği” ile düzenlenmiştir. 2012 yılında yenilenen bu yönetmeliğe göre:

-Zafer Bayramı törenleri, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünce, Genelkurmay Başkanlığıyla koordine edilerek yürütülür.

-Törenler 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur. Saat 12.00’de başkentte yirmibir pâre top atışı yapılır.

-Cumhurbaşkanı Anıtkabir’i ziyaret ederek çelenk koyar; cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul edilir, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilir.

-Başkent dışında Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. Mülki idare amiri makamında garnizon komutanı ve belediye başkanı ile birlikte tebrikleri kabul eder. Törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır, İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir. Tören geçişi mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından şeref tribününden selamlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilir.