3 Mayıs Türkçülük Günü önemi ne?

Türkler için önemli bir yere sahip olan Türkçülük günü, 1944-1945 yılları arasında yaşanan süreç sonrası ortaya çıkmıştır. 3 Mayıs 1944 yılındaki duruşma sonrası bu gün anlam kazanmıştır.

Geçmişi 7 Eylül 1944 ile 29 Mart 1945’e kadar süren siyasi bir davaya dayanan Türkçülük günü, ilk defa 1945’de Tophane Askeri hapishanesinde kutlanmıştır. Her yıl 3 Mayıs’taki bu günün kutlanması üzerine, 3 Mayıs Türkçülük günü olarak ilan edilmiştir. 

 3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?

Türk milleti engin kültür birikimi ve geçmişi sayesinde kutlanması doğal olan bu bayram Türkler için önemli bir bayram niteliğine sahiptir. Cumhuriyetin kuruluş dönemini takip eden yıllarda Türkçülük ideolojisinin anti Türkçülerin ve onların dış destekçilerinin büyük çaplı çatışmalarına neden olmuştur. Yaşanan çatışmaların ardından bir dizi siyasi olaylar, yargılamalar meydana gelmiştir.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNÜN TARİHİ

Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Türkçülük-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız -Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayışı”nı anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almıştır.