Cuma günü mesajlarının göndermenin bir iki kolay yolu bulunmaktadır. Bunların en basit yöntemlerinden ilki, Sosyal medya hesaplarını kullanarak yollamaktır. Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Google+ gibi uygulamalarda hesabınız var ise buradan kolayca Cuma mesajı paylaşılabilir. Ayrıca WhatsApp ve SMS yolu ile mesajlarınızı gönderebilirsiniz.
CUMA GÜNÜNE ÖZEL MESAJLARI
Bugün bayram olsun Hüzünler dönüşsün sevInce. RabbIm yaralarımızı sarsın Rauf adıyla KalbImIzdekI marazları gIdersIn ŞafI namıyla,Cumanız mübarek olsun!
Ey Allahım! Yaptığımız Işlerde muvaffakIyetler Ihsan et bIzlere. Kötü yollara geçenlerI gIttIklerI yoldan gerI çevIr.
EvlerImIze mutluluk Ihsan eyle. Taşımakta zorlanacağımız yüklerle bIzlerI sınavdan geçIrme. Darda ve muhtaç koyma. AmIn.
RabbIm, yarar getIrmeyen bIlgIden, korkmayan kalpten, duyulmayan duadan, doymak bIlmeyen nefIsten, açlıktan kI o kötü bIr arkadaştır hıyanettenkI o ne kötü sırdaştır tembellIkten, korkaklıktan, cImrIlIkten, kocamaktan, ezel-I ömre döndürülmekten, Deccal fItnesInden kötülüğünden, kabIr azabından, hayatın ve ölümün fItnesInden Sana sığınırım.,
Ey RabbIm! DInImIzden dolayı bIzI zIllete düşürmeye çaba sarf edenlere fırsat verme. BIzlerI İslamın yolundan ayırma. AmIn..Hayırlıcumalar
Bütün güzelIklerIn kIlIdInI kendInde bulunduran "RabbIm" Hakkımızda en hayırlı kIlItlerI aç… AmIn.Cumamız bayram tadında olsun Inşallah…
GünlerIn en değerlIsIcuma dır. Cuma günü Bayramlardan ve Aşure gününden daha değerlIdIr.Cuma günü dünyada ve AhIrette mümInlerIn bayramıdır." Cumanız Mübarek Olsun.
Mübarek Cuma günü yapılacak Ibadetlere, dIğer günlerde yapılanların, en az IkI katı verIlmektedIr. Buna karşılık Ise, Cuma günü yapılan günahlar da IkI kat yazılmaktadır. Cuma gününü en hayırlısı Ile geçIrmek dIleğIylecumanız mübarek olsun.
Ey Insanlar! gaflet uykusundan uyanın!beklIyor bIzI bu dehşetI günler… tevbe edIn kardeşler… AlLah affeder..hayırlıcumalar
Ey RabbImIz! BIzI Sana boyun eğenlerden kıl, neslImIzden de Sana Itaat eden bIr ümmet çıkar, bIze Ibâdet usûllerImIzI göster, tevbemIzI kabul et. Zîrâ, tevbelerI çokça kabul eden ve çok merhametlI olan ancak Sen'sIn." AlemlerIn efendIsIne selatu selam Ile … Hayırlı Cumalar..
Kalpler Imanla, gönüller huzurla dolsun. saadetler hepImIzIn olsun. ne kurulan bağlar bozulsun, nede dostlar unutulsun.cumanız mübarek olsun.
RabbIm sen kalbI kırıkların sığınağı, yolda kalmışların yoldaşı, sen yalnızlığıma arkadaş olan ve tüm gönüllerIn dert ortağısın. benI benden uzağa at, senden uzağa atma.cumanız mübarek olsun.
Cuma günü duaların kabul edIldIğI zaman hakkında babanın Resûlullah sallallahu aleyhI ve sellem'den bIr hadIs rIvayet ettIğInI duydun mu? dIye sordu. Ben de: Evet, duydum. Babam, Resûlullah sallallahu aleyhI ve sellem'I şöyle buyururken IşIttIğInI söyledI: "O vakIt, Imamın mInbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre IçIndedIr.
Tüm dIn kardeşlerImIncuması mübarek olsun Allah herkeze şIfa versIn en güzel gününüz gülümsemelerle bItsIn IyI günler
KalbImIz Imana, gönlümüz Islama, dIlImIz Kur'ana, kulağımız ezana, gözümüz nura, evImIz huzurlu ve neşelI olsun. AmIn. Hayırlı Cumalar.
Ey rabbIm! İstemeden verdIklerIne bakınca IstedIklerImIzI vereceğIne Inanarak; duasını bekledIğImIzI hayırlara ulaştırmamanı dIlIyorum. Hayırlıcumalar!
Ya RabbIm! Bu mübarekcuma günün yüzüsuyu hürmetIne bIz acIz kulların ne derdI varsa, ne sıkıntısı varsa; dertlIlere deva, hastalara şIfa, borçlu kullarına edalar nasIp et Ya RabbIm. BIz kulların dualarını kabul et. AmIn. Hayırlı nurlucumalar.
Ya RabbI! Sana açılan ellerI, sana yönelen gönüllerI, sana bükülen boyunları, sana yalvaran dIllerI, ne olur boş çevIrme, amIn. Hayırlı nurlucumalar.
Allah'ın nuruyla, ümmetInI selamlayan gül yüzlü nur PeygamberIn (sav) şefaatı üzerInIze olsun. HayırlıCumalar.
ALLAH'ım! BIzlerI rahmetInIn o engIn lütfuyla bağışla, bIze merhamet et. BIze hIdayet ver ve sırat-ı müstakImden ayırma. Hayırlı Cumalar.
Ey RabbImIz! Bu gün edeceğImIz dualarımızı kabul et ve bIzI Makam-ı Mahmud'a komşu olmaya mazhar olanlardan eyle. Hayırlı Cumalar.
Hayatın şereflIsInI, rızkın bereketlIsInI, vücudun sıhhatlIsInI, ahlakın fazIletlIsInI, evladın edeplIsInI, nasIp eyle ya RabbIm. Hayırlı Cumalar dİlerİm.
– Ettiğin her dua derdine deva, sağlığına şifa, gözüne nur, gönlüne huzur, ailene ve sevdiklerine huzur getirsin. Hayırlı cumalar dilerim.
– Ey Rabbim! Evimizden bereketi, dilimizden duayı, kalbimizden senin ve Resulünün sevgisini eksik etme. Dualarımızı kabul, ömrümüzü nurlu kıl. Amin. Hayırlı cumalar.
– Güzellikler içinizi aydınlatsın, yüzünüzden ve yüreğinizden tebessüm eksilmesin. Rabbim, sevdiği kullarından eylesin sizleri ve tabi ki bizleri. Hayırlı cumalar dilerim.
– Bizi dostlarına dost, düşmanlarına düşman olanlardan ve sabreden ve şükredenlerden eyle! İşinde sebat eden, nimetine şükreden, ibadetini güzel yapan, doğru konuşanlardan eyle Ya Rabbim. Amin. Hayırlı Cumalar dilerim.
– ‘Ben, beni seven ümmetimi almadan cennete girmem.’ Diyen Sevgilinin (S.A.V) ümmeti olmanın hakkını verebilmek duası ile hayırlı cumalar dilerim.
– Ayakları şişerdi, o öpülesi ayakları. Ama bizim gibi sabahlara kadar gezmekten değil, sabaha kadar ibadet etmekten. Az yerdi, ama bizim gibi rejim yapmak için değil, fakirliği seçtiğinden. Gece gündüz ağlardı, o ağlayınca meleklerin gözleri dolardı ama bizim gibi pembe diziler yüzünden değil, mevlaya olan aşkından. Ne kadar farklıyız değil mi Allah rasülünden. Mevla bütün amellerimiz ve niyetlerimizle ona benzemeyi nasip etsin. Amin. Hayırlı cumalar.
– Allah’ım, ‘kin, kibir ve kim ne der’ hastalıklarından sana sığınırım. Bu güzel cuma gününü senin rızan için sevgi ve muhabbet içinde geçirmeyi nasip eyle. Amin. Cumamız mübarek olsun.
EN GÜZEL CUMA ŞİİRLERİ
Tuzağa dikkat
Tatlı söz ve yılan
Acı söz insanı tutup çıkarır dinden,
Tatlı söz yılanı çıkarır deliğinden.
Tevazu ve kibir
Mütevazı olana, tevazu ile yaklaş!
Kibirliye yüz verme, hemen ondan uzaklaş!
Sadaka gibi
Tevazu fazilettir, çirkindir büyüklenmek,
Sadaka gibi sevap, kibirliye kibretmek.
Kalb temizliği
Rab, mala, şekle değil, kalbe, niyete bakar,
İmansız olan kalbi, sonsuz ateşte yakar.
Hakk’a dayan!
Pişman olmamak için, yeter gafletten uyan!
Bâtılları bırakıp, sadece Hakk’a dayan!
İki baş
Yıkıcıdır ikilik, her takımı yatırır,
Meşhur söz: (İki kaptan, bir gemiyi batırır.)
Acele iş
Hızlı yaşayan kişi, ölüm ile yarışır,
Buyuruldu: (Acele işe şeytan karışır.)
Felsefeci
Yaratma ve diriltme işini inkâr eder,
Der ki: (Bu âlem, böyle gelmiş böyle gider.)
Zırhını tak
Gafletle gezip tozma, ölüm gelir muhakkak,
İmanlı ölmek için, ibadet zırhını tak!
İyilik rehberi
Salih olan arkadaş, iyiye rehber olur,
(Kişi sevdikleriyle, elbet beraber olur.)
Zengin ve zekât
Salih zengin düşünür, muhtaç olan fakiri,
Bilir ona aittir, malının kırkta biri.
Doğru esnaf
Müjde doğru esnafa, eşi yok iyilikte,
Mahşer günü haşrolur, şehitlerle birlikte.
Kalbi temizlemek
Öyle gâfil dolaşma, biraz kendine acı!
Bulmalısın kalbleri temizleyen ilâci!
CUMA DUALARI
"Allah'ım! Fayda vermeyen ilimden, katına yükselmeyen (kabul olunmayan) amelden, huzur bulmayan kalpten ve kulak verilmeyen duadan sana sığınırım." (Taberani)
"Lanetlik şeytandan Ulu Allah'a sığınırım. O tüm varlıkları hükmü altında tutar ve sınır¬sız derecede cömerttir."
El Ahzab Sûresi 56. ayet-i kerimede Allah-ü Teâlâ buyurmaktadır ki; "Gerçekten Allah ve melekleri Peygambere salât ederler, O' nu överler. Ey iman edenler! Siz de O'nu övün ve O'na salât ve selam edin, O' na gönülden teslim olun."
Allah'ım! Darlıktan ve üzüntüden sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten sana sığınırım. Korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borcun sıkıntısından ve insanların baskısından sana sığınırım." (Cem'ul Fevaid)
Kuran Okumanın Fazileti
Bazı çokbilmişler Kuran okumanın sevabı olmadığını önemli olan şeyin ise Kuran’ın anlamını bilmek gerektiğini söyleyerek Kuran okuyan müminlere hakarete varacak derecede ağır sözler sarf etmektedirler. Bu medya tarafından şımartılmış zavallılara onların seviyesinde cevap vermeyeceğim. Zira kendimi de çok aşağılara düşürmüş olurum. Bunun yerine hadis-i şeriflerden Kuran-ı Kerim okumanın fazileti hakkında birkaç hususu zikretmek istiyorum.
Kur’an’ın sadece lâfzını okumanın dahi ayrı bir değeri ve üstünlüğü vardır. Bu hususla ilgili olarak bir İslam âlimi “Bu kâinatta ve her asırda en büyük makam Kur’an’ındır. Ve her bir harfinde, ondan tâ binler sevap bulunan Kur’an’ın hıfzı ve kıraati (ezberlenip okunması, her hizmete mukaddem ve müreccahtır (öncelikli ve tercih edilir)” Demiştir.
Elbette manasını öğrenmek onunla amel etmek de gereklidir. Fakat fiiliyatın önemini ifade ederken ezelden ebede kadar baki bir söz olan Allah kelamını okumanın sevabını ve faziletini reddetmeye hiç de gerek yoktur. Kur’an-ı Azîmüşşan’ın iman hakikatlerinin delilleri olan eserleri okumak ve bu dini kitapların Kur’an’ın hıfzına, kıraatine vasıta olması cihetiyle ona çalışmak da güzeldir.
Görüldüğü gibi, Kur’an okumanın ve ezberlemenin müstakil fazilet ve sevabına işaret edilirken, ayetlerin manasını öğrenip tefekkür ederek tamamlanması gereğine de vurgu yapılması gerekiyor. Bu iş tek taraflı olmaz. Hem okumalı hem de okudukları ile amel etmeli.
Kuran okumanın fazileti hakkında hadisler ve yazılmış kitaplar çoktur. Manayı teyid için ve özellikle yakınları vefat eden kişilere sükûnet ve huzur verme açısından birkaç tanesini ele alalım.
1.Yasin, Kur'ân'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin'i ölülerinizin üzerine okuyunuz. Bu hadis-i şerif, Yasin sûresinin hem ölüm döşeğinde olan hastaya okunmasına, hem de ölmüş müminlerin ruhuna bağışlanmak üzere okunabileceğine işaret etmektedir.
2.Hz. Ebû Bekir (r.a.)'in rivayet ettiği şu hadis-i şerif de meseleyi açıklığa kavuşturmaktadır:"Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini Cuma günü ziyaret ederek orada Yasin Sûresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar.
3.Ölen kimse, kabrinin içinde boğulmak üzere olup da imdat isteyen kimse gibidir. Babasından yahut kardeşinden veya dostundan kendisine ulaşacak duayı beklemektedir. Nihayet dua kendisine ulaştığında bu duanın sevabı ona dünya ve dünyada bulunan her şeyden daha kıymetli olur. Muhakkak ki, hayatta olanların ölüler için hediyeleri dua ve istiğfardır.
4.Şafii ve Hanbelî mezhebine göre, kişinin kendi kabri üzerinde Kur’an okumayı vasiyet etmesi caizdir. Çünkü şu üç durumda Kur’an okumanın sevabı ölüye ulaşır: Kabrin yanında okumak, okumadan sonra dua etmek, sevabını ölünün ruhuna niyet ederek okumak.
5. Bazı Şafii alimlerine göre, kabrin sahibi, -arkasından dua okunsun, okunmasın- kabri üzerinde okunan Kur’an sevabından faydalanır.
Yukarıda vermiş olduğumuz kaynaklar ışığında meseleye baktığımız zaman, ölüler üzerine Kur’an ve Yasin okumanın caiz olmaktan öte ne kadar güzel ve rahatlatıcı bir amel olduğunu görmek mümkündür. Ayrıca Şafi uleması bu ameli caiz ve makbul görmektedir. Elbette mezhepsiz ilahiyatçıların bu konudaki söz ve açıklamaları muteber değildir siz de ciddiye almayınız.
Yine dini eserlerden geçen bir ifadeden yola çıkarsak "Fâtır-ı Hakim nasıl ki, unsur-u havayı; kelimelerin, berk (şimşek) gibi intişarlarına ve tekessürlerine (yayılma ve çoğalmalarına) bir mezraa (tarla) ve bir vasıta yapmış ve radyo vasıtasıyla bir minarede okunan ezan-ı Muhammedi (a.s.m.) umum yerlerde ve umum insanlara aynı anda yetiştirmek gibi; öyle de okunan bir Fatiha dahi, meselâ, umum ehl-i imanın emvâtına (ölülerine) aynı anda yetiştirmek için hadsiz kudret ve nihayetsiz hikmetiyle manevî âlemde, mânevî havada çok manevî elektrikleri, manevî radyoları sermiş, serpmiş; fıtri telsiz telefonlarda istihdam ediyor, çalıştırıyor."
"Hem nasıl ki, bir lamba yansa, mukabilindeki binler aynaya, her birine tam bir lâmba olur. Aynen öyle de, Yâsin-i Şerif okunsa, milyonlar ruhlara hediye edilse, her birine tam bir Yâsin-i Şerif düşer” demektedir. İşte bu örnekler ile anlaşılmıştır ki Kuran’ı okumak tek bir sözle kalmaz binler milyonlar kere çoğalabilir. Yeter ki Allah rızasını esas alıp ona çalışmak şartıyla…
Kur’ân okumanın, öğrenmenin ve öğretmenin hikmetlerine dair daha pek çok hadis-i şerif bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz (asm), hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Sizin hayırlınız, Kur’ân’ı öğrenen ve onu öğretendir”
“Bu Kur’ân’ı öğreniniz. Çünkü onun tilâvet edeceğiniz her harfine karşılık on hasene ile me’cur olur, mükâfatlandırılırsınız.”Hafızların kazancı ise daha başkadır.
Bakın bu konudaki bir hadiste ne buyuruluyor:“Kim Kur’ân okur, onu ezberler, onun helâlini helâl, haramını haram kılarsa, Allah o kimseyi bu amelinden dolayı cennete koyar ve kendisini ev halkından on kişinin her biri için de şefaatçi kılar.”
Bu hadisi okuyup ülkemizdeki hafızlık merasimlerini duyunca heyecanlanmamak elde değil. Kur’ân okuyanların anne ve babalarına kıyamet günü giydirilecek tâc da şöyle müjdelenmektedir: “Kur’ân’ı okuyan ve onun içindekilere göre amel eden kimsenin baba ve annesine, Kıyamet günü ziyası güneşin bütün dünya evlerindeki ziyasından daha parlak ve güzel tâc giydirilecektir. Baba ve annesine böyle olursa, artık kendisine ne olacağını hesap ediniz.”
Kur’ân okuyan ve okumayanların durumları da şöyle haber verilmektedir:
“Kur’ân okuyan mü’minin hali portakal gibidir ki, kokusu güzel, tadı da güzeldir. Kur’ân okumayan mü’minin hali hurma gibidir. Tadı güzeldir, fakat kokusu yoktur. Kur’ân okuyan münafıkın hali, kokusu güzel, fakat tadı acı olan reyhan gibidir. Kur’ân okumayan münafığın hali ise, kokusu acı, kötü, tadı da acı ve kötü olan ebucehil karpuzu gibidir.”
Peygamber Efendimiz (asm) şu hadis-i şeriflerinde okunacak bazı sûre ve âyetlere ayrıca şöyle vurgu yapmaktadır:“Bakara ve Âl-i İmran Sûrelerini okuyunuz. Çünkü onlar kıyamet gününde iki bulut veya iki gölge veya kanatları gerilmiş iki fırka kuş gibi gelecekler, okuyucularını savunacaklardır.”
“Cebrail (a.s.) bana, ‘Müjde! Senden önce hiçbir peygambere verilmeyen iki nur sana verildi. Kitabın Fâtiha’sı ile Bakara Sûresi’nin son âyetleri. Bunların, okuyacağın her harfine karşılık, sana o harfin gerektirdiği sevap verilecektir.’ dedi.”
Yine Peygamber Efendimiz (asm) şu hadisinde âhirzamanın önemli bir fitnesinden korunmak için yapılması gerekeni haber vermektedir:“Her kim Kehf Sûresinin başından on âyet ezberlerse, Deccal fitnesinden korunur.”
Yasin Sûresi, sûreler içinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu konuda Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:“Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’ân’ın kalbi de Yâsîn’dir. Her kim Yâsîn Sûresini okursa, Allah onun bu okumasına Kur’ân’ı on kere okumuş gibi sevap yazar.”
Kur’ân okumak hadislerden ve İslam alimlerinden anlaşıldığı üzere ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü okunan her bir Kur’ân harfinin sevabı diğer günlere göre kat kat artmaktadır. “Kur’ân ayı” olarak isimlendirdiğimiz Ramazan ayında zirveye ulaşmakta ve Kadir Gecesinde otuz bine çıkmaktadır. Bu konuya şöyle işaret edilmektedir: “Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şâban-ı Muazzamda üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde otuz bine çıkar.
İnsanların yapabileceği en güzel davranışlardan bir tanesi, bir çocuğa Kur’ân öğretmektir.
Çünkü Kur’ân’a ait meselelerle meşgul olmak, hem ibadet, hem ilim, hem tefekkür, hem marifettir. Evet, Kâinat mescid-i kebirinde Kur'ân kâinatı okuyor, onu dinleyelim. O nur ile nurlanalım. Hidayetiyle amel edelim. Ve onu vird-i zeban edelim. Evet, söz odur ve ona derler.
Hak olup Haktan gelip hak diyen ve hakikati gösteren ve nuranî hikmeti neşreden odur.