24 Haziran'da oy oranları ne kadar değişti? Son seçim sonuçları nasıldı?

24 Haziran seçim sonuçları açıklanmaya başladı. Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlaması ile birlikte vatandaşlar, son seçim sonuçlarını araştırmaya başladı. Son seçime göre bu seçimde oy oranlarının nasıl değiştiğini merak eden vatandaşlar için bu haberimizi yazdık. Cumhurbaşkanı ve 27. dönem Milletvekili seçim sonuçları gelmeye başladı. Seçim sonuçlarının gelmeye başlaması ile birlikte eski sonuçlar araştırılmaya başlandı. 16 Nisan günü yapılan anayasa referandumunun sonucu şu şekildeydi: Türkiye en son cumhurbaşkanı seçimini 10 Ağustos 2014 tarihinde yapmıştı. Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışmıştı. Erdoğan seçimlerde 21 milyon oy alarak yüzde 51.79 ile cumhurbaşkanı seçilmişti. CHP ve MHP'nin ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu 15 milyon 588 bin oy alırken HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9.76'da kalmıştı. 2014 seçimlerine katılım yüzde 73 düzeyinde kalmıştı ve toplam 41 milyon 284 bin 822 seçmen oy kullanmıştı. Erdoğan seçimde ne çok oyu İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Gaziantep ve Kocaeli illerinden almıştı. Ekmeleddin İhsanoğlu ise en çok oyu İzmir, Adana ve Antalya'da toplamıştı. Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'da fark atmıştı. Cumhurbaşkanı seçimi birinci tur : Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna 6 aday katıldı. Birinci turda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan (yüzde 50'nin üstü) cumhurbaşkanı seçilmiş oluyor.

Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlaması ile birlikte seçim sonuçları da belli olmaya başladı. Peki son seçimlerde partilerin oy oranları neydi? Son seçimlerin sonuçları nasıldı? Türkiye en son cumhurbaşkanı seçimini 10 Ağustos 2014 tarihinde yapmıştı. Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışmıştı. Erdoğan seçimlerde 21 milyon oy alarak yüzde 51.79 ile cumhurbaşkanı seçilmişti. CHP ve MHP'nin ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu 15 milyon 588 bin oy alırken HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9.76'da kalmıştı. 2014 seçimlerine katılım yüzde 73 düzeyinde kalmıştı ve toplam 41 milyon 284 bin 822 seçmen oy kullanmıştı. Erdoğan seçimde ne çok oyu İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Gaziantep ve Kocaeli illerinden almıştı. Ekmeleddin İhsanoğlu ise en çok oyu İzmir, Adana ve Antalya'da toplamıştı. Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'da fark atmıştı. Cumhurbaşkanı seçimi birinci tur : Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna 6 aday katıldı. Birinci turda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan (yüzde 50'nin üstü)  cumhurbaşkanı seçilmiş oluyor. 

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları

Türkiye en son cumhurbaşkanı seçimini 10 Ağustos 2014 tarihinde yapmıştı. Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışmıştı. Erdoğan seçimlerde 21 milyon oy alarak yüzde 51.79 ile cumhurbaşkanı seçilmişti. CHP ve MHP'nin ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu 15 milyon 588 bin oy alırken HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9.76'da kalmıştı. 2014 seçimlerine katılım yüzde 73 düzeyinde kalmıştı ve toplam 41 milyon 284 bin 822 seçmen oy kullanmıştı. Erdoğan seçimde ne çok oyu İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Gaziantep ve Kocaeli illerinden almıştı. Ekmeleddin İhsanoğlu ise en çok oyu İzmir, Adana ve Antalya'da toplamıştı. Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'da fark atmıştı. Cumhurbaşkanı seçimi birinci tur : Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna 6 aday katıldı. Birinci turda geçerli oyların salt çoğunluğunu alan (yüzde 50'nin üstü)  cumhurbaşkanı seçilmiş oluyor. 

İkinci oylamaya ilişkin seçim takvimi : İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde 8 Temmuz 2018 pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. Bu seçime en çok oy alan 2 aday katılacak. Adaylardan hangisi en çok oyu alırsa o cumhurbaşkanı olacak. İkinci oylamaya ilişkin seçim takvimi ise şöyle işleyecek:

- 25 Haziran: İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesinin son günü (Saat 17.00). İkinci oylama propaganda döneminin başlangıcı.

- 26 Haziran: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00). İlçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç 23.59'a kadar karara bağlanacak.

- 28 Haziran: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itiraz YSK'ce karara bağlanacak. 29 Haziran: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek. 30 Haziran: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemine başlanacak.

- 4 Temmuz: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. 7 Temmuz: Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek. 8 Temmuz: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erecek. 9 Temmuz: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. 12 Temmuz: YSK kesin seçim sonuçlarını ilan edecek.

Seçim sonuçlarını anlık Anadolu Ajansı canlı yayın verilerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Türkiye 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katıldı. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girdi. AK Parti ve MHP 'Cumhur İttifakı' çatısı altında, CHP-İYİ Parti ve Saadet Partisi ise 'Millet İttifakı' çatısı altında seçime girdi...

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLARI

Cumhurbaşkanlığı seçim yarışında 6 aday var. Yarışın Recep Tayyip Erdoğan ile Muharrem İnce arasında geçmesi bekleniyor. İki liderin aldığı oy oranları YSK tarafından ilan edilecek. Yarışta Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu,  Selahatttin Demirtaş ve Doğu Perinçek de var. Seçimlerin ilk turunda yüzte 50+1 alan seçilecek. Bu oy oranına ulaşılamadığı taktirde 15 gün sonra ikinci tura en çok oyu alan 2 aday katılacak.

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları: Türkiye en son cumhurbaşkanı seçimini 10 Ağustos 2014 tarihinde yapmıştı. Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışmıştı. Erdoğan seçimlerde 21 milyon oy alarak yüzde 51.79 ile cumhurbaşkanı seçilmişti. CHP ve MHP'nin ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu 15 milyon 588 bin oy alırken HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9.76'da kalmıştı.

2014 seçimlerine katılım yüzde 73 düzeyinde kalmıştı ve toplam 41 milyon 284 bin 822 seçmen oy kullanmıştı. Erdoğan seçimde ne çok oyu İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Gaziantep ve Kocaeli illerinden almıştı. Ekmeleddin İhsanoğlu ise en çok oyu İzmir, Adana ve Antalya'da toplamıştı. Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'da fark atmıştı.

CHP, AK Parti, MHP- HDP önceki seçimlerde ne kadar milletvekili çıkardı: 7 Haziran 2015 seçimleri AK Parti milletvekilleri sayısı : 258

CHP Milletvekilleri sayısı : 132 
HDP ve MHP milletvekili sayısı 80

12 Haziran 2011 seçimleri CHP, AK Parti , MHP- HDP milletvekili sayısı ve meclis dağılımı: AK Parti milletvekili sayısı : 326

CHP Milletvekili sayısı : 135
MHP milletvekili sayısı : 54
HDP milletvekili (Bağımsız vekillerle girdi) : 36

22 Temmuz 2007 seçimleri CHP, AK Parti , MHP- HDP milletvekileri sayısı ve Meclis dağılımı: 
AK Parti milletvekili sayısı : 341
CHP Milletvekili sayısı : 112
MHP milletvekili sayısı : 71
Bağımsız milletvekili : 26

3 Kasım 2002 seçimleri CHP ve AK Parti milletvekili sayısı ve Meclis dağılımı : AK Parti milletvekili sayısı : 363
CHP Milletvekili sayısı : 178
MHP, DSP, DYP ve ANAP barajı geçemedi.