Yaz GünDönümü nedir?

Yaz GünDönümü bugün Google tarafından Doodle yapıldı. Yaz GünDönümü Kuzey Yarımküre'de yazın başlangıcıdır. 2019'un gündönümü 21 Haziran Cuma günü yaşanacak ve 16 saat 38 dakika gündüz olacak.

Yaz GünDönümü nedir? 21 Haziran en uzun gün mü? diye araştırma yapılıyor. 21 Haziran Cuma günü Google’da Doodle olan Yaz GünDönümü, herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Yaz GünDönümü Doodle’ını gören bireyler araştırma yapmaya başladı. 

YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

21 Haziran yaz gündönümü; yılda 2 kez tekrarlanan, Güneş'in Dünya'ya, Ekvator çizgisine en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Günlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı dönemlerdir. Yaz gündönümünde Güneş ışıkları Yengeç Dönencesi'nde dik olarak gelir. 

21 Haziran'dan sonra Kuzey Yarımküre'de günler kısalmaya, Güney Yarımküre'de uzamaya başlar. Kuzey Yarımküre'de yaz mevsiminin başı, Güney Yarımküre'de ise kış mevsiminin başlangıcı sayılır. Bazı ülkelerde ise yaz veya kış mevsiminin tam ortasıdır.  Güney Yarımküre'de en kısa gün, Kuzey Yarımküre'de ise en kısa gece yaşanır.  21 Haziran Kuzey Yarımküre'de gölgelerin en kısa olduğu gündür.