2019 ocak Poşet Ücreti Ne Kadar Oldu? 2019 Poşet Kanunu son dakika haberleri!

2019 Poşet Kanunu Poşet fiyatları Ne kadar? Poşet uygulaması marketlerde, fırınlarda nerelerde geçerli? Ücretli poşet uygulaması Resmi Gazete'de yayımlandı! Poşet kanunu ücretli bez naylon file ne kadar kaç para ücret alınacak?

2019 Poşet Kanunu Poşet fiyatları Ne kadar? Poşet uygulaması marketlerde, fırınlarda nerelerde geçerli? Ücretli poşet uygulaması Resmi Gazete'de yayımlandı! Poşet kanunu ücretli bez naylon file ne kadar kaç para ücret alınacak?

2019 yılında yürürlüğe  girecek olan Poşet kanununda son durum nedir? Marketlerde poşet fiyatları ne oldu? Naylon poşet fiyatı ve Poşet kanunu hakkındaki detaylar. TBMM genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı. Perakende satış noktalarında plastik alışveriş poşetleri tüketiciye minimum 25 kuruştan satılacak.

Çıkarılan 'poşet kanunu' ile naylon poşetlerin ücretli olduğu uygulamayla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum son verileri paylaştı.

Plastik poşetlerde ücret uygulaması bugünden itibaren başladı. uygulanan duyurulara karşın bugün marketlere giden bazı vatandaşlar, yasaya reaksiyon gözler önüne serdi. Peki ücretli poşet uygulaması tam manasıyla ne ve program neyi gayeliyor?

TEİS Başkanı Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, uygulamanın eczaneleri de kapsadığını, bu durumun hastaları mağdur edeceğini düşündüklerini belirtti.

 
Poşetlerden alınan 25 kuruşun, 15 kuruşunun Bakanlığa, diğer kısmının ise KDV ve vergiye aktarıldığını ifade eden Saydan, "Eczanelerin bu uygulamadan bir kazancı olmadığı gibi acil durumlarda oluşacak zararlarının nasıl telafi edileceği belli değildir." değerlendirmesinde bulundu.
 
Saydan, eczanelerde kullanılan poşetlerin hem ebat hem de kalınlık açısından market poşetlerine göre daha küçük olduğunu belirtti.
 
'İNGİLTERE'DE YAPILMIYOR'
 
Hijyen ortamının korunması için temel gıda maddelerinde kullanılan poşetlerin bu uygulamanın dışında tutulduğuna dikkati çeken Saydan, "İlacın da temel gıda ürünleri gibi hijyen ortamının korunması gerekir, bu da ekstra ücretlendirmeye tabi olmamalıdır. İngiltere'de 2015 yılından bu yana gıda güvenliği riski olan ürünler, tohum, çiçek, canlı balık ve ilaçlar için ücretli poşet uygulaması yapılmıyor." ifadelerini kullandı.
 
'MİKROP BULAŞMA RİSKİNİ ARTIRIR'
 
TEİS Başkanı Saydan, hastaların yanlarında getirecekleri ve daha önceden kullanılmış poşetlerin mikrop bulaşma riskini artıracağını savunarak, şunları kaydetti:
 
"Eczacılar hakkında yönetmelikte dahi 'eczanede hazırlanan ilaçların yeni ve uygun ambalajlara konulması' zorunlu tutulmuştur. Eczanelerimizde hastalar tarafından kullanılmış ambalajlarla hizmet vermemiz, yasal açıdan da doğru değildir. Acil durumlarda eczaneye ulaşan hastaların çanta ve poşet tedarikiyle gelemeyeceğini göz önünde bulundurarak ve hastalarımızı hastalıklarından dolayı cezalandırır duruma düşmemek, hepsinden önemlisi, ilacın hijyen ortamının son kullanıcıya kadar korunmasını sağlamak için 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde başlayan uygulamadan, İngiltere'deki gibi Türkiye'de de eczaneler muaf tutulmalı." 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, eczanelerde poşet kullanımına ilişkin olarak, "Eczacılar odasıyla Bakanlığımız arasında bu konuda bir çalışma yürütülüyor. 15'e 25 poşet boyutlarında mikronunu da inceliyoruz, 0,15 mikronun altındaki poşetlerimiz ücretsiz. Vatandaşımızın sağlığı söz konusu. O yüzden eczanede verilen bu ölçülerdeki poşetlerin ücretsiz olması noktasında önümüzdeki hafta usul esaslarımızı yayınlayacağız" dedi.

2019 Poşet Fiyatı Ne Kadar?

Yasaya göre, plastik poşetler artık minimum 25 kuruşluk fiyatla tüketicilere satılacak. Ücretsiz poşet veren işletmelere cezai prosedür uygulanacak.

Poşet ücretli oldu mu? Poşet fiyatı ne kadar? soruları bugünün önemli soruları arasında yer alıyor . Yeni yasa (1 Ocak 2019) yürürlüğe girdi ve bundan sonra plastik poşet tüketiciye parayla satılacak. İşte detaylar...

Poşet Kanunu ;

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda farklılık Yapan yasa 'da bulunan planlama ikaz nca, 1 Ocak 2019'dan itibaren plastik alışveriş poşetleri minimum 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış kısmı nın her metrekaresi amacıyla 10 lira idari para cezası kesilecek.

MURAT KURUM: MEYVE, KARGO VE KURU TEMİZLEME POŞETLERIİNDEN ÜCRET ALINMAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşetlerin satışı, beyanı, geri kazanım katılım payı tahsili ile izleme, kontrol ve denetimine ilişkin hususların düzenlendiği plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin usul ve esasları hakkında bilgi verdi. Kurum, aralarında meyve, kargo ve kuru temizleme poşetlerinin yer aldığı bazı poşet gruplarının ücretlendirmeye tabi olmayacağını bildirdi.

Kurum, bir pet şişenin bin yıl, cam şişenin 4 bin yıl, metal kutunun 10 yıl, plastik poşetin 400 yıl ve pillerin ise 300 yılda doğaya karıştığını belirterek, "Plastik poşetlerin yapıları gereği sadece yüzde 1'i geri dönüştürülebiliyor. Bir plastik poşetin geri dönüşümü ise yeni bir tane üretmekten daha pahalıya geliyor." dedi.
Türkiye'de plastik poşet kullanım miktarının yıllık yaklaşık 30-35 milyar adet olduğunu vurgulayan Kurum, Türkiye'de bir kişinin yılda ortalama 440 adet plastik poşet kullandığını söyledi.

POŞET YERİNE FİLE VE BEZ TORBA ÖNERİSİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuyla ilgili olarak "Naylon poşetleri hayatımızdan tamamen çıkartmaya en kısa sürede başlamalıyız. File, bez torba gibi ürünler bir defaya mahsus olmak üzere işletmeler tarafından müşterilere hediye edilmeli. Yıl içerisinde naylon poşet için yaptıkları harcamayı bez torba ve file için de rahatça yapabilirler. Bunun için ek bir ücrete gerek yoktur. Bu tür file ve bez torbaları sadece alışverişe çıkarken değil normal zamanda da yanımızda bulunması gerekir. Üzerinde yaşadığımız bu dünya ve bu ülke bizim. Onu kirletmek demek geleceğimizi kirletmek demektir. Bu konuda duyarlılık oluşturmak, komşumuzu akrabamızı da uyarmak gerekiyor. Ülke olarak bu dönüşüm bilincine kavuşmamız başta ekonomimize, doğamıza ve sağlığımıza da olumlu geri dönecektir" dedi.

Dünyamız insanlar başta olmak suretiyle canlıların yaşadığı evrendir ve canlıların dünya dışında yaşayacakları bir evren yoktur. bugünümüzde ise bu hal gözardı edilerek özellikle insanlar doğrultu ından dünya genelinde büyük etkiler bırakılmaktadır ve bu etkilerin netice ları ise büyük olacaktır.

Bu makale mızda ileride dünyamızı hangi ı beklediğini düşünüyorsunuz tartışacağız ve sizlere belirtiler aktaracağız.

Günümüzde özellikle insanların yanlış davranışları ve etkileri sonucunda çevre kirliliği, hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği gibi bir çok sorunlar baş göstermeye başlamıştır ve bu sorunlarla şayet başa çıkılmaz ise dünyamız kısa bir süre sonra yaşanamayacak hale gelecektir.

İnsanların doğada bulunan doğal kaynakları israf ederek bilinçsiz bir şekilde kullanması dünya üzerinde büyük olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Mesela; insanların naylon olan ürünleri doğaya bırakmaları doğaya ve haliyle de dünyamıza büyük zararlar vermektedir çünkü naylon, asırlar geçse de doğada yok olmaz, suyu ve toprağı büyük ölçüde kirletir.

Günümüzde en büyük küresel sorunların başında ise çevre kirliliği gelmektedir. Bu nedenle de gereken insanlar gerekse ülkeler doğal çevreye ve doğal kaynaklara sahip çıkmalıyız. Günümüzde toprak ve su kirliliği nedeni ile tarım ürünlerinin yetiştirilmesi zor bir hal almıştır ve sağlıksız olmaya başlamıştır bu nedenle de günümüzde üretilen tarım ürünleri artık insanların sağlığını da bozmaya başlamıştır.

Diğer bir küresel sorun ise fabrika kuruluşlarının atıklarını su kaynaklarına boşaltarak büyük su kirliliklerine neden olmalarıdır. Çünkü meydana gelen su kirliliği sonucunda suda yaşayan bir çok canlının yaşamı olumsuz olarak etkilenmektedir ve hatta bir çok su canlısının nesli tükenmeye başlamaktadır.

Kısacası saydığımız bu sorunlara yönelik tedbirler alınmadığı sürece bu sorunlar daha da büyüyecektir ve bunun sonucunda da dünyamız sonunda yaşanamayacak bir hal alacaktır.

PLASTİK POŞETLERİN ÇEVRE VE DOĞAYA ZARARLARI
Son yıllarda özellikle alışveriş merkezlerinde görmeye alıştığımız plastik poşetler yerine üzerinde doğa dostu poşetler, bez çanta modelleri, %100 dönüştürülebilir poşet gibi ibarelerin yer aldığı poşetler kullanılıyor. Çünkü dünyada sanayileşmenin de artmasıyla doğada meydana gelen hasarlar ve çevrenin ömrünü kısaltan davranışlar arasında plastik poşetlerin kullanımı da yatıyor. Çok yaygın olarak kullandığımız bu poşetlerin kontrollü olarak kullanımının azaltılması ver yerine doğa doğru malzemelerden elde edilen, bez çanta türevi seçeneklere yönelmek gerekiyor.

Plastik poşetlerin çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Yapılan birçok tıp çalışmasına göre artan kanser vakalarında bu çantalarda yer alan materyallerin etkisinin son derece büyük olduğu söyleniyor.Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve insan hayatına etkisi burada da kendini gösteriyor. Plastik poşetlerin maliyeti çok ucuz olduğu için bu kadar fazla kullanılıyor. Ancak daha çevreci materyaller kullanılmazsa gelecekte çevreye verilen hasar bu ekonomik poşetlerin karşılığında fazlasıyla üzücü sonuçlar doğuracak.

PLASTİK POŞETLERİN DOĞAYA ZARARLARI
Plastik poşetlerin imhası sırasında açığa çıkan gazlar da, en az poşetlerin kullanımı kadar çevreye zarar veriyor. Aniden gerçekleşen orman yangınlarının sebepleri arasında dahi plastik poşetler bulunuyor. Çevreye atılan bu poşetlerin şeffaf olanları sera etkisi yaparak ısıyı emiyor ve orman yangınlarına sebebiyet veriyor. Üstelik plastik poşetlerin üretiminde termoplastik olarak adlandırılan petrol türevli polietilen kullanılıyor ki bu da çevre ve insan sağlığını büyük ölçüde tehdit ediyor. Doğada bozulmaları için gereken süre denizde 400 yıl iken, karada 800 yıl. Bu bozulma sırasındaysa zaten tüm zararlı materyaller toprak ve suya geçiyor. İnsanların çalıştıkları arazilerde bu durum ürünlere de etki ederek sağlığa zararlı durumların ortaya çıkmasına yol açıyor.

Doğada bozulmaları için gereken süre denizde 400 yıl iken, karada 800 yıl. Bu bozulma sırasındaysa zaten tüm zararlı materyaller toprak ve suya geçiyor. İnsanların çalıştıkları arazilerde bu durum ürünlere de etki ederek sağlığa zararlı durumların ortaya çıkmasına yol açıyor.Aynı zamanda doğaya bırakılan plastik poşetler hayvanların besin zannetmeleri sonucu tüketmeye çalışmaları ve sindirim sistemlerinin bozulmasıyla ölümlerine yol açıyor. Işık etkisiyle daha zehirli ve küçük petro-polimerlere dönüşen plastik poşetler sadece tek bir nesli değil, besin zincirini çok uzun süre etkileyecek kadar uzun ömürlü durumlara neden oluyor.Özellikle siyah plastik poşetlerin çöplerden elde edildiği için çok daha zararlı olduğu biliniyor. Siyah poşetler kova, pet şişe ve tıbbi atık gibi materyallerin çöplerden ayrılıp, kusurlarının gizlenebilmesi için siyaha boyanması sonucu tüketicilere sunuluyor. Elde edildiği bu maddeler bir yana, sadece siyah boya kullanılması bile bu torbaların kullanımına kısıtlama getirme sebebidir.

PLASTİK POŞETLER YERİNE ALTERNATİF MATERYALLER
Çevreye ve insanlara olan zararlı etkileri en aza indirmek için plastik torbaların kullanımı gün geçtikçe daha fazla ülkede yasaklanıyor. Alışkanlıklardan bir çırpıda vazgeçilemeyeceği için, bazı ülkeler bu poşetleri ek ücretle insanlara sunuyor. Bu konuda avrupa ülkelerinin güzel bir çalışması mevcut : Yurt Dışında Plastik Poşet Neden Ücretli? Plastik poşet kullanımını en aza indirmek gerekiyor. Herkes haftada yalnızca 2 poşet az kullandığında, yıllık asgari 100 poşet çöpe atılmamış oluyor. Ülkemizde de her 5 kişiden 1’i plastik poşet kullanımına son verdiğinde 70 yıllık süreçte tamı tamına 37 milyar daha az poşet harcanmış oluyor.Sadece plastik poşetler değil, plastik ve naylon türevli tüm materyaller kullanım sonrasında geri dönüşüm kutularında muhafaza edilerek satılabiliyor. Bu sayede çevre kirliliğini önlerken küçük oranda maddi gelir sağlanabiliyor.Daha bilinçli yaşamak ve gelecek nesillere de temiz ve kullanılabilir çevre bırakabilmek adına plastik poşetler yerine bez çanta, file, kese kağıdı kullanımı gibi çözümlere yönelmek gerekiyor. Doğaya geri kazandırılabilir olan bu materyaller kullanıldığında, çevre ve insan sağlığı açısından oldukça faydalı oluyor.