Hükümet, işini büyütmek isteyen esnafa yıllık yüzde 5 faiz oranlı, 10 yıl vadeli Hazine destekli kredi fırsatı sunuyor. Kredinin üst limiti 500 bin lira. Başvuruları 9 Ocak'ta alınmaya başlanan kredi desteğinde hükümet, esnafa 500 bin liraya kadar kredi kullanma imkanı sağlıyor. İşini büyütmek isteyen esnafa, işletme kredisi adı altında 5 yıl vadeli 200 bin liraya kadar destek verilecek. Bu sayede isteyen esnaf, kira ödediği dükkanını satın alabilecek. Dükkan ve araç kredisinin vadesi 10 yıl, faiz oranı yıllık yüzde 5 olarak belirlenen kredinin yıllık toplam maliyeti, komisyonlar dahil yüzde 7-8 civarında olacak.
ÜST LİMİT 500 BİN LİRA
Başvuruları 9 Ocak'ta alınmaya başlanan kredi desteğinde hükümet, esnafa 500 bin liraya kadar kredi kullanma imkanı sağlıyor. İşini büyütmek isteyen esnafa, işletme kredisi adı altında 5 yıl vadeli 200 bin liraya kadar destek verilecek. Bu sayede isteyen esnaf, kira ödediği dükkanını satın alabilecek. Dükkan ve araç kredisinin vadesi 10 yıl, faiz oranı yıllık yüzde 5 olarak belirlenen kredinin yıllık toplam maliyeti, komisyonlar dahil yüzde 7-8 civarında olacak.
ARANAN ŞARTLAR NELER?
9 Ocak itibarıyla esnaf sicil kaydı ve yeni ya da eski işyeri olan tüm esnaf, bu düşük faizli krediden faydalanabiliyor. Yani esnaf ve sanatkâr olan, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı bulunan, iş veya ikamet yeri, kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunanlar bu fırsattan faydalanabilecek. Söz konusu krediden faydalanmak isteyenler, ilk başvuruyu TESKOMB’a yapacak. Başvuru dosyası incelendikten sonra uygun görülen esnaf, belirlenen kredi tutarıyla birlikte Halkbank’a yönlendirilecek.
EL EMEĞİNE FAİZ YOK
Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan, kaybolmaya yüz tutmuş el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, çini ve çömlek yapımı gibi meslek kollarında faaliyet gösteren ve ‘Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi’ sahibi esnaf ve sanatkârlar ise kredi aldıklarında hiç faiz ödemeyecek. Bu işin eğitimini alıp kendi işini kurana da faizsiz kredi kullandırılacak.
Esnaf kredisi almanın şartları
Öncelikle bilmelisiniz ki, kullanmak istediğiniz kredinin esnaf kredisi kapsamında olması için bireysel değil, işletme adına olması gerekiyor. Esnaf kredisinde şirketin mali durumu değerlendirildiği gibi, şirket sahibi ve ortaklarının finansal durumları da büyük önem taşıyor. Hem işletmenin kurumsal kredi notu hem de iş yeri sahibinin bireysel kredi notu iyi durumda olmalı
Kredi notunun yanı sıra, işletmenin finansal tabloları da inceleniyor. Esnaf kredisine başvurduğunuzda, işletmenizin genel gelir gider dengesine, borcu ya da alacağı olup olmadığına bakılıyor.
Esnaf kredilerinde, kredi raporu kadar önem taşıyan bir başka unsur da findeks çek raporu. Findeks çek raporunda, çek ödeme alışkanlıkları detaylı bir şekilde görülüyor. Bu rapor, son 13 aydaki çekle ilgili tüm detayları kapsıyor.
Bankalar tüm bu verileri değerlendirdikten sonra, ipotekli veya ipoteksiz kullanabileceğiniz tutarı ve vadeyi belirliyor. İpotek istenip istenmeyeceği bankaya bağlı olsa da, bir teminat sunulması, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisinde olduğu gibi esnaf kredisinde de kolay kredi almak açısından yardımcı oluyor. Esnaf kredilerinin vadesi 120 aya kadar uzayabiliyor ancak, elbette bu süre şirketin, şirket sahibinin ve ortaklarının kredibilitesine bağlı olarak değişiyor.
Esnaf kredilerinin vadesi uzun ve kredi limiti daha fazla olduğu için faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Bütçenize ve amacınıza en uygun krediye kredi karşılaştırma yaptıktan sonra karar vermenizde fayda var.
Almak istediğiniz tutar 50 bin TL’nin altında ve vadesi 48 aydan daha kısa bir süre ise, ihtiyaç kredisine başvurmanız daha kolay ve çabuk sonuç almanızı sağlayabilir.
Esnaf kredisi için istenen belgeler
İşletmenin sahibinin, varsa ortaklarının TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı fotokopileri
İmza sirküleri
Oda kayıt belgesi
Ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası
Bilanço ve gelir tablosu (en az son iki yıl)
Varsa ortaklara ve şirkete ait mal varlığı dökümü