Sahibinden İkinci el araba fiyatları otomobil alırken dikkat 2018 Sahibinden satılık araba ilanları

Sahibinden Satılık Araba, Yeni ve İkinci El Oto Fiyatları en güncel haliyle haberimizde bulabilirsiniz. Sahibinden satılık araba, yeni ve ikinci el oto fiyatları Türkiye'nin ekonomik durumuna göre değişiklik göstermektedir. Özellikle dolar kurunun 4 TL etrafında olması piyasaları tedirgin etsede Sahibinden satılık araba ve İkinci el araba pazarı için de bir durağanlık göstermekte. Peki 2018 itibariyle Sahibinden satılık araba, yeni ve ikinci el oto fiyatları için son durum nedir? Sizin için Sahibinden satılık araba, yeni ve ikinci el oto fiyatları için bir araştırma yaptık... Sahibinden satılık araba, yeni ve ikinci el oto fiyatları; Sahibinden.com'a bu yılın ilk çeyreğinde ''Vasıta'' kategorisinde yüzde 67 ile en çok otomobil ilanı verildi. Sahibinden.com'dan yapılan açıklamaya göre, sahibinden.com ''Vasıta'' kategorisinde yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerini açıkladı. 1 Ocak-31 Mart'ı kapsayan rapora göre, sahibinden.com ''Vasıta'' kategorisinde yüzde 67 ile en çok otomobil ilanı verildi. Türkiye ikinci el piyasasında bir aracın satılabilmesi biraz da ona olan ilgiye bağlı. Bu nedenle araç satın alırken insanlar, başkalarının beğenilerini mutlaka gözetirler. Söz konusu durum da piyasası olan araba modellerinin daha çok tercih edilmesine ve piyasaya hakimiyetlerini arttırmalarına neden olur.

Sahibinden satılık araba ve 2. el araba fiyatları araba sitelerinde 2018 itibariyle belli olmaya başladı. Sahibinden satılık araba, Yeni ve ikinci el oto fiyatları en güncel haliyle haberimizde bulabilirsiniz.  Sahibinden satılık araba, yeni ve ikinci el oto fiyatları Türkiye'nin ekonomik durumuna göre değişiklik göstermektedir. Peki 2018 itibariyle Sahibinden satılık araba, yeni ve ikinci el oto fiyatları için son durum nedir?  Sizin için Sahibinden satılık araba, yeni ve ikinci el oto fiyatları için bir araştırma yaptık... Bedelli askerlik, yaz tatili ve yaklaşan Kurban bayramı sebebiyle ikinci el araç piyasasında hareketlenme başladı. İkinci el araç alacak olan vatandaşların nelere dikkat etmeleri ve araçlarını mutlaka ekspertize götürmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Sıfır kilometre araç fiyatlarında döviz kurundaki yükselişin etkisiyle görülen artış, ikinci el araç piyasasında talebi artırdı. Fiyatlar ise birinci eldeki kadar yükselmedi. DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre otomobil devir adedinin 2018'in ocak-nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 milyon 823 bin 302'e ulaştığını aktardı.

İkinci el araç alacaklara uyarı

Bedelli askerlik, yaz tatili ve yaklaşan Kurban bayramı sebebiyle ikinci el araç piyasasında hareketlenme başladı. İkinci el araç alacak olan vatandaşların nelere dikkat etmeleri ve araçlarını mutlaka ekspertize götürmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

İkinci el otomobil piyasasında Türkiye’de çok fazla hilelerin döndüğünü ifade eden Ateş, “Bu hileler ve gizli kalan kusurlar daha sonra aracı satın alan alıcıyı mağdur etmektedir. Oto ekspertiz alıcı ve satıcı arasında bu kusurları tarafsız bir şekilde belirleyen ve bunları raporlayan yüklenici kurum görevini görmektedir. Çoğu zaman aracı satan kişilerde araç hakkında detaylı bilgiye sahip olmuyor. Bu nedenle alıcıya gerekli bilgileri aktaramıyor. Diğer bir istisna ise otomobil piyasasında yer alan otomobil simsarları... Satın alacağınız aracı böyle kişilerden de alabiliyor olabilirsiniz. Bu durumda aracı satın aldıktan sonra çok büyük sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Bunlardan bazıları ve herkesin bildiği kilometre düşürme, motor sorunu, turbo sorunu, klima sorunu, elektrik aksamı sorunları, boya, kaporta işlem görmesi gibi hatalardır. Bunların hemen hemen birçoğu ile karşılaştığınızda aracın marka modeline ve arıza türüne göre onarılması 500 TL ile 10 bin lira arasında değişiklik göstermektedir. Örnek vermemiz gerekirse 20 bin liraya satın aldığınız bir otomatik şanzımanlı aracın şanzımanında problem olduğunda ortalama tamir masrafı 2 bin lira tutacaktır. Bu da araç fiyatının yüzde 10'u yapmaktadır. Bu tür olaylarla karşılaşmamak için ve paranız zamanınız ve sevdikleriniz için lütfen güvenilir bir kurumda oto ekspertiz yaptırın" dedi. 

"Aracı satın almadan önce mutlaka ekspertize götürün"

Kusurlu bir araç satın alındığında şüphesiz masraflarla karşılaşılacağını hatırlatan Ateş, “Aracı satın aldıktan hemen sonra aracınızı güvendiğiniz bir yetkili servisine götürün. Araç alırken siz ekspertiz yaptırmamış olabilirsiniz ama sizden alacak kişi ekspertiz yaptıracaktır. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için mutlaka aracı satın almadan hemen önce ekspertize götürün" diye konuştu.

İkinci ele talep arttı, peki ya fiyatlar?

Sıfır kilometre araç fiyatlarında döviz kurundaki yükselişin etkisiyle görülen artış, ikinci el araç piyasasında talebi artırdı. Fiyatlar ise birinci eldeki kadar yükselmedi. DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre otomobil devir adedinin 2018'in ocak-nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 milyon 823 bin 302'e ulaştığını aktardı.

İkinci el araç pazarında bu yılın ilk yarısında beklentiler doğrultusunda bir büyüme gerçekleştiğini anlatan Gündoğan, ilk 4 aydaki yüzde 12’lik artışın kalan 8 aylık dönemde bir miktar azalacağını, bununla birlikte geçen yıla oranla büyümenin devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

Gündoğan, 2018 yılı geneli için ikinci el pazarının yüzde 10 büyüyerek 5 milyon 700 bin seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdi.

KADEMELİ OLARAK ARTACAK

Erol Gündoğan, sıfır kilometre araç fiyatlarında döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketten kaynaklanan artışın etkisiyle, 2018 yılının ilk çeyreğinde ikinci el araçlara olan talebi artırdığını bildirdi.

Geçmiş dönemlerde özellikle model yılı geçişlerinde sıfır kilometre araç fiyatlarının yüzde 6-7 seviyesinde arttığını hatırlatan Gündoğan, "Fakat 2018 yılının ilk çeyreğinde kur etkisiyle beraber sıfır kilometre araç fiyatları yaklaşık yüzde 20 seviyelerinde artış gösterdi. Bu da tüketiciye ikinci el araçlarda ciddi avantaj sağladı. Sıfır kilometre araçlardaki fiyat artışı ikinci el araçlara da kademeli olarak yansıyacaktır ancak ikinci el araçlardaki fiyat avantajının bir süre daha devam edeceğini düşünerek ikinci el araç almak isteyenler için fırsatın hala devam ettiğini söyleyebiliriz." diye konuştu.

Gündoğan, "Geçtiğimiz yıllarda bayram tatili öncesinde tüketicilerin alım taleplerini öne çekmesi sebebiyle showroomlarımızda ekstra bir hareketlilik olurdu fakat bu yıl önceki yıllarda olan hareketliliği beklenen ölçüde göremedik." yorumunu yaptı.

SAHİBİNDEN SATILIK ARABALAR

Günün öne çıkan sahibinden satılık araba ilanlarını fiyatları ile sıraladık.

2017 yılında en çok satan otomobil markaları ve satış rakamları şöyle:

FERRARI - 1 adet satıldı

ASTON MARTIN - 3 adet satıldı
BENTLEY - 3 adet satıldı
DS - 9 adet satıldı
MASERATI - 9 adet satıldı
SMART - 9 adet satıldı
JAGUAR - 16 adet satıldı
INFINITI - 18 adet satıldı
LEXUS - 19 adet satıldı
SSANGYONG - 43
ALFA ROMEO - 60
LAND ROVER - 106
SUBARU - 107
PORSCHE - 127
MAZDA - 130
MINI - 136
KARSAN - 171
JEEP - 215
SUZUKI - 222
IVECO - 279
ISUZU - 313
VOLVO - 368
MITSUBISHI - 508
SEAT - 1.159
AUDI - 1.327
KIA - 1.340
BMW - 1.470
SKODA - 2.150
CITROEN - 2.406
MERCEDES-BENZ - 2.416
HONDA - 3.034
PEUGEOT - 3.069
NISSAN - 3.106
OPEL - 3.229
DACIA - 4.357
TOYOTA - 4.401
HYUNDAI - 5.358
FIAT - 9.100
FORD - 9.649
VOLKSWAGEN - 10.816
RENAULT: 11.029

İkinci el pazarında bayram hareketliliği

Kurban Bayramı öncesi araç satışlarında hareketlilik yaşandığını ifade eden Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, dövizdeki artışın vatandaşları sıfır araç yerine ikinci ele yönelttiğini söyledi.

Bayram öncesi kurbanlık pazarında olduğu gibi araç alım satımlarında da hareketlilik yaşanıyor. Eskisi gibi bayram öncesi ve sonrası araç alımında fiyat farkı yaşanmadığını ifade eden Bursa Oto galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, "Otomobil artık bir ihtiyaç. İnsanlar ellerine para geçince hemen otomobil almak istiyor. Bayram öncesinde işler iyi gidiyor. Bayram sonrasında da böyle olmasını ümit ediyoruz" dedi.

"Tatile giderken herkes otomobil satın alır zihniyeti ortadan kalktı"

"Tatile giderken herkes otomobil satın alır zihniyeti ortadan kalktı" diyen Yanık, "Ancak son zamanlarda Amerika’nın Türkiye üzerinde oynadığı oyunlarda piyasada bir gerilme oldu. Ama otomotiv sektöründe çok çabuk atlatıldı. Zaten doların da geri gelmesi ve halkımızın bunu bilmesi işleri sekteye uğratmadı. İşler geçen seneki gibi seyretmekte. Dolar ve avrodaki hareketlilik sıfır araç fiyatlarına yansıdı. Vatandaşlar da ikinci ele yöneldi” açıklamasında bulundu.

"Kulaktan dolma, suni fiyat artışlarına aldırış etmeyin"

Piyasadaki anormal artışların kendilerini ve ikinci el fiyatları etkilemediğini belirten Yanık, "Zaten araçlarımızı döviz üzerinden satmıyoruz. Türk Lirası üzerinden sattığımız için inmesi ve çıkması bizi ilgilendirmiyor. Suni fiyat artışı ve kulaktan dolma söylentiler var. Bin lira, 3 bin lira, 10 bin lira gibi artış olmadı, olacağını zannetmiyoruz. Halkımız da gelip istedikleri gibi araçlarını alabilir. Ekonomik savaşta biz de artışa mehil vermeden tedbirimi almış durumdayız. Tek sıkıntı, araç bulamıyoruz. Çünkü istediğimiz kriterlerde, temiz ve kilometresi düşük araç yok” diye konuştu.

"Aracı görmeden kapora vermeyin"

Son dönemlerde dolandırıcılıklardan çok şikayet aldıklarını belirten Yanık, “Sahte ekspertiz raporları var. Dolandırıcılık artık sınır tanımıyorlar. Tarattıkları ekspertiz raporlarının içini boşaltıp ellerindeki araçlara göre yeniden yapıyorlar. Bunun için araç alacaklar mutlaka araçlarını ekspertize kendileri götürsünler. İnsanların verdiği ekspertiz raporlarına inanmasınlar. Yani tanıdıkları yerlerden otomobil alsınlar ve tanıdıkları yerlerde ekspertiz yaptırsınlar. Hatra binayen yapılan ticaretlerde şikayet had safhada. İnternetten yapılan ticaretlere dikkat etsinler, çıkardıkları havalelere dikkat etsinler, gönderdikleri kaporalara dikkat etsinler. Aracı görmeden ve notere gitmeden kesinlikle alım satım yapmasınlar. Yaparlarsa mağdur olurlar ve zarar görürler” şeklinde konuştu.