2018 POMEM, PMYO, PAEM EGM başvuru şartları koşulları EGM son dakika KPSS’li KPSS’siz polis alımı

İçişleri Bakanlığı EGM lise mezunu polis alımında kaç PMYO, POMEM, PAEM, PÖH alımı yapılacak? POMEM öğrenci alımlarının ne zaman başlayacağına dair net bir tarih verilmese de, ilgili tarihle ilgili açıklamalar pa.edu.tr adresi üzerinden duyurulacak. Başvurular, Polis Akademisi internet sitesinde online olarak yapılacak. Başvuru tarihleri, adaylardan istenilecek belgeler ve aranılan şartlar başvurular başlamadan önce “www.pa.edu.tr” internet sitesinden ilan edilecek. 20. dönem POMEM mezuniyet töreninde konuşma yapan Polis Akademisi Başkanı 50 bine yakın öğrencinin şu ana kadar mezun olduğunu belirtmişti ancak daha sonra yapılan resmi açıklama da toplam mezun sayısının 56 500 olduğu bu sayının 2018 yılında 85 bine tamamlanacağı belirtilmişti. Yani 2018 yılında 29 bin yeni polis öğrencisi mezun olacak. 21. dönemde toplam 13 bin polis öğrencisi alınmıştı bunu da sayıdan çıkarttığımızda 2018 yılında ortalama 16 bin civarı polis alımının yapılması bekleniyor. Tabi bu rakam 20 bine kadarda yükseltilebilecek olup EGM'den resmi olarak polis alımlarına yönelik bir sayı verisi paylaşılmadı.

2018 POMEM, PMYO, PAEM EGM başvuru şartları koşulları nedir? Onbinlerce memur POMEM veya PMYO'larda eğitim görerek polis olabilecek. Peki EGM polis alımı başvuruları ne zaman başlayacak? Şimdi polis adayları POMEM'in alım yapacağını duyurduğu 13 bin polisten biri olmak için gelecek resmi açıklamayı bekliyor. Yüzbinlerce vatandaşın beklediği polis alımı başvuruları başladı mı? EGM 2018 POMEM, PMYO, PAEM başvuru şartları koşulları nedir? EGM 2018 yılında KPSS’li ve KPSS’siz kaç lise mezunu polis alımı yapacak 2018 yılı merkezi bütçe görüşmeler ile bakanlıkların personel alım sayıları da belirlendi. İçişleri Bakanlığı EMG polis alımı yapacak. Lise mezunu kaç PMYO, POMEM, PAEM, PÖH alımı yapılacak? İşte 2018 yılı polis alımlarına ilişkin son haberler. 2018 yılında çok sayıda POMEM ve PMYO’lara alımlar yapılması bekleniyor. Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak yaptığı açıklamaya göre toplamda 56 bin 500 mezun olduğunu ve bu rakamın 2018 yılının tamamlanması ile 85 bine çıkmasının hedeflendiğini aktardı. Geçtiğimiz yılda yapılan polis alımlarının 13 bin olduğu düşünülürse 2018 yılında alınacak olan polis sayısı 16 bin civarında olacak. Polis Özel harekât alımlarında ise ciddi bir kadronun ayrılması bekleniyor. 2018 yılında 10 bine kadar PÖH alımı yapılabilir. 2018 yılında POMEM alımlarının Şubat ya da Mart ayında diğer alımın ise Temmuz ya da Ağustos ayında olması bekleniyor. PMYO alımlarının ise TYT sınavı sonrasında olması bekleniyor. 20. dönem POMEM mezuniyet töreninde konuşma yapan Polis Akademisi Başkanı 50 bine yakın öğrencinin şu ana kadar mezun olduğunu belirtmişti ancak daha sonra yapılan resmi açıklama da toplam mezun sayısının 56 500 olduğu bu sayının 2018 yılında 85 bine tamamlanacağı belirtilmişti.

POMEM PÖH PMYO PAEM polis alım sözlü mülakat soruları için tıklayınız

POMEM-PAEM Polis alım başvuru koşulları için tıklayınız

PÖH Polis Özel Harekat yaş şartı ve hesaplama için tıklayınız

KPSS’siz POLİS ALIMLARI

Daha önce sadece POMEM ve PMYO’dan seçilerek alınan Polis Özel Harekât alımlarında lise mezunu ve kpss şartı aranmadan başvuru yapılabilecek. Geçtiğimiz yıl çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname ile mümkün hale gelmişti. Aranacak yaş şartlarında ise 1993 ve sonrası doğumlular ile 2000 yılı ve öncesi tarihlerde doğanlar başvuru yapabilecek. PÖH alımlarında kazanan adaylara daha sonra POMEM’de eğitimden geçirilecekler. 

2018 yılında POMEM alımlarının Şubat ya da Mart ayında diğer alımın ise Temmuz ya da Ağustos ayında olması bekleniyor. PMYO alımlarının ise TYT sınavı sonrasında olması bekleniyor.

KAÇ POLİS ALINACAK?

20. dönem POMEM mezuniyet töreninde konuşma yapan Polis Akademisi Başkanı 50 bine yakın öğrencinin şu ana kadar mezun olduğunu belirtmişti ancak daha sonra yapılan resmi açıklama da toplam mezun sayısının 56 500 olduğu bu sayının 2018 yılında 85 bine tamamlanacağı belirtilmişti. Yani 2018 yılında 29 bin yeni polis öğrencisi mezun olacak. 21. dönemde toplam 13 bin polis öğrencisi alınmıştı bunu da sayıdan çıkarttığımızda 2018 yılında ortalama 16 bin civarı polis alımının yapılması bekleniyor. Tabi bu rakam 20 bine kadarda yükseltilebilecek olup EGM'den resmi olarak polis alımlarına yönelik bir sayı verisi paylaşılmadı. 

ÖSYM tarafından yapılan sınav tarihi duyurusu aşağıdaki gibidir:

2018 KPSS Lisans Takvimi:

Başvuru: 10-21 Mayıs 2018

Sınav Tarihi: 22 Temmuz 2018

Sınav Sonuçlarının Açıklanması: 31 Ağustos 2018

2018 KPSS Önlisans Takvimi:

Başvuru: 28 Ağustos – 12 Eylül 2018

Sınav Tarihi: 4 Kasım 2018

Sınav Sonuçlarının Açıklanması: 29 Kasım 2018

Polis meslek eğitimi için alınacak adaylarda aranacak şartlar

- Lisans mezunu olmak veya denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak

- 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile 30 yaşından gün almamış olmak.

- 2015 veya 2016 yıllarında yapılan KPSS lisans P3 puan türünden en az 60 puan almış olmak.

- Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malulü eş veya çocukları için KPSS lisans P3 puan türünden en az 48 puan almış olmak.

-Öğrencilerin yemek, barınma ve sağlık giderleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacak. Eğitim sonunda başarılı olanlar polis memuru olarak göreve başlayacak. Sınava giriş koşulları, sınav takvimi ve diğer hususlar www.pa.edu.tr resmi internet sitesinden ilan edilecek

ADAYLARDA ARANILACAK NİTELİKLER

Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere POMEM'lere başvuru yapacak adaylardan,

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) En az lise veya dengi okul olmak üzere, ön lisans, lisans veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

c) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle 28 yaşından gün almamış olmak (31 Aralık 1989 ve sonrasında doğanlar),

ç) Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

21. DÖNEM POMEM MÜLAKAT SINAVI NE ZAMAN?

Polis Akademisi, 24 Ocak tarihinde yayımladığı duyuruyla 21. Dönem POMEM mülakat sınavlarının tarihini açıkladı. Buna göre, 21. Dönem POMEM mülakat sınavları 29 Ocak - 10 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak.

Adayların mülakat sınav giriş belgeleri, 26 Ocak 2018 tarihinde Polis Akademisi'nin resmi internet sitesi olan www.pa.edu.tr adresinden yayınlanacak. Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, mülakat sınav komisyonu tarafından mülakat sınavına tabi tutulurlar.

Adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın;

a) Konu hakkında bilgi düzeyi,

b) Kendisinden istenileni kavrama,

c) Özgüveni,

ç) İfade etme yeteneği,

d) Beden dilini kullanma becerisi,

olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir.

21. DÖNEM POMEM SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Adayların başarı sıralamasına esas POMEM giriş puanı; adayın KPSS puanının %25’i, fiziki yeterlilik sınavı puanının %25'i ve mülakat sınavı puanının %50’sinin toplamıdır. Başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; KPSS’den alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir. Adayların sınav sonuçları, sınav ile ilgili işlemler tamamlandıktan sonra Polis Akademisi Başkanlığınca ilan edilecek.

POMEM'de yapılan değişiklik

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda yönetmeliğin değiştirilen hükümleri ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

MADDE 1 – 6/6/2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (l) bendi eklenmiştir.

“l) Diploma: Önlisans ve lisans diplomasını,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasına “POMEM’lere,” ibaresinden sonra gelmek üzere “önlisans,” ibaresi eklenmiştir. 

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ayrıca POMEM’lere alınacak olan önlisans mezunlarının sayısı toplam kontenjanın %20’sini aşmamak kaydıyla Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Lisans diplomasının” ibaresi “Diplomanın” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci paragrafı ve aynı fıkranın (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Komisyonların görevleri ve çalışma esasları Başkanlıkça hazırlanan talimatla belirlenir. Mülakat sınav komisyonu Bakanlık onayı ile müracaat kabul komisyonu Başkanlıkta Başkanın, polis eğitim kurumlarında kurum müdürünün onayı ile belirlenir. Diğer komisyonların başkan ve üyeleri Başkan tarafından aşağıdaki şekilde belirlenir:”

“d) Mülakat sınav komisyonu; birinci veya ikinci sınıf emniyet müdürünün başkanlığında, iki şube müdürü seviyesinde emniyet müdürü, bir öğretim elemanı ile psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu bir kişi ve Bakanlığın belirleyeceği bir personelden oluşur.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasına “giriş puanına göre” ibaresinden sonra gelmek üzere “lisans mezunu ve önlisans mezunu adaylar için” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasına “adayların yerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “önlisans ve lisans mezunları için ayrı ayrı belirlenen” ibaresi eklenmiştir.

POLİS ALIMI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

POMEM öğrenci alımlarının ne zaman başlayacağına dair net bir tarih verilmese de, ilgili tarihle ilgili açıklamalar pa.edu.tr adresi üzerinden duyurulacak.  Başvurular, Polis Akademisi internet sitesinde online olarak yapılacak. Başvuru tarihleri, adaylardan istenilecek belgeler ve aranılan şartlar başvurular başlamadan önce “www.pa.edu.tr” internet sitesinden ilan edilecek.

 POMEM ÖNLİSANS MEZUNU DA ALACAK?

Polis alımı başvurusu için bekleyen vatandaşlar için müjdeli haber Polis Akademisi Başkanlığı'ndan geldi. Emniyet Genel Müdürlüğünce, lisans ve önlisans mezunları arasından 13 bin öğrenci alınacak.

Polis Akademisi internet sitesinden yapılacak olan online başvuru tarihleri ve adaylardan istenilecek belgeler ve aranılan şartlar başvuru tarihinden önce aynı sitede daha sonra açıklanacağı duyuruldu.