İşverenler İŞKUR vasıtasıyla 97 bin 108 işçi arıyor

İŞKUR vasıtasıyla aranan eleman sayısı yükselişe geçti. Halen işverenler 97 bin 108 işçi arıyor. Alımlarda başı 21 bin 117 ile beden işçisi, 4 bin 325 ile temizlik görevlisi, 3 bin 318 satış danışmanı çekiyor. İstihdam seferberliğinde ikinci aşama için sağlanan teşvikler yasalaşma yolunda ilerlerken, hem özel sektör hem de kamu alımlarına eleman alımlarına devam ediyor.

Yine firmalar İŞKUR vasıtasıyla bin 435 pazarlamacı, bin 388 reyon görevlisi, bin 324 ön muhasebeci, bin 299 sevkiyat görevlisi, bin 185 gaz altı kaynakçısı, bin 106 çağrı merkezi müşteri temsilcisi, bin 81 şoför (yük taşıma), bin 25 kasiyer almak için kolları sıvadı. İş arayanlar, ister İŞKUR'un internet sitesinden isterse en yakın İŞKUR İl Müdürlüğü aracılığıyla sisteme üye olup, kendine uygun işe başvurabiliyor. İş arayanlarla işverenleri buluşturan Türkiye İş Kurumu'nda (İŞKUR), açık iş sayısı 97 bin 108'e ulaştı. En çok eleman aranan alanların başında ise beden işçiliği geliyor.

 

 EN ÇOK BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

İş arayanlarla işverenleri buluşturan Türkiye İş Kurumu'nda (İŞKUR), açık iş sayısı 97 bin 108'e ulaştı. En çok eleman aranan alanların başında ise beden işçiliği geliyor. Türkiye genelinde işverenler 21 bin 117 beden işçisi arıyor. Firmalar, 4 bin 325 temizlik görevlisi, 3 bin 318 satış danışmanı, 3 bin 224 güvenlik görevlisi, 2 bin 955 garson, 2 bin 429 turizm ve otelcilik elemanı, 2 bin 245 makineci (dikiş) arıyor.

 
İŞKUR'A ÜYE OLUP BAŞVURU YAPILABİLİYOR
 
Yine firmalar İŞKUR vasıtasıyla bin 435 pazarlamacı, bin 388 reyon görevlisi, bin 324 ön muhasebeci, bin 299 sevkiyat görevlisi, bin 185 gaz altı kaynakçısı, bin 106 çağrı merkezi müşteri temsilcisi, bin 81 şoför (yük taşıma), bin 25 kasiyer almak için kolları sıvadı. İş arayanlar, ister İŞKUR'un internet sitesinden isterse en yakın İŞKUR İl Müdürlüğü aracılığıyla sisteme üye olup, kendine uygun işe başvurabiliyor.

5 yılda 5 bin kadına istihdam sağlanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Shell Türkiye ve İŞKUR iş birliğiyle Türkiye'de kadın istihdamını artırmaya yönelik "5 yılda 5 bin kadına istihdam" projesinin tanıtım toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Sarıeroğlu, hafta boyunca gündeme getirilen tüm konuların, talep ve beklentilerin kadınlarla ilgili konularda zihinsel dönüşüm sürecine ve farkındalık artışına katkı sağlamasını diledi.

Kadınlara yönelik çalışmalarını artarak sürdüreceklerini belirten Sarıeroğlu, AK Parti olarak 15 yıldır kadın odaklı meselelere büyük bir hassasiyetle yaklaştıklarını ve bu konuda devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Sarıeroğlu, verilen teşvikler ve yapılan yasal düzenlemeleri anımsatarak, kadın odaklı meselelerde ilerleme sağlamak, bunun uygulamaya yansıması için paydaşlarla iş birliğinin gerekli olduğunu vurguladı.

Oluşturdukları platformlar ve kurullarla ortak akıl ve diyalogla çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Sarıeroğlu, "Biz, kadın güçlü olursa Türkiye'nin güçlü olacağına inanıyoruz. Kadınlar mutlu olursa, umutlu olursa bunun tüm Türkiye'ye yayılacağına inanıyoruz. Türkiye'nin güçlü olmasının sadece ülkemiz kadınları için değil tüm dünyadaki, mazlum, mağdur coğrafyalardaki tüm kadınlar için de umut ve ışık olacağına inanıyoruz. Bu alanda azmimiz, inancımız, kararlılığımız da daim, bu konuda çalışmalarımıza güçlü şekilde devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"KAMUDA YÜZDE 39 ORANINDA KADIN ÇALIŞAN ORANIMIZ VAR"

Siyasette, parlamento ve yerel meclislerde kadın temsil oranındaki yükselişe dikkati çeken Sarıeroğlu, "Şu anda kamuda yüzde 39 oranında kadın çalışan oranımız var. İnşallah bunu yönetim kademelerine de yansıtmak için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak son dönemde odaklandıkları temel meselenin "istihdam" olduğunun altını çizerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde geçen yıl Milli İstihdam Seferberliği yürüttüklerini ve 1,5 milyon ek istihdam sağlandıklarını söyledi.

Teşviklere ilişkin paketin Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerinin sürdüğünü belirten Sarıeroğlu, "Yenilikçi ve sektördeki bütün paydaşlarımızla yaptığımız toplantılarda edindiğimiz geri bildirimleri dikkate alarak hazırladığımız bu teşviklerin miktarını bugüne kadar asgari ücret üzerinden gerçekleştiriyorduk, artık prime esas kazanç üzerinden veriyoruz. 883 lira ile 2 bin 240 lira arasında değişen oranlarda prim desteklerimiz olacak. Yine burada kadınlarımız için özel bir düzenleme gerçekleştirdik. 2020 yılında kadar sürecek teşviklerimizde bir yıllık, bir yıllık gerçekleştirecektik ancak kadın istihdamı olduğu takdirde 18 ay süreyle iş yerlerimizi, işverenlerimizi destekleyeceğiz." diye konuştu.

"HEDEF 2023'E KADAR KADININ İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANINI %41'E ULAŞTIRMAK"

Kadınların iş hayatında aktif yer almasının bilgi ve niteliklerinin artırılmasından geçtiğine dikkati çeken Sarıeroğlu, kadınların mesleki beceri ve niteliklerini artırmak için mesleki eğitim fırsatlarından daha güçlü faydalanmalarının önemine işaret etti.

Sarıeroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bağlamda İŞKUR olarak gerçekleştirdiğimiz mesleki eğitim kurslarımız ve iş başı eğitim programlarımıza katılan kadınlarımıza 400 liralık bir çocuk bakım desteğini bundan sonra vermeye başlayacağız. Bu destekle birlikte İŞKUR'dan çok güçlü şekilde faydalanan kadınlarımızın daha fazla faydalanmasını sağlamış olacağız. Kadınlarımızın iş gücüne katılım oranının yüzde 33,8 seviyesine ulaşmasının, istihdam oranlarının yüzde 29,3 seviyesine ulaşmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Hedefimiz 2023 yılına kadar kadınlarımızın iş gücüne katılım oranını yüzde 41 seviyesine ulaştırmak."

"SON 10 YILDA BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ YAZILDI"

Bakan Sarıeroğlu, Türkiye'nin istihdam konusunda son 10 yılda büyük bir başarı hikayesi yazdığını belirterek, "Ülkemizde 10 yılda iş gücüne katılım oranı 8 milyonun üzerinde. Bir artış söz konusu. Bunun yarısı kadınlardan oluşuyor. 7 milyonu aşan oranda istihdam artışı sağlamış durumdayız. Bunun da 3,5 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Tüm Avrupa Birliğinin 28 üye ülkesine baktığımız zaman onların yaratmış olduğu toplam istihdama eş değer bir kadın istihdamını Türkiye olarak tek başımıza gerçekleştirmişiz. İnşallah bunu daha fazla artıracağız." dedi.

Bugün itibarıyla kadın oranlarına bakıp, sene sonunda değerlendirme yapacaklarına işaret eden Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"İş dünyamızın yanındayız. Söz knusu istihdam olduğunda her konuda kolaylaştırıcı bir bakış açısına sahibiz. Arka arkaya Mecliste reform niteliğinde paketlerimizi geçiriyoruz. Şu anda da istihdam teşviklerinin yer aldığı paketimiz sektörlerimiz, iş dünyamız açısından gerçekten cesaret verici ve istihdam konusunda önlerini açıcı nitelikte diye inanıyoruz. Bu teşviklerle, ekonomi alanında atacağımız diğer adımlarla birlikte ülkemizin büyümesine kalkınmasına katkı sağlamakla birlikte aynı oranda istihdam artışlarına da ulaşacağız diye inanıyoruz. Bu konuda adımlarımız, atılımlarımız devam edecek."

İŞKUR nedir, görev ve yetkileri nelerdir?

İŞKUR, eski adı "İş ve İşçi Bulma Kurumu" olan iş ve işçi arayanların başvurduğu bir kurumdur. İşsizlik Maaşı, İŞKUR'u önemli bir kurum haline getirdi. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), iş ve işçi bulmaya aracılık eden önemli bir kamu kuruluşudur. Günümüze kadar çok sayıda kişiyi bir işe yerleştiren veya şirketlere personel temin eden İŞKUR, istihdama önemli katkılar sağlıyor. İşsizlik, Türkiye’nin ve dünyanın önemli bir sorunu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre işsizlik yüzde 12 seviyesinde. Yani Türkiye genelinde 3 milyon 715 bin işsiz var. İşçi ile işvereni buluşturan İŞKUR, işsizlik oranları arttıkça daha da önemli bir konuma yerleşti. Ekonomik gelişmelere paralel olarak İŞKUR’un iş yükü azalıyor veya artıyor. İŞKUR, sadece iş ve işçi bulma fonksiyonu icra etmiyor. İstihdamın korunması ve geliştirilmesi gibi görevleri de bulunuyor.