2018 hac yedek kontenjanları açıklandı mı?

Hac kurasına katılım sağlayıp asil listeye girerek kutsal topraklara hac ibadetini gerçekleştirmek üzere gidebilme şansı elde eden hacı adayları, 3 Mart - 13 Mart 2018 tarihleri arasında kesin kayıt işleminde bulunabilecek. Eğer ki, belirlenen bu tarihler arasında kesin kayıt gerçekleştirilmediği takdirde, kendilerine tanınan bu haklarını kaybetmiş olacaklar.

Hac yedek listesi ne zaman açıklanacak? Yedek hac kura sonuçları ne zaman açıklanacak, yedek liste için neler yapılacak Hac kura sonuçlarının ardından en çok merak edilen konu yedek listenin ne zaman açıklanacağı oldu. Hac kura sonuçlarına kutsal topraklara gitmeye hak kazanamayan vatandaşlar, yedek listenin açıklanacağı tarihi merakla beklemeye başladı. Hac vazifelerini yerine getirmek isteyen yüzbinlerce vatandaşın müracatta bulunduğu Diyanet İşleri Başkanlığı, 1 Şubat Pazartesi günü Hac kuraları çekilişini gerçekleştirdi. 

Hac kura çekiliş sonuçları sıralı tam liste için tıklayınız

2018 YILI HAC KAYITLARI VE OTEL ÜCRETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

HAC YEDEK LİSTESİ EK KONTENJAN TARİHLERİ HANGİ TARİHTE BELİRLENECEK

Hac kurasına katılım sağlayıp asil listeye girerek kutsal topraklara hac ibadetini gerçekleştirmek üzere gidebilme şansı elde eden hacı adayları, 3 Mart - 13 Mart 2018 tarihleri arasında kesin kayıt işleminde bulunabilecek. Eğer ki, belirlenen bu tarihler arasında kesin kayıt gerçekleştirilmediği takdirde, kendilerine tanınan bu haklarını kaybetmiş olacaklar. Kesin kayıt işleminini gerçekleştirmeyen adayların yerine 16-24 Mart 2018 tarihleri arasında kura sırası baz alınarak belirlenen kontenjanlar dahilinde yeni kayıtlar alınacak.

HACCA GİDİŞ ve DÖNÜŞ HANGİ TARİHTE OLACAK

Kutsal topraklara gitmeyi hak kazanan 80 bin hacı adayının ilk çıkışı 31 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak. Aynı zamanda çıkışlar 26 Ağustos 2018 tarihine kadar sürecek. Dönüşler ise 5 Eylül ve 30 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

HAC KURA SONUCU YEDEK VE ASİL TASNİFİ

Kura, hacı adaylarının kayıt yaptırdıkları iller bazında “Oda Tercihli"veya “Otel Tercihli" hac konaklama türlerinde sıralamaya konulmaları şeklinde çekilecek. Kura sonuçlarında asil ve yedek tasnifi yapılmayacağı gibi Diyanet ve acente ayırımı da yapılmayacak.

HAC YEDEK LİSTESİ HANGİ TARİHTE BELİRLENECEK?

Kuraya katılım sağlayıp kutsal topraklara gitmeye hak kazanan 80 bin Hacı adayı, 03 Mart-13 Mart tarihleri arasında kesin kayıt gerçekleştirecek. Bu kayıtların ardından Hacı adayları, kutsal topraklara gidişlerini garantilemiş olacak. Bu tarihler arasında kesin kayıtlarını gerçekleştirmeyen adaylar ise, bu haklarını kaybedecek. Bu adayların yerine, 16-24 Mart tarihleri arasında kura sırası gözetilerek dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde yeni kayıtlar alınacak.

Bu kayıtlarla ilgili detaylar, ilerleyen dönemlerde verilecek.

İLK GİDİŞ 31 TEMMUZ'DA YAPILACAK

Kutsal topraklara gitmeye hak kazanan 80 bin Hacı adayının ilk çıkış tarihi 31 Temmuz Pazartesi olacak. Çıkışlar 26 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Dönüş tarihi ise 05 Eylül-30 Eylül arasında gerçekleşecek

HAC KONAKLAMA ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

Kesin kayıt işlemlerini yaptıracak olan vatandaşların kalacakları yer konusunda fiyatlandırma durumu ile igili detayları belirten Diyanet İşleri Başkanlığı, gerekli açıklamayı resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirdi.

BAŞVURU SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Hac kurası için 1 milyon 760 bin kişinin başvurduğunu duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı, Bu yıl sayının 131 bin kişi daha artış göstererek 1milyon 892 bine ulaştığını açıkladı.

HACI ADAYLARI YOLCULUK ÖNCESİ MANEN HAZIRLANACAK

Hacı adaylarının kutsal topraklara doğru yola çıkmadan önce manen ve ruhen hazırlanmasına aracılık edecek olan Diyanet İşleri Başkanlığı, il ve ilçelerde müftülükerin kuracağı noktalarda eğitim ve seminerler verecek.

KATSAYILI KURA SİSTEMİ NEDİR?

Katsayılı kura sistemi, hac başvurusu yapan ancak kurada ismi çıkmayan hacı adaylarının mağduriyetini gidermek adına kullanılan bir sistemdir. Hacı adaylarının isimleri başvurdukları her yıl için belirli bir oranda katlanarak kura listesine girer. Böylece ilk kez başvuran hacı adaylarına oranla isimleri kurada daha çok yer alır.

Hac

İslam’ın beş esasından birisi de hac’dır. Hicretin 9’uncu yılında farz kılınmıştır. Haccın farz oluşu, Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir.

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:

“Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse (bu hakkı tanınmazsa), şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağnidir. (Kimseye muhtaç değildir, her şey ona muhtaçtır.)” (Al-i İmran Sures, 97)

Peygamberimiz(S.A.S) de şöyle buyurmuştur:

İbni Ömer (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: "İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, “Îmân”, 1, 2; Tefsîru sûre (2), 30; Müslim, “Îmân”, 19–22. Ayrıca bk. Tirmizî, Îmân 3; Nesâî, îmân 13.)

Haccın Faydaları

Her şeyden önce hac, Allah’ın emridir ve bunun için yerine getirilmesi gerekir. Bununla beraber haccın pek çok faydaları vardır. Şöyle ki:

Hac, günahlara kefarettir. Allah rızası için hacceden kimsenin küçük günahları bağışlanır.

Nitekim Peygamberimiz;

“Kim Allah için hacceder de hac esnasında kötü sözlerden ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak hac’dan)” döner (Buhari, “Hacc”, 4.) buyurmuştur.

Resul-i Ekrem Efendimizin doğup büyüdüğü, İslam dininin dünyaya yayıldığı kutsal yerleri görmek, insanın maneviyatını yükseltir ve dini duygularını kuvvetlendirir. Kişinin hac esnasında normal elbiselerini çıkararak ihrama girmesi ona mahşer gününü hatırlatır. Ayrıca hac yolculuğu, insana zorluklara karşı dayanma gücü kazandırır.

Diğer taraftan mala olan bağımlılığı azaltarak, fakirlere ve yoksullara karşı merhamet duygularını geliştirir.

Hac, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanları yılda bir defa bir araya getirip birbirleriyle tanışmalarını, birbirlerinin dert ve problemlerine çözüm üretmelerini sağlar.

Ülkeleri, dilleri ve renkleri ayrı olan Müslümanların aynı gaye için bir araya gelmeleri ve hep birlikte Allah’a yönelerek ibadet edip O’ndan af bağış dilemeleri, ruhları arındırarak İslam kardeşliğini güçlendirir.

Sosyal durumu ne olursa olsun, her seviyedeki Müslümanın ihrama girerek aynı kıyafet içinde bulunması, doğuşta Allah katında eşit oldukları fikrini hatırlatır.

Hac Kimlere Farzdır?

Hem mal, hem de beden ile yapılan bir ibadet olan hac, şu şartları taşıyanlara farzdır;

Müslüman olmak.

Akıllı olmak.
Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
Hür olmak.
Haccın farz olduğunu bilmek. (Bu, Müslüman olmayan ülkelerde Müslümanlığı kabul edenler içindir. İslam ülkelerinde yaşayan Müslümanlar için böyle bir şart aranmaz.)
Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.
Haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.

Haccın Edasının Şartları
Yukarıda sayılan şartlardan başka, hac görevini bizzat yapmak için bazı şartlar daha vardır. Bunlara, Haccın edasının şartları denir ve şunlardır:

Vücutça sağlıklı olmak. Kör, kötürüm, felçli ve hac yolculuğuna dayanamayacak kadar hasta ve yaşlı olmamak. Hapiste olmak gibi hacca gitmesine bir engeli bulunmamak. Yol güvenliği olmak. Kadının yanında kocası veya evlenmesi caiz olmayan bir mahremi bulunmak.(156.)
Kocası ölmüş veya boşanmış olan kadının iddet süresi bitmiş olmak.

Haccın Sahih Olmasının Şartlan
Müslüman olmak.
Akıllı olmak.
İhrama girmek.
Haccı belirli zamanda yapmak.
Vakfe, tavaf ve sa’y gibi menasikten her birini tayin edilen yerlerde yapmaktır.

Haccın Vakti
Hac ayları, hac menasikinin başlayıp devam ettiği Şevval, Zilkade ayları ile Zilhicce’nin ilk on günüdür. Hac, bu aylarda yapılır.