Tek tip askerlik sistemi detayları belli oluyor

Basın mensupları tarafından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a; ''Tek tip askerlik tartışmalarıyla ilgili bir çalışma var mı?'' şeklinde yönelttiği sorular karşısında yanıt verdi.

'Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması' prensibiyle hareket edilerek profesyonel ordu sistemine geçiş yapılıncaya değin herkes için 9 Aylık Tek Tip Askerlik uygulamasının hayata geçirilmesi planlıyor. Şimdiye dek “Uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve kamuda çalışma” şeklinde milyonlarca vatani görevini yerine getirecek vatandaşlar için uygulamaya alınan askerlik sisteminde 3 ay süresince verilecek Temel Eğitimin sonrasında 6 ay boyunca asgari ücret miktarını ödeyen vatandaşlar terhis edilecek.  

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bedelli askerlik için başvuranların sayısının 672 bin 306 olduğunu duyurdu. Ayrıca yeni askerlik sistemi için hazırlıkların sonuna gelindiğini belirten Akar, yeni sistemin detaylarını açıkladı.

BEDELLİ ASKERLİKTE SON DURUM

Şu ana kadar 672 bin 306 gencimiz internet üzerinden, elektronik postayla müracaatlarını gerçekleştirdi.

TEK TİP ASKERLİK SİSTEMİ Mİ GELECEK? ASKERLİK SÜRESİ KISALACAK MI?

Basın mensupları tarafından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a; "Tek tip askerlik tartışmalarıyla ilgili bir çalışma var mı?" şeklinde yönelttiği sorular karşısında yanıt verdi. Yeni askerlik sistemi hususunda açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın;

"Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu... Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje. Bugün itibarıyla, yürüyen bir çalışma var diyemem ama Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibarıyla yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten. Oran olarak o noktaya geldik. Bunun diğer boyutları tabii ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine, Meclis ayağında bunlar konuşulacak." ifadelerini kullandı.