Kurban Bayramı tatilinin bu yıl kaç gün süreceği merak edilirken diğer yandan kurbanlık fiyatlarının da ne kadardan satılacağı araştırılıyor. İşte 2017 Kurban Bayramı ile ilgili detaylar... Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düve kesiminin yasaklanmasının ardından besiciler, yasağın fiyatları artıracağını savundu. Kararın Kurban Bayramı’na az bir süre kala alınmasının kendilerini ve alıcıları zora durumda bırakacağını ifade eden besiciler, “Milletin elinde düveler kalacak bu da hayvan fiyatlarını artıracak” dedi. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul’un Anadolu yakasında 16-18 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara’da 15-16 lira, İzmir’de 15 liradan satılıyor.
KURBANLIK FİYATLARI ARTACAK MI?
Kurbanlık alırken bunlara dikkat
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporlarının kontrol edilerek kurbanların alınmasını isteyen Oda Başkanı Kızılinler, “Küçükbaş kurbanlıkların fiziksel tamamlanmış olmalı, en az bir yaşında bulunmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Üzerinde kene ve benzeri parazit bulunmamalı. Burunda, gözde, ağızda anormal akıntı bulunmamalı. Bakışları donuk olmamalı, aşırı saldırgan olmamalı, solunumu hırıltılı olmamalı, anal bölgesinde ishal kalıntısı bulunmamalı, özellikle sırt omurları dolgun olmalı” dedi.
Büyükbaş kurbanlığın en az 2 yaşında olması gerektiğini vurgulayan Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kızılinler, şunları söyledi:
“Vücudunun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve topallık bulunmamalı. Göz, burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı, özellikle ağız burun içi ve çevresinde, memelerinde aralar bulunmamalı. Hırıltılı solunum, öksürük ve halsizliği, anal bölgede ishal belirtileri, üzerilerinde kene, bit gibi parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan ve duyarsız olmamalıdır. Kurbanlıklar mutlaka belediyelerin ve valiliğin izin verdikleri yerlerde veteriner hekimi kontrolünde kesilmeli. Kurbanlık hayvan kesim öncesi strese sokulmamalı. Kesim sırasında et kalitesi açısından temizlik ve hijyene dikkat edilmeli, kanın kesilen hayvanın vücudundan tamamen boşalmış olmasına dikkat edilmeli. Özellikle göğüs boşluğunda olmak üzere noktadan düğme büyüklüğüne kadar beyaz kireç renginde nodül tarzındaki oluşumlar ve yapışmalar görülmesi halinde et mutlaka bir veteriner hekimine kontrol ettirilmelidir. İdeal bir et tüketimi için en az 5-6 saat bekleyip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalı. Buzdolabına koymadan evvel güneş görmeyen ve hava akımı bulunmayan 14 derece hava sıcaklığında en az 24 saat bekletilmeli. Eksi 18 derecede etler uzun süre saklanabilir.”