2017 Kurbanlık fiyatları dana koç koyun kaç para oldu?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düve kesimini yasaklaması üreticeleri tedirgin etti. Peki bu durum kurbanlık fiyatlarını arttıracak mı? İşte tüm merak edilenler... Ülkemizde bu sene yani 2017'da kurban kesmek isteyen bireyin en az 700 ila 800 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Kurban bayramı için geri sayım başlarken carrefour , migros , metro ve real gibi alışveriş merkezleri kurbanlık satıyor.

Kurban Bayramı tatilinin bu yıl kaç gün süreceği merak edilirken diğer yandan kurbanlık fiyatlarının da ne kadardan satılacağı araştırılıyor. İşte 2017 Kurban Bayramı ile ilgili detaylar... Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düve kesiminin yasaklanmasının ardından besiciler, yasağın fiyatları artıracağını savundu. Kararın Kurban Bayramı’na az bir süre kala alınmasının kendilerini ve alıcıları zora durumda bırakacağını ifade eden besiciler, “Milletin elinde düveler kalacak bu da hayvan fiyatlarını artıracak” dedi. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul’un Anadolu yakasında 16-18 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara’da 15-16 lira, İzmir’de 15 liradan satılıyor. 

KURBANLIK FİYATLARI ARTACAK MI?

 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düve kesiminin yasaklanmasının ardından besiciler, yasağın fiyatları artıracağını savundu. Kararın Kurban Bayramı’na az bir süre kala alınmasının kendilerini ve alıcıları zora durumda bırakacağını ifade eden besiciler, “Milletin elinde düveler kalacak bu da hayvan fiyatlarını artıracak” dedi.
 
KURBANLIK FİYATLARI BELLİ OLDU MU?
 
2017 Kurban Bayramına kısa bir süre kala vatandaşla tarafından en çok merak edilen konuların başında Kurbanlık fiyatları geliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bayrama kısa bir süre kala düve kesimini yasaklaması üreticiler tarafından kurbanlık fiyatlarının artacak şeklinde yorumlandı.
 
Yasağın büyükbaş ve küçükbaşta fiyatları yükselteceğini belirten besici Hüseyin Kalkan, “Bu yasak çok sıkıntıya yol açacak, fiyatlar da artacak. Tosun 10 bin TL’ye çıkacak, bir dana 5 bin TL’ye çıkacak. Bu milletin elinde düve var yani, bu düve ne olacak? Adam damızlık yapacak nasıl bir sene bunu bekleyecek? Çoban tutmuş o kadar da masraf etmiş. Bu karar epey sorun olacak fiyatlar kalkacak. Her şeyin fiyatı artar. Mesela adamın elinde 500 tane düve var, yasak edip bu nasıl olacak?” diye konuştu.
 
Hayvanların besicilerin elinde kalacağını söyleyen Kalkan, “Millet bayrama yakın hep kurbanlık bekliyor. Kurbanlık gitmedi mi pazara olur mu yani? Bu kadar milletin elinde kalacak malları. Herkes bu sefer koyuna yönelecek onun fiyatı da bin liranın üzerine çıkacak. Benim elimde 150 tane dişi toklu var. Ben satamıyorum mecbur damızlık yapacağım. Daha önceden söylense niye alaydım ki? Niye çoban parası vereyim? Kurbanda da olmuyor nasıl satayım” şeklinde konuştu.

Kurbanlık alırken bunlara dikkat

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporlarının kontrol edilerek kurbanların alınmasını isteyen Oda Başkanı Kızılinler, “Küçükbaş kurbanlıkların fiziksel tamamlanmış olmalı, en az bir yaşında bulunmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Üzerinde kene ve benzeri parazit bulunmamalı. Burunda, gözde, ağızda anormal akıntı bulunmamalı. Bakışları donuk olmamalı, aşırı saldırgan olmamalı, solunumu hırıltılı olmamalı, anal bölgesinde ishal kalıntısı bulunmamalı, özellikle sırt omurları dolgun olmalı” dedi. 

Büyükbaş kurbanlığın en az 2 yaşında olması gerektiğini vurgulayan Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kızılinler, şunları söyledi: 

“Vücudunun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve topallık bulunmamalı. Göz, burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı, özellikle ağız burun içi ve çevresinde, memelerinde aralar bulunmamalı. Hırıltılı solunum, öksürük ve halsizliği, anal bölgede ishal belirtileri, üzerilerinde kene, bit gibi parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan ve duyarsız olmamalıdır. Kurbanlıklar mutlaka belediyelerin ve valiliğin izin verdikleri yerlerde veteriner hekimi kontrolünde kesilmeli. Kurbanlık hayvan kesim öncesi strese sokulmamalı. Kesim sırasında et kalitesi açısından temizlik ve hijyene dikkat edilmeli, kanın kesilen hayvanın vücudundan tamamen boşalmış olmasına dikkat edilmeli. Özellikle göğüs boşluğunda olmak üzere noktadan düğme büyüklüğüne kadar beyaz kireç renginde nodül tarzındaki oluşumlar ve yapışmalar görülmesi halinde et mutlaka bir veteriner hekimine kontrol ettirilmelidir. İdeal bir et tüketimi için en az 5-6 saat bekleyip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalı. Buzdolabına koymadan evvel güneş görmeyen ve hava akımı bulunmayan 14 derece hava sıcaklığında en az 24 saat bekletilmeli. Eksi 18 derecede etler uzun süre saklanabilir.”