20 yılda 70 bin gazoz kapağı topladı

Ankaralı mühendis Hasan Sönmezyurt, çocukluğunda maddi imkansızlık nedeniyle özlemini çektiği gazozlar nedeniyle gazoz kapağı ve şişe koleksiyonu yapıyor.

Çocukluğunda köy kahvelerinde fıskiyeli havuzlarda soğutulan ancak maddi imkansız nedeniyle satın alamadığı gazozların şişe ve kapaklarını biriktiren Ankaralı mühendis Hasan Sönmezyurt (49), Türkiye'nin gazoz envanteri ve haritasını çıkarmaya hazırlanıyor.

Sönmezyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda duyduğu özlem nedeniyle gazoz şişesi ve kapak koleksiyonu yapmaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin 50 ilini ve ilçelerini gezerek gazoz şişesi ve kapak topladığını belirten Sönmezyurt, elinde 70 bin gazoz kapağı ve 4 bin şişe bulunduğunu kaydetti.

Gazoz imalathanelerine ait çeşitli belge, tabela, obje ile ahşap ve plastik kasaların da koleksiyonunda yer aldığını ifade eden Sönmezyurt, yüzlerce kasa dolusu meyve suyu, su, maden suyu, süt ve ayran şişesi ile binlerce kapağı artık evi almadığı için kiraladığı depolarda muhafaza ettiğini belirtti.

Türkiye'nin gazoz haritasını çıkartıyor

Sönmezyurt, gazoz şişesi ve kapağı bulabilmek amacıyla köy köy gezdiğini, hatta geri dönüşüm için yıkılan eski binaların inşaatlarında gazoz kapakları aradığını anlattı.

Bir dönem inşaatlarda sıvanın duvarı tutması için gazoz kapağı kullanıldığına işaret eden Sönmezyurt, görevi nedeniyle gittiği bölgelerde de gazoz kapağı ve şişe aradığını kaydetti.

Gazoz envanteri oluşturabilecek bilgi ve belge seviyesine ulaştığını dile getiren Sönmezyurt, araştırmalarına göre gazozun 1860'larda Türk topraklarına girdiğini, Cumhuriyet döneminde Türkiye genelinde 3 bine yakın gazoz imalathanesi olduğunu söyledi.

Sönmezyurt, "Gazoz haritası ve envanterini çıkartmak için çalışıyorum çünkü şu anda ulaşabildiğimiz eski gazozcular 70-80 yaşlarında. Onlardan bu meslekle ilgili bilgiler alamazsak gazoz kültürümüz tamamen yok olacak, kaybolup gidecek" diye konuştu. 

Gazoz şişesi ve kapağı koleksiyoncusu sayısının iki üç yılda oldukça arttığını ifade eden Sönmezyurt, geçmişe gittikçe ürün bulma ihtimalinin düştüğünü vurguladı. 

En az bulunanı "asker gazozu" 

Topladığı gazoz şişeleri ve kapaklar arasında en nadir ürünün "asker gazozları" olduğunu dile getiren Sönmezyurt, araştırmaları sırasında askerde gazoz imalathanesinde çalışıp daha sonra sivil hayatında imalathane açanlara rastladığını kaydetti.

Sönmezyurt, eski gazozların pancar şekeri ve doğal memba suları kullanılarak üretildiğini belirterek, artık doğal üretim yapan gazoz fabrikası sayısının az olduğunu ifade etti. AA