19 Mayıs İstiklal Marşı saat kaçta okunacak? Balkonlarda İstiklal Marşı kaçta söylenecek?

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu kıymetli gün bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında meydanlarda kutlanamayacak; ancak evlerimizde ve yüreklerimizde coşkusu yaşanacak. Bu özel günde balkonlarda hep birlikte İstiklal Marşı okunacak. İşte tüm detaylar...

Bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, 102 yıl önce İstanbul'dan bindiği Bandırma Vapuru'yla Samsun'a çıkmış, Milli Mücadele ateşini yakmıştı. Atamızın bizlere armağan ettiği 19 Mayıs, coşku ve heyecanla karşılanıyor. Koronavirüs salgını sebebiyle evlerimizde kutlayacağımız bu özel günde balkonlardan İstiklal Marşı söylenecek. Peki, 19 Mayıs İstiklal Marşı saat kaçta okunacak? İşte tüm merak edilenler...

19 MAYIS İSTİKLAL MARŞI SAAT KAÇTA OKUNACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Bu akşam saat 19.19'da Türkiye'nin her yerinde vatandaşlarımızla birlikte İstiklal Marşı'mızı okuyacağız." açıklamasını yaptı.

Saat 19.19'da bütün Türkiye evlerinin balkonları ve pencerelerinden hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı okuyacak. İstiklal Marşı stadyumlar ve spor tesislerinden de çalınacak. Şarkıcılar Zeynep Bastık ve Oğuzhan Koç gençler için konser verecek.

Gençler için ayrıca gün boyu sosyal medya üzerinden çevrimiçi bilgi yarışmaları, söyleşiler ve özel yayınlar yapılacak. Pandemi öncesinde her yıl hayata geçirilen fener alayları ve açık hava etkinlikleri ise Kovid-19 önlemleri nedeniyle bu yıl yapılamayacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı; vatanı sahipsiz sananlara karşı duruşumuzu; bölünmemizi, parçalanmamızı isteyenlere karşı birliğimizi simgeleyen kutlu bir gündür. Bugünümüzü gelecekle birleştirecek beraberliğimizin güvencesi, bu ülkeyi emanet ettiğiniz gençlerimizdir. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı layıkıyla heyecanla, coşkuyla kutlayacağız" dedi.

19 MAYIS TARİHÇESİ

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçe'li yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesi'nden sonra "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.