19 FETÖ'cü akademisyenin üzerinden ‘1 dolar’ çıktı

15 Temmuz’daki ‘kanlı darbe’ girişiminin ardından Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da yürütülen soruşturma kapsamında Çukurova Üniversitesi’ne düzenlenen operasyonda 19 gözaltına alınan akademisyenlerin sayısı 19’a yükseldi. Söz konusu isimlerden 5’inin cüzdanından ‘1 dolar’ çıktı. Söz konusu paranın, daha önce polis, asker, işadamı ve yargı mensuplarının üzerinden çıkan dolarların aksine, ‘B’ ve ‘L’ serisi olması dikkat çekti.

SONER KAN - ADANA

Türkiye’yi sarsan ‘kanlı darbe’ girişiminin ardından Adana’da yürütülen; ‘Darbe Teşebbüsü Soruşturması’ kapsamında Çukurova Üniversitesi’ne (ÇÜ) düzenlenen operasyonda gözaltına alınan akademisyen sayısı 19’a yükseldi. Bu isimlerden 5’inin cüzdanında, ‘1 dolar’ çıktı. Söz konusu paranın da daha önce asker, polis, işadamı ve yargı mensupları üzerinden çıkan dolarların aksine, ‘B’ ve ‘L’ serisinde olduğu bildirildi.

 
19 AKADEMİSYEN YAKALANDI

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmaya bağlı olarak, önce gün ÇÜ’ye operasyon düzenlendi. Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, daha önceden belirlenen üniversitedeki bazı dekan ve öğretim üyelerinin kaldığı lojmanların da bulunduğu 20 adrese eş zamanlı baskınlar düzenledi. Haklarında ‘gözaltı kararı’ verilen 20 akademisyenden 19’u yakalandı.

 
‘B’ VE ‘L’ SERİSİNDE 1 DOLAR

Sorgulanmak üzere emniyete götürülen bu isimlerin, yapılan üst aramalarında çarpıcı bir detay ortaya çıktı. 5 akademisyenin cüzdanından ‘1 dolar’ çıktı. Söz konusu paranın da daha önce asker, polis, işadamı ve yargı mensuplarının üzerinden çıkan dolarların aksine ‘B’ ve ‘L’ serisinde olması dikkat çekti. Polisin kendilerine parayla ilgili yönelttiği sorulara da zanlılar, “Bu parayı düğünde atmak için kullanıyorduk” yanıtını verdi. Operasyonlar kapsamında ayrıca sürülen Kanuni Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ da gözaltına alındı.

‘1 DOLAR’IN SIRRI NE?

Peki, gözaltına alınan akademisyenlerin üzerinden çıkan ‘1 dolar’ neyi simgeliyor? Bu paranın, Fetullah Gülen’in okuyup üflediği ve paralelci askerlerin arasında bir şifre olduğu ortaya öne sürülmüştü. Ancak Araştırmacı-Yazar Ertan Özyiğit, 1 doların; ‘Masonik bir simge’ olduğunun altını çizerek, kişinin üzerinde bu parayı taşıyarak, bir nevi darbe sonrasında; ‘Sen de bizdensin’ mesajı verip, darbecilerin birbirini ayırt etmesi açısından kullanılmış olabileceğini dile getirmişti.